Traditii de Craciun in lume

  • 20 decembrie 2010

Craciunul reprezinta un eveniment extrem de important in viata multora dintre noi si este unul dintre cele mai asteptate sarbatori pe intreg mapamondul. Asadar, sa imparasim cate putin din traditiile si bucuriile fiecarui popor legate de Craciun.

Anglia

Mos Craciun este numit in Anglia Father Christmas (Parintele Craciun). Este imbracat in rosu sau verde si lasa cadourile in Ajunul Craciunului, dar acestea nu sunt desfacute pana a doua zi.

Un obicei traditional, intalnit si la alte popoare europene, este realizarea unei mici scenete, in general pantomime.

Copiii agata la capul patului o fata de perna sau ciorapi, sperand ca a doua zi le vor gasi pline de cadouri.

Spania

In case si in biserici exista iesle miniaturale care redau atmosfera Craciunului, iar darurile sunt oferite de magi, care se deplaseaza in cortegii de curteni, cavaleri si lautari.

Islanda

Aici isi doresc sa se mute toti copii. De ce? Pentru ca in Islanda vin treisprezece Mosi Craciun. Cu 13 zile inainte de Craciun coboara din munti primul Mos ce pune dulciuri in ghetutele copiilor, in vreme ce acestia dorm.

Elvetia

Samichlaus - Mos Craciun- este cel care aduce odata cu cadourile si pomul de Craciun, obicei ce se pastreaza din 1775.

O alta traditie a elvetienilor, preluata de la mexicani este "Parada ridichilor luminate". Copii cresteaza ridichi mari de luna sub diferite forme, ridichi pe care le folosesc asemenea dovlecilor de Halloween cu o lumnare inauntru.

Australia

Aici Mosul nu poate veni cu sania si renii lui intrucat nu este zapada, asa ca australienii s-au adaptat. Mosul vine cu o caleasca cu 8 canguri.

Japonia

Mos Craciun poarta numele de "Jizo" si este sarbatorit cu aranjamente florale, papusi si...lanterne.

Noua Zeelanda

Aici bradul este inlocuit de „Pohntokawa”. Multe persoane în Noua Zeelanda urmează vechile traditii engleze în ceea ce priveşte masa tradiţionala: curcan, budinca de stafide si salate reci. Nimeni nu considera Craciunul complet fara prăjitura „Pavlova” - preparata din bezea si decorate cu kiwi, capşuni si frisca.

In Rusia si alte tari slave din Est, sunt oferite daruri atat de Craciun cat si de Anul Nou - de Ded Moroz (Mosul Inghetat, un fel de Mos Gerila) si de Fecioara de Zapada, Snegurochka - cea din urma apare taman intr-o sanie trasa de reni, si de aceea se pare ca ea a fost de fapt inspiratia pentru imaginea internationala a Mosului.

In Norvegia, in ajun de Craciun locuitorii dau zor nevoie-mare sa ascunda toate maturile de prin casa pentru ca spiritele rele sau vrajitoarele sa nu cumva sa puna mana pe ele si sa le foloseasca drept mijloc de transport aerian.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare