Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Condiții de călătorie in lume

Află cele mai noi reglementări privind condițiile de călătorie în străinătate.

Destinații disponibile: Bulgaria, Turcia, Egipt, Malta, Dubai, Seychelles, Zanzibar, Maldive, Republica Dominicana.

BULGARIA
(declarația pe proprie răspundere nu mai este necesară)
 
STARE DE URGENȚĂ: începând cu 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care a fost prelungită până la 30 noiembrie 2020.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.
Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii  Bulgaria (indiferent de destinație).
Este permisă intrarea în Bulgaria, fără prezentarea unui test molecular negativ (tip PCR), cetățenilor români care au punct inițial al călătoriei alte state membre UE, Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord, statele părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican), Australia, Republica Belarus, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Republica Coreea, Republica Serbia, Regatul Thailanda, Republica Tunisiană, Republica Turcia, Republica Orientală a Uruguayului și Emiratele Arabe Unite.
Cetățenii români care au punct inițial al călătoriei orice alte state față de cele menționate anterior au dreptul de intrare în Bulgaria doar în baza prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR), efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării în țară.

Accesul rutier pe teritoriul Republicii Bulgaria/situația la punctele de frontieră, la intrarea în Republica Bulgaria (conform paginii web a Ministerului de Interne bulgar www.mvr.bg, accesată la  22 octombrie 2020):

România  – punctele de frontieră Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari sunt temporar închise. Conform  site-ului Direcției Generale Poliție de Frontieră a Ministerului de Interne bulgar (www.mvr.bg/gdgp), „Autocamioanele de mărfuri aflate în tranzit, care călătoresc prin Bulgaria spre România, pot trece frontiera bulgaro-română doar pe la punctul de frontieră Ruse-Giurgiu și punctul de frontieră Vidin-Calafat. Autocamioanele care transportă mărfuri în și dinspre România pot trece și prin alte puncte de frontieră funcționale de la frontiera româno-bulgară”;  
Republica Serbia – Traficul se desfășoară în condiții normale;
Republica Elenă – persoanele care călătoresc în scop turistic pot intra în Grecia doar la punctul de frontieră Kulata-Promachonas. Persoanele care călătoresc în scop turistic pot intra în Bulgaria dinspre Grecia, pe la punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea. La punctele de control Makaza-Nympheya și Kapitan Petko Voyvoda-Ormenion, autoritățile elene de frontieră nu permit tranzitul în intervalul orar 23.00 - 7:00 în ambele sensuri, indiferent de naționalitatea trecătorilor. Traficul rutier este suspendat la punctele de trecere a frontierei Ivaylovgrad – Kiprinos și Zlatograd. Camioanele au acces prin punctele de trecere Kulata – Promachonas și Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion și Ilinden-Exohi, în cazul ultimului punct de trecere fiind permisă intrarea camioanele cu un singur șofer, după prezentarea unui cod QR. Camioanele până la 3.5 tone pot utiliza și punctul de trecere Makaza – Nymphaea.
Republica Macedonia de Nord – traficul se desfășoară în condiții normale; 
Republica Turcia – Atenționare de călătorie privind intrarea în Republica Bulgaria, dinspre Republica Turcia, prin punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo (http://www.mae.ro/node/53827)


TURCIA
STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

Începând cu data de 11 iunie 2020, a fost ridicată măsura închiderii frontierelor terestre, aeriene, maritime și a obligativității efectuării celor 14 zile de carantină la intrarea în Turcia.

Astfel, cu excepția interdicției impuse cetățenilor turci și cetățenilor străini de a intra, respectiv de a ieși pe cale rutieră dinspre/către Iran, toate celelalte restricții de intrare/ieșire pe cale aeriană/maritimă și rutieră impuse tuturor cetățenilor turci și străini sunt anulate.

La intrarea în Turcia vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice COVID-19 vor fi efectuate gratuit teste PCR, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare.

Atenție! Institutul National de Sănătate Publică a actualizat lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr 36 din 21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru care se impune izolarea la domiciliu 14 zile la întoarcerea în România. Republica Turcia nu se mai află în categoria țărilor din zona galbenă, cu risc epidemiologic ridicat. Lista a intrat în vigoare de la data de 27.07.2020 ora 0:00 și poate fi consultată aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1890-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-25-07-2020/file 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:
Pe cale aeriană:
Republica Turcia nu se mai află pe lista statelor din zona de risc epidemiologic (zona galbenă) și pentru care se aplica măsura suspendării zborurilor.


DUBAI
STARE DE URGENȚĂ: NU (stare de epidemie la nivel național)

Intrarea cetățenilor străini, în scop turistic, este permisă doar în Emiratul Dubai.
Începând cu data de 1 august 2020, este obligatorie efectuarea unui test molecular pentru infecția cu COVID-19 (tip PCR), cu cel mult 96 de ore înainte de sosirea în Emiratele Arabe Unite, inclusiv de către persoanele care tranzitează acest stat. Rezultatul testului trebuie să fie prezentat în format tipărit, în limba engleză.
Pasagerii care îndeplinesc condițiile pentru revenirea în Emiratele Arabe Unite trebuie să efectueze un examen medical şi să prezinte un certificat eliberat de unul dintre centrele medicale aprobate de autoritățile emirateze competente, pentru a se asigura că nu sunt infectați cu COVID-19.
Autoritățile medicale de stat pot solicita reexaminarea călătorilor, dacă consideră necesar.
Conform informațiilor primite de la autoritățile emirateze, lista cu centrele medicale agreate pentru testare PCR COVID-19 este disponibilă pe website-urile companiilor aeriene şi pasagerii au obligaţia să verifice înainte de achiziţionarea biletului de avion. Certificatele de testare PCR COVID-19 cu rezultat negativ, emise de laboratoarele acreditate de guvernele ţărilor de origine, vor fi acceptate de EAU; pentru a asigura credibilitatea rezultatelor acestor laboratoare, în cazurile în care există diferenţe majore între aceste rezultate și testele din EAU, autorităţile locale vor informa companiile aeriene să nu mai accepte testele de la ,,laboratoarele care nu sunt de încredere”.

De asemenea, toate companiile aeriene au obligaţia de a publica pe paginile oficiale de internet centrele de testare moleculară pentru COVID-19 (tip PCR) din România, agreate de autorităţile emirateze, iar pasagerii au obligaţia de a verifica aceste liste.

Link-uri utile:
https://screening.purehealth.ae/application
https://www.flydubai.com/en/flying-with-us/resumption-of-flights

Din data de 1 august 2020, conform deciziei comune a NCEMA (Autoritatea Națională pentru Situații de Criză și de Management a Dezastrelor) şi a Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din EAU, toţi pasagerii care călătoresc din Emiratele Arabe Unite către ţările Uniunii Europene şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum şi către ţările care au drept condiţie de intrare efectuarea testului molecular tip PCR, trebuie să prezinte teste negative la îmbarcare.

Excepţii de la obligativitatea efectuării testului molecular pentru infecția cu COVID-19 (tip PCR), cu valabilitate de 96 de ore, solicitat la intrarea și ieșirea în/din Emiratele Arabe Unite:

Copiii sub 12 ani sunt exceptaţi de la efectuarea testului molecular negativ (tip PCR);
Persoanele cu dizabilităţi moderate sau severe pot fi exceptate de la efectuarea testului molecular (tip PCR).
Cu un climat călduros, plaje frumoase, hoteluri de lux, mall-uri, atracții fascinante și o comunitate înfloritoare, Dubai-ul primește anual milioane de turiști dornici de o vacanță de neuitat sau în căutarea unor afaceri promițătoare. Motivele pentru care trebuie să vii aici sunt nenumărate. Pe cele mai importante, pe lângă tarifele tentate, dacă îți rezervi locurile în această perioadă, le găsești enumerate mai jos.
Numit Orașul Recordurilor, Dubai-ul este fascinant prin dimensiunile superlative ale clădirilor, monumentelor și infrastructurii. Îți imaginezi cum este să admiri un peisaj de la etajul 124, să iei cina sau să inoți la cea mai mare înălțime? Power Princess - cel mai înalt bloc de locuințe, Burj Khalifa – turnul de 828 metri, cea mai mare fântână “coregrafică” sau prima pârtie de schi acoperită din Orientul Mijlociu, sunt doar câteva dintre obiectivele intrate în Cartea Recordurilor în ultimii ani.
De la aeroport până la malul mării există din belșug hoteluri extragavante în Dubai. Orațul te va impresiona înca de la drumul către hotelul de 3*, 4* sau 5*. Facilitățile de cazare sunt extraordinare, combinând confortul european cu luxul arăbesc. Pentru că vorbeam mai sus de recorduri, trebuie să menționăm că cel mai mare hotel din lume, JW Marriott Marquis, are 355 metri împărțiți în 77 de etaje și 8008 camere luxoase. Insă în 2018, acest record a fost depășit de un alt hotel, The Gevora care a întrecut limitele oricărei imaginații.
Dubai-ul are oportunități de shopping întâlnite doar la New York, Singapore sau Hong Kong la prețuri mult mai reduse, Emiratul fiind o zonă în care nu se percep taxe. Începe cu Deira City Centre, apoi mergi la Burjuman și continuă cu Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume. Rezervă-ți cel puțin două zile pentru shopping. Nu uita nici de bazarul de aursau Gold Souk! Deși este Orașul viitorului, acesta nu și-a uitat rădăcinile.


MALTA
STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL: 

Ministerul Sănătății din Republica Malta a actualizat, la data de 21.10.2020, condițiile de călătorie pentru persoanele care sosesc din Austria, Belgia (toate aeroporturile), Bulgaria, Republica Cehă, Franța (toate aeroporturile, Marsilia), Ungaria, Irlanda, Olanda (toate aeroporturile), Polonia (Gdansk, Cracovia), Portugalia (Porto), Spania (aeroporturile din Madrid, Barcelona și Girona), Confederația Elvețiană, Tunisia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Belfast, Cardiff, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle). Astfel, începând cu data de 23 octombrie 2020, ora 24:00, persoanele care sosesc din aceste state trebuie să prezinte un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Malta. Persoanele care nu pot prezenta rezultatul unui astfel de test pot fi supuse testării pe aeroport și măsurii de carantină. Lista se actualizează periodic.
 

Este permisă circulația necondiționată dinspre și înspre: Andorra, Australia, Canada, China, Republica Coreea, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Iordania, Islanda, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Liban, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Monaco, Maroc, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia (cu excepția Gdansk și Cracovia), Portugalia (cu excepția Porto), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (cu excepția Belfast, Cardiff, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle), România, Rwanda, San Marino, Slovacia, Spania (cu excepția Madrid, Barcelona și Girona), Suedia, Thailanda, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Uruguay, Vatican.
Pasagerii care sosesc din destinațiile de mai sus nu vor fi supuși măsurii de carantină, cu excepția cazurilor suspecte    de COVID-19, situație în care este necesară efectuarea unui test.

Persoanele care au petrecut cel puțin 2 săptămâni într-una din țările de mai sus înainte de sosirea în Malta pot intra pe teritoriul național, nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR pentru COVID-19 și nu vor fi supuși măsurii de carantină.

Persoanele care dețin un document de identitate maltez și cele care au rezidența pe teritoriul maltez pot reveni în țara de reședință inclusiv din statele care nu au fost incluse într-una dintre cele două liste de mai sus.  (https://foreignandeu.gov.mt/en/Pages/Travel-Advice.aspx)

Aeroportul din Malta pune la dispoziție condițiile de călătorie dinspre și înspre statele cu care operează zboruri. Informațiile pot fi consultate la: https://www.maltairport.com/covid19/.
La intrarea pe teritoriul maltez este necesară completarea a două formulare. Acestea sunt disponibile la https://www.maltairport.com/declarationforms/:
1) Declarația Călătorului – Travel Declaration Form

 https://mia-prod-s3-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/07/Public-Health-Travel-Declaration-Form-2020_RZA_updated.pdf

2) Formular de localizare a pasagerului – Passenger Locator Form

https://mia-prod-s3-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/06/Public-Health-Passenger-Locator-Form.pdf

Lista statelor considerate destinații sigure este actualizată și poate fi consultată la: https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport.
Persoanele care sosesc din alte destinații (și care nu au locuit în ultimele 14 zile într-una din țările considerate sigure) trebuie să obțină un permis special de la Autoritatea malteză de sănătate și pot fi obligate să se supună măsurii carantinei.
La intrarea și ieșirea de/pe teritoriul maltez se efectuează scanarea temperaturii și se va completa o declarație pe proprie răspundere. Vor fi solicitate informații cu privire la călătoriile efectuate în ultimele 30 de zile.
Persoanele cu temperatură corporală mai mare de 37,2°C sunt redirecționate către autoritățile sanitare malteze.
Purtarea măștii sau a vizierei de protecție este obligatorie în aeroport, în spațiile închise, atunci când nu se poate menține distanțarea fizică.
 
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Sunt exceptate de la interdicții aeronavele care transportă marfă/poștă, fără pasageri sau zborurile străine aflate în misiuni umanitare.
 
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

Pe cale aeriană: Conform deciziei autorităților române, Malta a fost inclusă pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, a fost aprobată măsura suspendării zborurilor spre și dinspre România, efectuate de operatorii economici din aviație, din țările prevăzute în lista menționată, inclusiv Malta.
Cetățenii români care sosesc în Malta din alte state se supun regulilor sanitare prevăzute pentru acel stat - a se vedea condițiile de călătorie la rubrica Travel Requirements: https://www.maltairport.com/covid19/


EGIPT

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către/dinspre România:
Începând cu data de 1 septembrie, toți pasagerii curselor aeriene care intră în Republica Arabă Egipt, prin orice aeroport, trebuie să prezinte un test molecular negativ (PCR) pentru infecția COVID-19 efectuat cu maxim 72 de ore înainte de călătorie.
Această normă se aplică și pasagerilor aflați în tranzit pe aeroporturile din Republica Arabă Egipt, chiar dacă destinația finală nu impune prezentarea testului molecular negativ (PCR) pentru infecția COVID-19.
Este necesar ca testul să fie de tipul RT-PCR, efectuat de către un laborator specializat, autentificat prin ștampilă, fără a fi aplicate pe document corecții și/sau modificări. În mod obligatoriu, testul tip PCR prezentat autorităților egiptene trebuie să conțină data și ora recoltării probei biologice și să fie tradus în limba engleză sau arabă.
Copiii sub vârsta de 6 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test tip PCR la intrarea pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.
La data de 30.08.2020, autoritățile egiptene au anunțat că cetățenii străini care sosesc pe cale aeriană direct pe aeroporturile din Hughada, Marsa Matrouh, Sharm El Sheikh și Taba pot efectua testul molecular tip PCR pe aceste aeroporturi, contracost (30 USD/persoană).
La sosirea pe aeroporturile din Marsa Matrouh, Hurghada (guvernoratul Red Sea), Sharm El Sheikh (guvernoratul Sinaiul de Sud), Luxor și Aswan turiștii români sunt scutiți de obținerea vizei de intrare pe teritoriul egiptean (până la 31 octombrie 2020). Cetățenii români care sosesc direct pe aeroportul din Cairo au nevoie de viză de intrare, care se obține de la Ambasada Republicii Arabe Egipt la București sau direct de la autoritățile de frontieră din aeroport.
În hotelurile desemnate (doar cu ocuparea a 50% din capacitate) vor fi luate măsuri de protecție speciale, iar în cazul depistării unei infectări cu COVID-19, respectiva persoana va fi carantinată în camere special amenajate în hotel iar în cazul agravării bolii va fi spitalizată (situație care va genera condiții speciale de tratament – în sarcina părții egiptene - și întoarcerea în țară pe cheltuiala turistului).


SEYCHELLES
STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 18 martie a.c. s-au instituit măsuri excepționale în legătură cu infecția cu virusul COVID-19. Nu s-a mai permis intrarea pe calea aerului pe teritoriul național a străinilor, măsură aflată, în general, în vigoare și susceptibilă de revizuire imediată în cazul depistării unor focare active de Corona virus. 
De la 1 iunie 2020, guvernul a acceptat unele excepții pentru zboruri și nave maritime private/charter ori vase de turiști pentru care s-a obținut aprobarea specială a Ministerului Sănătății.
De la 1 august a.c. au fost luate noi decizii, fiind permisă intrarea vizitatorilor proveniți din țări cu risc mediu sau scăzut. România nu se află pe lista acestor țări. Cei care îndeplinesc condiția trebuie să prezinte la intrare o probă de test negativ COVID19 nu mai veche de 48 de ore.
Nu există, în prezent, curse aeriene care să opereze spre/dinspre Victoria
Tranzitul între insule, pe mare, este, în prezent, permis.


REPUBLICA DOMINICANA
STARE DE URGENȚĂ: NU

 RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

La data de 1 iulie a.c., s-au ridicat restricțiile și s-au redeschis frontierele, precum și aeroporturile.
Există foarte puține variante de zboruri dinspre / către Europa, doar prin Statele Unite ale Americii, cu protocoale stricte de biosecuritate. Prezentarea testului molecular tip PCR pentru infecția cu COVID-19 nu este obligatorie.

Pentru cetățenii străini care ajung în Republica Dominicană este însă obligatorie testarea COVID-19 la intrarea în țară. Persoanele pozitive simptomatice vor fi internate contra cost, iar cele pozitive asimptomatice vor intra in autoizolare 14 zile.
Deși frontierele nu sunt închise, NU se recomandă petrecerea de sejururi turistice în Republica Dominicană în această perioadă!
Ambasada României la Bogota recomandă cetățenilor români să evite deplasarea în Republica Dominicană. 
 
MĂSURI PE PLAN INTERN:

În toată țara sunt impuse restricții de circulație. Guvernul a anunțat restrângerea cu 2 ore a acesteia începând de luni, 28 septembrie, și anume, între orele 21.00 - 5.00 în timpul săptămânii și 19.00 – 5.00 în weekend.

Se recomandă distanțarea socială și folosirea măștilor și a mănușilor.
Începând cu 1 octombrie, instituțiile au început lucrul la oficii și activitatea cu publicul.
Președintele a anunțat redeschiderea turismului începând cu 1 octombrie. Toate hotelurile trebuie să respecte protocoalele de biosecuritate și să fie pregătite să trateze turiștii care sunt depistați pozitivi.


ZANZIBAR, Tanzania
Începând cu data de 5 august 2020, toți pasagerii, străini sau rezidenți, care sosesc sau pleacă în/din Tanzania vor fi supuși unei verificări amănunțite COVID-19 si vor trebui sa completeze un formular pus la dispoziție de compania aeriană, maritimă sau terestră cu care călătoresc.
Pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, pentru care țările de origine sau compania aeriană cu care călătoresc le solicită un test negativ pentru infecția cu COVID-19 pentru permiterea călătoriei, vor trebui să prezinte rezultatul acestui test și la sosirea în Tanzania.
Pasagerii care prezintă simptome ale infecției cu COVID-19 vor fi supuși unui control amănunțit și pot fi testați pentru infecția cu COVID-19 (test molecular tip RT-PCR).
Cetățenii români care intenționează să călătorească în Tanzania sunt sfătuiți să solicite informații suplimentare privind condițiile de intrare în această țară de la companiile aeriene.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
Transportul intern rutier și feroviar nu este afectat.


MALDIVE
STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

Toate aeroporturile internaționale din Maldive au reluat în data de 15 iulie serviciile de transport regulat de pasageri.
Turiștii care călătoresc în Maldive vor primi viza în portul de intrare (visa on arrival), cu condiția prezentării unei rezervări confirmate la o stațiune turistică înregistrată la autoritățile locale.
Începând cu data de 10 septembrie 2020, toate persoanele care călătoresc în Maldive trebuie să prezinte un certificat care să confirme că persoana a fost testată negativ pentru COVID-19. Testul va trebui să fie de tip molecular (RT-PCR), în limba engleză și efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
Anterior intrării în Maldive (cel mult 24 de ore) toți călătorii trebuie să completeze online o declarație de sănătate (https://imuga.immigration.gov.mv);
La terminalul de sosiri la aeroport:
Toți pasagerii trebuie să poarte măști, să păstreze distanțarea fizică și să respecte regulile de igienă a OMS și a Agenției de Protecție a Sănătății din Maldive;
Toți pasagerii care sosesc în Maldive vor fi suspuși unui control medical pentru identificarea simptomelor specifice COVID-19 la terminalul de sosiri;
Turiștii sunt încurajați să instaleze aplicația de depistare a contactelor „TraceEkee”.
Turiștii care vor prezenta simptome la intrarea în Maldive vor fi testați și plasați în carantină instituționalizată, urmând să se depisteze persoanele cu care au intrat în contact.