Viena este un vals...

  • 16 noiembrie 2015

vienna view

Viena trăieşte în spiritul muzicii. Oraşul are un ritm propriu, când vioi şi alert, când calm şi măsurat, rareori strident. Poţi să vii de zeci de ori aici şi de fiecare dată să îl găseşti surprinzător şi măreţ. Capitala Austriei este un amestec încântător de vechi şi nou. Eşti atras de nostalgia vremurilor imperiale şi eşti cucerit definitiv atunci când descoperi că dincolo de istoria şi cultura fascinantă se află un oraş modern, original, plin de viaţă şi de culoare. Viena este un oraş binecuvântat care găseşte permanent resurse de inspiraţie pentru a se reinventa. Dacă vrei o vacanţă de vis, acum este momentul să profiţi de biletele de avion Austrian Airlines sau să verifici pachetele noastre pentru Viena. Vei găsi mereu ceva de vizitat, de admirat şi de pus la inimă. Dacă ar fi să măsurăm în cifre bogăţia culturală a oraşului ajungem la un bilanţ impresionant: peste 100 de muzee, 27 de castele şi mai mult de 150 de palate.

Palatul Schonbrunn din Viena

Schonbrunn palace

Fosta reşedinţă de vară a familiei imperiale, Schonbrunn este unul din cele mai frumoase palate din Europa. Castelul a fost proiectat în aşa fel încât să rivalizeze în frumuseţe şi grandoare cu Palatul Versailles al francezilor. Astăzi palatul face parte din patrimoniul cultural UNESCO datorită importanţei sale istorice, amplasării sale unice şi splendidului său mobilier. Grădinile sale sunt superbe. Poţi să te aşezi simplu pe iarba proaspătă, printre statui greceşti şi romane, să admiri priveliştea şi să îţi imaginezi cum secole de-a rândul pe acolo păşeau prinţi şi prinţese cu visele, bucuriile şi dramele lor care ne pasionează atât de mult pe noi, muritorii de rând.

Decorul interior al palatului include plafoane cu fresce, candelabre de cristal, oglinzi uriaşe, ornamente aurite şi tablouri ce îi imortalizează pe foştii locuitori ai palatului. Din cele 1441 de încăperi, doar 45 sunt deschise turiştilor. Nu este nefiresc dacă în orice clipă o să te aştepţi să auzi foşnet de rochii şi să vezi aievea o prinţesă. Toate obiectele sunt aşezate exact ca atunci când palatul era locuit. Aici timpul parcă a încremenit.

La palatul Schonbrunn o să ai sentimentul că te întorci în timp, şi nu oricând, ci într-o epocă stălucitoare. Alege o zi din vacanţă pentru a-l vizita, orice zi, pentru că este deschis zilnic turiştilor inclusiv în zilele de sărbătoare.

Grădina Zoologica din Schonbrunn

zoo viena

Tot pe domeniul Schonbrunn se află cea mai veche grădină zoologică din întreaga lume. Grădina Zoologică din Schonbrunn este printre cele mai moderne şi bine amenajate grădini zoologice ale lumii. În anul 2009 a fost apreciată ca fiind şi cea mai bună.

Grădina se modernizează şi se extinde în fiecare an cu clădiri spaţioase şi noi zone pentru animale fără să îşi piardă din şarmul istoric. Habitatele animalelor sunt amenajate pe spaţii întinse, în aşa fel încât să se apropie foarte mult de mediul natural. În parc există un număr impresionant de 500 de specii de animale - de la tigrul siberian şi hipopotam până la rinocer.

La Grădina Zoologică din Schonbrunn nu numai că o să admiri animale pe care altfel le-ai fi văzut doar în enciclopedii ci o să îţi însuşeşti şi câteva cunoştinţe în domeniul zoologiei. Asta pentru că ai la dispoziţie un ghid care să te iniţieze într-o călătorie fantastică în lumea necuvântătoarelor.

Muzeul Sisi

Hofburg

Toată lumea a auzit de istoria Elisabetei, cea mai frumoasă şi mai iubită împărăteasă din lume. Aceasta începe cu o copilărie lipsită de griji în Bavaria şi continuă cu o adolescenţă marcată de logodnă cu prinţul moştenitor al tronului Austriei. Sisi, cum era alintată, s-a revoltat împotriva ceremonialului scorţos de la curte, a sfidat regulile etichetei şi a evadat în poezie şi călătorii. Ea a schimbat pentru totdeauna imaginea prinţesei plină de ifose a cărui singur merit este că a fost găsită de prinţul pe cal alb. Sisi era plină de viaţă, iubea oamenii, iar oamenii erau pur şi simplu fermecaţi de carismatica împărăteasă. Dar povestea se opreşte brusc, mai precis în 1898, anul în care aceasta a fost asasinată. Şi din acel moment s-a născut legenda.

Dacă eşti curios să afli unde se termină mitul şi începe realitatea atunci trebuie neapărat să vizitezi Muzeul Sisi. Situat în apartamentele imperiale ale Palatului Hofburg, muzeul încearcă din obiectele şi tablourile împărătesei, să recontruiasca adevărata sa poveste.

Muzeul muzicii

shutterstock_1031374

Cum ar putea fi Viena oraşul muzicii fără un muzeu care să îi fie dedicat acestei populare arte? Muzeul Muzicii din Viena este locul perfect pentru iubitorii de muzică, de instrumente muzicale şi mai ales de istorie.

Intotdeauna am fost fascinanţi de felul în care dirijorii conduceau sunetul cu o mişcare. Dacă şi tu te-ai jucat măcar odată în copilărie de-a dirijorul, atunci trebuie să afli că în Viena, casa muzicii este locul unde poţi să îţi încerci abilităţile de a conduce o orchestră în mod virtual. Folosind dispozitivul Mind Forest poţi crea muzica atât cu vocea, cât şi cu mâinile şi corpul. Şi la final poţi chiar să iei acasă un CD cu muzica realizată de tine.

De asemenea, poţi participa la o şedinţă de karaoke specială. Pe un ecran va fi afişată o imagine care va putea fi văzută clar sau distorsionat în funcţie de modul cum cânţi. Şi aceste exemple sunt doar două din straşnicele distracţii de care te poţi bucura în muzeul sunetului. O să te lăsăm pe tine să le descoperi pe celelalte.

Catedrala Sf. Stefan

st. stephan cathedralAtracţia cea mai importantă a Vienei este catedrala Sf. Ştefan, cu aproape trei milioane de vizitatori pe an. Pentru o lungă perioadă de timp a fost cea mai mare clădire din Europa măsurând aproape 137 m. Fiecare detaliu al construcţiei are povestea şi scopul său. Acestei bijuterii arhitecturale i s-a adăugat în 1952 un acoperiş din ţiglă sub formă de diamant. De aproape un mileniu, această catedrală construită în stil gotic, este situată în inima Vienei şi este simbolul libertăţii oraşului. S-a împrietenit cu timpul şi a supravieţuit cu încăpăţânare la numeroase războaie, pentru a domni şi astăzi solemnă şi impunătoare în centrul oraşului. Spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, simbolul identităţii austriece a fost în repetate rânduri distrus de foc dar a renăscut din propria cenuşă şi până acum a rămas deschis în fiecare zi turiştilor. Dacă vizitezi catedrala trebuie să ştii că sunt disponibile ghiduri audio în 17 limbi de circulaţie internaţională care să te ghideze şi să îţi spună povestea monumentului-emblema al Vienei.

Opera de Stat din Viena

state opera

Cea mai impresionantă experienţă pe care un turist o poate trăi în Viena este o noapte la Opera de Stat, una dintre cele mai importante opere din lume, renumită la nivel mondial pentru performanţele de prima clasă. Aici te poţi bucura de o varietate de spectacole de operă şi balet la cel mai înalt nivel artistic. Însăşi clădirea Operei din Viena este din punct de vedere arhitectural, un obiectiv turistic în sine. Clădirea Operei aduce ca stil arhitectonic cu stilul Italian Renascentist, cel care a influenţat profund arta şi muzica. Primele spectacole de Operă au fost scrise şi puse în scenă în Italia în timpul secolului al XVI-lea. state opera interiorLoja dinspre bulevardul Ring simbolizează deschiderea Operei către publicul său, şi este împodobită cu simboluri ale unor opere celebre cum ar fi flautul magic al lui Mozart. Numeroase statui şi decoraţii figurative din interiorul şi din afara operei subliniază caracterul festiv al casei şi contribuie la imaginea sa impunătoare.

Opera este deschisă turiştilor de marţi până duminică de la 10:00 la 18:00.

Casa lui Mozart din Viena

mozart statue

În apartamentul din Domgasse 5, Wolfgang Amadeus Mozart a trăit câţiva dintre cei mai fericiţi şi prolifici ani ai vieţii sale Apartamentul de aici este singurul din apartamentele lui Mozart care a fost conservat. Aici a trăit perioada cea mai fructoasă a carierei. Aici a compus "Nunta lui Figaro" şi "Impresario". În nici un alt apartament faimosul compozitor n-a locuit atât de mult, semn sigur al ataşamentului său faţă de acest loc.

Muzeul suprinde viaţa lui Mozart precum şi ceva din specificul perioadei în care a trăit compozitorul şi din contextul social al acelor vremuri. De la opere care l-au făcut nemuritor până la istoria sa tumultoasă, muzeul recompune povestea unui geniu.

Muzeul Anchor

vienna clockCei care ştiu să preţuiască timpul trebuie să ştie că există un loc în Viena unde este evocată tocmai trecerea sa ireversibilă. Ceasul Anchor, situat în cea mai veche piaţă a oraşului - Hoher Markt, comemorează vremurile apuse ale capitalei precum şi condiţia pasageră a omului în acestă lume. Acest ceas formează o punte între cele două părţi ale clădirii companiei de asigurări Anker. În cursul celor 12 ore, figurine reprezentând personalităţi marcante ale istoriei oraşului se plimbă de-a lungul punţii, câte una pentru fiecare oră. Printre figurile imortalizate aici se numără şi Joseph Haydn, compozitorul medieval Walther von der Vogelweide, împărăteasa Maria Theresa şi prinţul Eugen de Savoya. Cel mai potrivit moment pentru a vedea ceasul acesta special este miezul zilei când toate figurinele defilează acompaniate de muzică din epoci diferite. Şi după ce o să-l admiri o să ai convingerea că nu ţi-ai irosit timpul degeaba. Este un ceas unic despre care o să vrei să povesteşti şi altora.

Parcul Prater

prater park

Prater, este unul dintre cele mai mari parcuri de distracţii din Europa. Întins pe 6 milioane de metri pătraţi parcul are ceva pentru fiecare, indiferent de vârstă sau de personalitate. Prater înseamnă aventură, distracţie nebună şi adrenalină pentru cei mai energici şi în acelaşi timp relaxare, tradiţie şi linişte pentru cei nostalgici tradiţie. Toate sub semnul inconfundabilului farmec vienez.

Dacă eşti în Viena nu te costă nimic să vizitezi parcul pentru că intrarea este liberă însă te avertizez că nu o să rezişti doar să priveşti. Parcul are 250 de atracţii grazave care se plătesc individual şi merită fiecare bănuţ.

Probabil cea mai cunoscută atracţie din parc este gigantica roată numită Riesenrad, care măsoară 65 de metri înălţime şi de unde poţi admira toată Viena. Pe lângă roată, parcul include 250 de atracţii cum ar fi: carturi, trenul groazei, trenul fanteziei, înfricoşătoarele trenuri fantomă, plimbări cu bărcuţe, sala oglinzilor (unde te poţi vedea mai slab sau mai gras), multe mountain rousse-uri, carusele, minigolf, biliard precum şi multe restaurante şi cafenele.

Turnul Dunării

donauturmDupă ce ai cercetat cu privirea cele mai frumoase obiective turistice ale Vienei este timpul să admiri oraşul în ansamblu său. Cea mai bună alegere este să urci în Turnul Dunării, unde vei avea parte de o panoramă magnifică. Construcţia, înaltă de 352 de metri pare să străpungă cerul. De aceea localnici îl numesc: "ac de beton". În vârf este un restaurant unde poţi să guşti atât din bucătăria tradiţională vieneză cât şi din bucate moderne, şi o cafeanea unde poţi savura un expresso în timp ce te laşi fermecat de privelişte. Şi dacă împarţi momentul ăsta cu cineva drag atunci putem vorbi despre definiţia unui moment perfect. Şi cum vacanţele sunt momentul potrivit să ne depăşim limitele, turnul celebru al Vienei este locul potrivit să-ţi sfidezi teama şi să ajungi mai departe decât te credeai capabil. Şi priveliştea va face să merite efortul. Vei fi pur şi simplu complesit de atâta frumuseţe. Cei mai îndrăzneţi se pot arunca în gol pentru o panoramă cu adevărat spectaculoasă. Evident, nu oricum, ci cu coardă elastică. Din anul 2000, turnul Dunării este cel mai înalt centru de bungee-jumping din întreaga lume!

Indiferent dacă vizitezi capitala Austriei pentru a te bucura de muzica divină sau de arhitectura elegantă a clădirilor, de colecţiile de artă din muzee sau de restaurantele sale excelente, Viena va întrece orice aşteptare. Nu este de mirare că potrivit rezultatelor unui top realizat anual de compania de consultanţă Mercer în 2013, Viena este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Călătorie plăcută!

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare