Unde si ce mancam in Thassos

  • 12 septembrie 2018

Insula Thassos este un paradis verde foarte vizitat de turisti, in primul rand datorita linistii, in al doilea rand locurilor si vestigiilor istorice pe care le ofera spre vizitare. Denumita si ‚Insula de Smarald’, Thassos ofera turistilor vegetatie luxurianta, ce difera de la vegetatia marina la cea alpina, fiind o insula in care apa marii si muntele cu varful cel mai inalt de pe insula, Ipsario, se afla in stransa armonie. Dar nu numai peisajul insulei are un farmec placut de turisti, ci si siturile arheologice si acele locuri istorice si culturale ce se impletesc cu mituri si legende pentru a transforma sejurul din Thassos intr-o poveste plina de magic si sarm.

 

Unul din obiectivele turistice cele mai vizitate ale insulei Thassos este Orasul Thassossau Limenas, oras port si capitala a insulei. Atat imprejurimile din afara orasului cat si centrul acestuia ofera o incursiune in istorie si timpuri de legenda ce nu se pot uita foarte usor. Mediul natural oferit de imprejurimile orasului este foarte putin schimbat de mana omului, vegetatia luxurianta de pini si paduricile de maslini fiind cele care ofera acel verde de unde insula si-a capatat denumirea dupa care mai este cunoscuta.

 

Dar Orasul Thassos nu ofera doar o priveliste de vis atat in timpul zilei cat si la apus, ci si posibilitatea de a vedea in trecut si de a invata mai multe despre istoria si cultura sa. Aici se gaseste si cel mai mare sit arheologic gasit in portul Limenas. Acest sit arheologic, Agora antica,  atesta existenta unei cetati imprejmuite de colonade decorate cu statui, dar si altare pe care se aduceau jertfe marilor zei. Totodata, agora (spatiu public unde se tineau adunari si se oragnizau targuri si piete) cuprindea si cladirile administrative, dovedind ca viata in Thassos se impartea armonios intre religie, cultura si politica sau economie.

 

Mai mult, pe locul Agorei antice se afla odinioara si un mic teatru antic, dovedind dragostea grecilor antici pentru acest tip de cultura. Dar ceea ce se poate vedea astazi aici sunt ramasite ale unor vechi sanctuare ce se inaltau odinioara semete spre a-i onora pe vechii zei. Sanctuarele precum cel inchinat lui Zeus sau zeitei Artemis, sanctuarul lui Dionysos si cel al lui Poseidon dateaza inca din secolele IV-II i.Hr, si ceea ce se poate vedea acum din ele arata ca viata spirituala din Thassos le oferea acestora credinta ca vor avea parte de un nivel de trai ridicat, in pace si armonie.

 

Intrarea in Agora antica se facea prin diverse porti, multe dintre ele purtand denumiri de zei si zeite, dar si de eroi cunoscuti in mitologia greaca. Portile lui Silen, Hercule, Dionysos sau Zeus, precum si poarta Herei sunt doar cateva dintre cele care se intindeau de-a lungul acestei piete. Acum insa intrarea in situl arheologic se face pe langa Muzeul de Arheologie din Orasul Thassos, unde puteti descoperi inca o parte din viata si indeletnicirile locuitorilor antici ai acestei insule. Vase din lut, statui si statuete, monede, figurine din teracota, placi in relief si amfore sunt doar cateva din acele artefacte ce au fost descoperite pe teritoriul insulei Thassos si expuse in muzeu.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare

Ce e de facut in Atena
Unde si ce mancam in Atena
Turul orasului Atena
Obiective turistice in Atena