Top 10 castele din Romania (2)

  • 22 iulie 2011

Astazi va prezentam cele mai frumoase 5 castele ale Romaniei.

Continuare de aici.

5. Castelul Pelisor, judetul Brasov

Castelul Pelisor este un castel incantator, de dimensiuni mici, situat in parcul Castelului Peles de pe valea Prahovei. Construit intre 1899 și 1902 dupa proiectele arhitectului ceh Karel Liman si decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, Castelul Pelisor devine, incepand cu anul 1903, resedinta de vara a principilor mostenitori, Ferdinand si Maria. Cele 99 de incaperi ale Castelului au fost decorate special pentru a fi resedinta princiara si poarta amprenta personalitatii puternice a reginei Maria. Un estetician rafinat, ea a imprimat intregii sale locuinte stil, rafinament si bun-gust. Castelul gazduieste o impresionanta colectie de arta ce apratine curentului Art-Nouveau, printre care lucrari ale unor artisti ca E. Galle, frații Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner,  precum si lucrari ale Reginei Maria.

4. Castelul Sturdza de la Miclauseni, judetul Iasi

Cunoscut si sub denumirea de Palatul Sturdza, este un superb castel ridicat in stil neogotic intre anii 1880-1904 de catre Gheorghe Sturdza si sotia sa Maria, in satul Miclauseni. Influentele neogotice se regasesc in decoratiuni cum ar fi: turnulete gotice, armurile medievale, sala de manej, dictoane latinesti inscrise pe pereti si turnul de intrare cu pod peste santul de apa. Interiorul castelului era unul extrem de luxos, cu scari centrale din marmura de Dalmatia, mobilier scluptat minutios in lemn de trandafir,  sobe din teracota, portelan sau faianta, aduse din strainatate, parchet fin de paltin, mahon, stejar si abanos, plafoanele si peretii interiori pictati in ulei. Castelul adapostea o colectie valoroasa de carti, arme, documente, costume medievale, bijuterii, tablouri, busturi din marmura de Cararra, argintarie, dar și piese arheologice, numismatice si epigrafice de mare valoare. Numai colectia de carti numara 60.000 de exemplare, multe din ele fiind  editii princeps sau rarisime. In iarna anului 1944 insa, castelul a fost devastat de soldatii rusi ce au folosit cartile pe post de combustibil in sobe. Pe langa cartile de o valoare inestimabila, din castel au disparut piese de mobilier si cea mai mare parte din colectiile familiei Sturdza. Apoi, din anii 1960 pana in 2001, Castelul a gazduit Centrul de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, perioada in care castelul a fost afectat de doua incendii care au distrus ultimele bunuri originale. . In anul 2003, castelul a fost “personaj” al filmului  "Orient Express” a lui Sergiu Nicolaescu. In prezent, Castelul a trecut printr-un proces de restaurare care nu a fost finalizat in totalitate. Aici va functiona un complex muzeistic, un centru de conferinte si un centru de pelerinaj.

3. Castelul Corvin, judetul Hunedoara

Castelul Hunedoarei, numit si Castelul Corvinilor, al Corvinestilor sau al Huniazilor, este cetatea medievala a Hunedoarei si unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania. Situat in apropierea muntiilor Poiana Rusca, Castelul Corvin a fost ridicat in secolul al XV-lea de catre Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti. Din punct de vedere arhitectural, constructia combina stilul gotic cu stilurile renasterii si cel al barocului.Este o cladire impunatoare, prevazuta cu sapte turnuri de aparare, bastioane si un donjon si este acoperita cu tigla policroma. Pentru a ajunge in castel trebuie sa traversezi un pod de lemn, sustinut pe 4 piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti. Din 1997,  castelul a trecut  printr-un proces de restaurare si a fost transformat in muzeu, iar astazi atrage zeci de mii de turisti anual si este deseori inclus in topul celor mai frumoase castele  europene. De acest loc idilic se leaga numeroase legende. Daca vrei sa afli povestea fantanii sau a corbului din stema castelului si multe altele viziteaza aceasta zona de poveste din Hunedoara.

2. Castelul Bran

Denumit si Castelul lui Dracula, Castelul Bran este situat la marginea trecatorii Bran,intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului si a fost mentionat prima data intr-un document oficial in anul 1377. Conform legendei, acest castel a apartinut Contelui Dracula (Vlad Tepes), dar nu exista nici o dovada in acest sens. Vlad Tepes a locuit doar pentru un timp foarte scurt in castel si numai in calitate de oaspete. In 1897, Bram Stoker a scris cartea Dracula si a plasat intamplarile cartii in decorul de la Bran. Un secol mai tarziu, inca sunt oameni care cred in ea. Si adevarul este ca aspectul usor sinistru al castelului se integreaza perfect in povestea gotica si atrage o multime de turisti straini.

1. Castelul Peles

Regina Maria il alinta “Marele Palat”. Turistii il apreciaza ca fiind cel mai frumos castel romanesc. Istoria il consemneaza ca fiind unul din cele mai impresionante constructii din Europa secolului XIX. Castelul Peles a fost construit pe vremea regelui Carol I al Romaniei (1866 - 1914) din lemn, piatra, caramida si marmura, iar stilul predominant este cel al Renasterii Germane cu influente ale stilurilor Renascentist Italian, Gotic, Baroc German si Francez Rococo. Castelul este inconjurat de sapte terase decorate cu statui, fantani sculptate in piatra, vase ornamentale si marmura de Carara.  Peles numara 160 de camere dintre care cele mai importante sunt camera armurilor, Camera Florentina, Camera Franceza, Camera Turceasca, Sala de Consiliu, Sala de concerte, Apartamentul Imperial si sala de receptie (unde sunt expuse picturi reprezentand cele 16 castele apartinand familiei de Hohenzzolern). La Castelul Peles sunt expuse si alte obiecte precum statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan precum si o colectie bogata de arme.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare