Top 10 castele din Romania (1)

  • 21 iulie 2011

Romania nu se compara cu Germania sau Scotia in ceea ce priveste numarul de castele, dar are bijuteriile ei… cladiri superbe unde si-ar face loc orice poveste minunata cu printi si printese.

Am asezat cele mai frumoase 10 intr-un top, de unde le poti lua si adauga pe lista lucrurilor pe care trebuie sa le vezi inainte sa pleci din Romania. Astazi te invit in primele noastre cinci castele fantastice.

10.  Castelul Iulia Hasdeu din Campina

Istoria castelului de la Campina are la origine o poveste trista. Bogdan Petriceicu Hasdeu incepe in 1893 sa construiasca acest castel in memoria fiicei sale Iulia, care s-a stins din viata la doar 19 ani. Inca din timpul vietii, Iulia Hasdeu fusese considerata un copil genial, un adevarat fenomen iar moartea sa prematura a transformat-o in mit. Legenda spune ca Hasdeu a fost primul practicant al spiritismului in Romania si ca reusea sa intre in legatura cu spiritul fetei sale. Se spune ca inclusiv Castelul a fost ridicat in functie de proiectele pe care Iulia Hasdeu le-a trimis tatalui ei prin metode paranormale. Lucrarile la cladire au fost incheiate in 1896 si constructia finala a inclus si o camera obscura dedicata sedintelor de spiritism unde Hasdeu se retragea pentru meditatie. Dupa moartea savantului, castelul a fost donat statului si transformat in muzeu. Plasat intotdeauna sub semnul misticului, constructia a fascinat arhitecti si turisti deopotriva. Astazi este inscris in Lista Monumentelor Istorice si aici pot fi admirate fotografii, manuscrise, documente, opere de arta sau editii princeps ale unor lucrari care apartineau scriitorului.

9. Castelul Ghika de la Dofteana, judetul Bacau

Situat de-a lungul Vaii Trotusului, Castelul Ghika de la Dofteana a fost construit in stil romantic la granita dintre secolele XIX si XX. Constructia a fost proiectata ca un castel de vanatoare pentru familia Ghika si pentru ridicarea sa, a fost adus un arhitect italian si materiale de constructii din strainatate, printre care si marmura de Carara. In ultimii 70-80 de ani, constructia a supravietuit celor doua razboaie mondiale si unui incendiu devastator. Intre anii 1941-1944, in castelul de la Dofteana a fost stabilit Comandamentul armatei germane a Wehrmachtului pentru ca mai tarziu sa fie devastata de armata sovietica. Din 1945, Castelul a intrat in proprietatea statului si toate bunurile de valoare ramase intregi au fost irosite. In prezent, castelul a fost vandut de primaria Darmanesti unui investitor, care a demarat lucrari de restaurare. Din nefericire, blestemul pus pe seama castelului s-a manifestat din nou. Un incendiu cumplit a dezafectat imobilul si l-a descurajat pe proprietar. In prezent, cladirea este scoasa din nou la vanzare. Constructia impresioneaza cu atat mai mult vizitatorii cu cat a fost un martor tacut al atator evenimente dramatice. Devastat de oameni si de foc, somptuoasa cladire din marmura si caramida rosie a ramas dreapta in fata destinului sau nefericit. Merita sa vizitezi domeniul Ghika de la Dofteana. In decorul verde intens al copacilor seculari, o sa descoperi o cladire incantatoare careia trecutul tumultos nu i-a stirbit din farmec ci i-a dat aura aceea de fascinatie.

8.  Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Balta, judetul Alba

Castelul Bethlen-Haller a fost construit in stilul Renasterii franceze in prima jumatate a secolulului XVII pe domeniul lui Stefan Bethlen, fratele guvernatorului Transilvaniei Gabriel Bethlen. Ansamblul reproduce la scara mai mica corpul central al splendidului castel Chambord din Franta. Castelul are un plan compact, rectangular, fara curte interioara, cu patru turnuri circulare, amplasate la colturi si un al cincilea amplasat pe o fatada laterala ce adaposteste si o scara secundara. Scara principala de acces se afla in partea din fata a castelului si se termina cu o terasa inchisa cu tamplarie de lemn.

In prezent, castelul se afla in posesia proprietarului Jidvei si il putem vedea schitat pe etichetele vinurilor din gama ''Castel''. Desi este proprietate privata si trece printr-un proces de restaurare, Castelul poate fi inca vizitat la cerere. In interiorul castelului, vizitatorul poate observa amprenta pe care patru secole de istorie au lasat-o asupra cladirii: boltile si detaliile renascentiste, elementele baroce si gresie moderna, ba chiar replici moderne de armuri medievale.

7. Castelul Cuza de la Ruginoasa, judetul Iasi

Castelul de la Ruginoasa al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza este un palat construit in stil neogotic in anul 1804, care a apartinut initial familiei Sturdza. I se spune “Castelul blestemat” inclusiv in pliantele turistice. Adevarul este ca de-a lungul timpului,toti proprietarii sai au murit prematur sau in contexte dramatice, unii chiar in Castel fapt ce a aruncat o umbra intunecata asupra locului. Constructia insasi se pare ca nu a scapat de “blesteme” si dupa luptele purtate in apropierea celui de-al doilea razboi mondial, din ea au ramas doar cateva ziduri de incinta si bucati ruinate de pereti. In perioada 1968-1978 a fost reconstruit. Astazi, Castelul este o cladire patrata cu un etaj, cu patru fatade aproape simetrice, cu peroane largi si drepte, balcoane sprijinite pe lespezi de piatra si scara interioara din lemn. Pe vremuri, era ornamentat cu patru turnulete, care nu s-au pastrat pana azi. Din 1982, aici a fost inaugurat oficial un Muzeu Memorial "Al. I. Cuza" cu o sectie de istorie si una de etnografie. Parterul palatului detine exponate care reconstituie viata si activitatea domnitorului Al. I. Cuza. Istorici si muzeografi au incercat sa amenajeze etajul palatului pentru a-l aduce la infatisarea pe care o avea atunci cand era locuit de Cuza. Au fost aduse piese vechi de mobilier din lemn de stejar, carti de epoca, chiar si tacamuri de argint. Dincolo de aura mistica a acestor locuri, Castelul de la Ruginoasa este o pagina de istorie pe care merita sa o admiri in trecerea ta prin Moldova.

6. Castelul Rosu de la Hemeiusi, judetul Bacau

Castelul Rosu a fost construit intre anii 1864-1866, in parcul Hemeiusi, la cca. 8 km de Bacau. Arhitectura si decorul cladirii sunt o imbinare splendida de influente gotice si baroce cu elemente definitorii ale stilurilor venetian si brancovenesc. Castelul este zidit din blocuri de gresie si caramida, ornata cu sculpturi pe stalpii de gresie de la balcoane, arcadele ferestrelor si ale turnului. Este castelul clasic din basme, cu turn, lac si alei serpuite. Denumirea de castelul Rosu se datoreaza culorii date de caramida in exterior. Parcul care inconjoara castelul a fost stabilit in anul 1880, cuprinde 49 ha si este al doilea ca importanta dendrologica din Romania. Arhitectura parcului este realizata in stil englezesc, cu alei curbe conturate de arboretul ce alterneaza cu pajistile verzi, intr-o  incantatoare varietate de forme și culori. Aspectul feeric al parcului este intregit de un mic lac, construit intr-o adancitura a terenului, pe malul caruia cresc plopi seculari. In plus, colectia de trandafiri a parcului este unica in tara, cu peste 600 de specii ce incanta vizitatorul. Este o oaza de liniste si relaxare, de o frumusete aparte, ce atrage numerosi turisti dar si bacauani dornici sa evadeze din oras. In acest loc de basm a fost filmata "Dumbrava minunata", adaptarea romanului cu acelasi nume, al scriitorului Mihail Sadoveanu.

Pentru o incursiune in primele 5 castele superbe ale Romaniei ai continuarea aici.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare