Unde si ce mancam in Rhodos

  • 12 septembrie 2018

Cand un milion de turisti pasesc anual pe tarmurile Rhodosului, orele nesfarsite petrecute la plaja sunt o certitudine. Dar apa sarata a marii Egee care le brazdeaza trupurile se intampla sa ii si infometeze intr-atat incat, pentru bucatarii celor mai exclusiviste hoteluri, este o adevarata provocare sa-i multumeasca, indiferent de ora din zi sau din noapte.

 

Si totusi, Rhodos traieste exclusiv din turism, iar industria hotelurilor si restaurantelor este atat de prospera, incat pana si vizitatorii sunt pusi in dificultate cand vine vorba sa aleaga dintre atatea si atatea preparate, care mai de care mai imbietoare si mai inmiresmate.

 

Pe principiul de toate pentru toti, turisti din intreaga lume se pot delecta cu preparate specifice tarii lor de origine, dar oricine este curios sa incerce cate ceva din bucataria greaca, un domeniu cu o traditie de peste 2.500 de ani. Usturoiul, cimbrul, busuiocul si oregano-ul, toate stropite cu ulei de masline, sunt cele care dau savoare oricarui fel de mancare.

 

O masa greceasca tipica incepe cu aperitivele: o salata cu rosii, vestitele masline Kalamata, branza de capra Feta si diferite ierburi, ingredientul surpriza fiind samburii de migdal; salatei i se adauga asa-numitul taramasalata, un amestec de paine, ceapa si icre, din nou stropite generos cu ulei de masline. Felul principal este intotdeauna bazat fie pe carne, fie pe fructe de mare sau peste. Musacaua facuta cu carne de miel, Soulaki din carne de vita si miel servit cu iaurt rece si pita sau un platou plin cu fructe proaspete de mare sunt pe placul oricui. Vinul este nelipsit de la masa, Ouzo fiind produsul cu 40% alcool care, servit cu gheata, inmoaie picioarele chiar si celor mai curajosi turisti. Budinca cu orez si scortisoara, prajitura cu miere sau cu branza, baclavalele sau cataiful incheie regal o masa savurata in Rhodos.

 

Grecii mananca bine si mult, preparate din felurite carnuri, mereu insotite de salte si condimente parfumate, dar beau si mai bine. Turistii se aventureaza adesea sa incerce, pe langa traditionalul Ouzo - un lichid transparent, cu aroma de migdale, aparent inofensiv, si Metaxa, o bautura numita si „nectarul zeilor”. Oricum, in restaurantele cu specific traditional, un meniu complet de tipul low cost porneste de la 5 euro.

 

In functie de buget si preferinte, o serie de restaurante sunt la indemana turistilor, chiar si in apropierea plajelor. De la traditionalele taverne grecesti pana la restaurantele de cinci stele din incintele celor mai sofisticate hoteluri, exista oferte pentru toate buzunarele.

 

Pentru o masa principala consistenta, cele mai multe localuri aplica tarife intre 20 si 50 de euro. Cafenelele si barurile insa vin cu oferte mai accesibile si cu preturi care variaza intre 8 si 25 de euro, fiind insa potrivite chiar si pentru familii cu copii.

 

In Orasul Vechi, Romeo Garden este un restaurant cu traditie, situat int-o cladire veche de aproximativ 500 de ani, cu un decor rustic de vis. Ippotikon, in aceeasi regiune medievala a Rhodosului, vine cu un decor specific castelelor templierilor, carora putini ii pot rezista.

 

In orasul Rhodos, restaurantul Red este unul dintre cele mai cochete. Ofera o gama larga de retete mediteraneene, in mod special grecesti sau italiene, dar si feluri mai clasice ca fileurile suculente de carne servite cu sosuri delicioase. Un mic dejun constand intr-o salata si cateva aperitive foarte gustoase costa 4 euro, o portie de paste proaspete 5.5 euro, iar un fel principal porneste de la 9.5 euro. Prosciutto Crudo cu pere si rulada de branza, somon afumat cu spuma de calamari, paste cu fructe de mare, tagliatelle cu creveti, fille de porc cu mozzarella, cod cu mere, pere si zucchini, tiramisu, creme de caramel si prajitura cu branza sunt doar cateva dintre minunatiile care pot fi savurate aici.

 

Cafelele sunt la mare cautare in intreaga Grecie si implicit in Rhodos, dar vara turistii sunt mari consumatori de frappe-uri. Totusi, nimic nu merge mai bine decat unul din vinurile de aici, premiate la competitii internationale – Moschato White, Mandilaria si Athiri trebuiesc neaparat incercate.

 

Cu atatea si atatea tentatii, foarte multi turisti isi incheie sejurul nemultumiti doar de kilogramele in plus pe care le-au acumulat.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare

Ce e de facut in Atena
Unde si ce mancam in Atena
Turul orasului Atena
Obiective turistice in Atena