Transfagarasan, drumul intortocheat al povestilor

  • 2 octombrie 2012

Agonie si extaz… asa poate fi descris traseul Transfagarasan, incredibila sosea cu multe curbe periculoase ce se unduieste printre prapastii adanci, stanci si cascade, viaducte si poduri. De-a lungul Transfagarasanului poti admira peisaje splendide care ating 2042 de metri, fiind una dintre cele mai inalte sosele din Europa.

Istoria constructiei acestei sosele a fost marcata de pierderi de vieti omenesti, de amanari si de dificultati tehnice. Planurile unei intortocheate sosele cu doua benzi in zona au existat dinainte ca Ceausescu sa impuna construirea unui drum strategic intre Muntenia si Transilvania. Planul initial prevedea amenajarea unei statiuni de iarna cu partii de schi intinse pe 100 de km, partii de bob, patinoare si hoteluri. Din pacate insa, proiectul nu a stat niciodata in picioare, pentru ca toate fondurile s-au scurs pe construirea complicatei sosele din muntii Fagaras. Statiunea ramanea doar un desen frumos pe hartie.

Transfagarasanul incepe din apropierea orasului Pitesti si se termina undeva intre Sibiu si Brasov. Pe acest traseu de circa 100 de kilometri se gasesc o multime de atractii superbe. Pe scurt, o sa povestim despre cele mai importante:

Hotel si biserica de gheata de la Balea Lac

Prima constructie de acest fel din Europa de Est, hotelul de gheata de la Balea era ridicat in fiecare iarna in apropierea lacului glaciar Balea si are un design care se schimba de la an la an. Cat despre biserica de gheata, acesta este un locas de cult in toata regula in care se pot oficia tot felul de ceremonii.

Cetatea Poienari

Spre deosebire de Castelul Bran, aceasta constructie a fost cu adevarat una dintre resedintele sangerosului domnitor Vlad Tepes  cunoscut in lumea intreaga sub numele de Dracula. Cetatea a fost proiectata in varf de munte ca o fortareata care sa reziste invadatorilor otomani. Pentru a ajunge la cetate, turistii trebuie sa urce 1000 de trepte, dar privelistea Barajului Vidraru si a Muntilor Fagaras merita efortul.

Lacul glaciar Balea

La o altitudine de 2034 metri din Defileul Oltului pana la Poalele Muntilor Piatra Craiului, se cuibareste lacul glaciar Balea, o adevarata minune a naturii. Lacul si imprejurimile sale au fost declarate rezervatie stiintifica. Aici, turistii pot practica canotajul - vara sau patinajul, curling si hokey - iarna, pe lacul inghetat.

Barajul Vidraru

Ridicat intre 1961 si 1965 cu multe sacrificii umane (circa 80 de muncitori au murit in timpul lucrarilor), Barajul Vidraru a fost, la vremea finalizarii, in top 10 al celor mai inalte baraje din lume. Pentru pasionatii de sporturi extreme este o destinatie fantastica pentru ca aici exista cea mai inalta platforma de bungee jumping. Senzatia aruncarii in gol desupra lacului de acumulare Vidraru, intr-un decor atat de frumos, este incomparabila.

Cascada Balea

Cascada Balea este numita si Urlatoarea Balei datorita faptului ca este o cascada foarte zgomotoasa care se aude de la distanta mare. Cascada este situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 m altitudine si este cea mai mare cascada in trepte din tara noastra.

Tunelul rutier Capra-Balea Lac Acest tunel strabate muntele Paltinul intre cotele 2.025 si 2.042 de metri. Capra-Balea Lac este cel mai lung tunel din tara noastra masurand aproape 900 de metri, cu o singura banda printru masini si un spatiu pentru pietoni si fara nici un fel de iluminat electric.

Telecabina Balea

O imagine asemanatoare cu poza din introducere poti sa admiri, cu respiratia taiata, de la inaltimea telecabinei Balea. Telecabina este indispensabila iarna cand reprezinta singura cale de acces la Balea lac. Asta pentru ca Transfagarasanul este inchis din motive de siguranta de la primii fulgi de nea.

In concluzie, daca erai in cautarea unei inspiratii pentru o escapada perfecta de weekend, acum la inceput de toamna, alege Transfagarasanul, drumul superb care trece prin nori.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare