Unde si ce mancam in Atena

  • 12 septembrie 2018

Grecia este renumita pentru bucataria sa bogata in mancaruri savuroase, pe care orice gurmand sau vegetarian le poate degusta si de care se pot indragosti. Cu toate acestea, bucataria greceasca si implicit ateniana nu este atat de exotica ca cea japoneza, de exemplu, fiind pe gustul multor turisti care nu au curajul sa incerce bucatarii mai speciale. Ceea ce insa trebuie spus despre bucataria greceasca este ca ofera o combinatie de dulce-acrisor care, stropita de un vin puternic, poate face pe cel mai pretentios dintre turisti sa se intoarca in aceasta tara doar pentru o cina luata intr-unul din restaurantele traditionale ateniene.

Daca doriti sa degustati mancarea greceasca in Atena, o puteti face la preturi avantajoase, fara a sta neaparat la o masa. Astfel, pentru cei care doresc sa ia masa in stil fast-food, souvlaki, mancarea traditionala (deosebit de ieftina, preturile incepand de la 1,70 euro) este cea care va poate oferi un pranz bogat si hranitor. Acest fel de mancare se prezinta pe o paine rotunda si plata, asemanatoare unei lipii, si consta in carne de miel, porc sau vita alaturi de care se aseaza rosii, salata verde, ceapa, cartofi prajiti si tzatziki, acesta din urma fiind un amestec de lapte sau branza de capra cu smantana, marar si castraveti murati. Souvlaki se poate manca la masa sau, luat la pachet, rulat in paine si apoi in hartie cerata, pentru ca savoarea sa nu se piarda.

Cu toate acestea, souvlaki nu este singura delicatesa traditionala a bucatariei ateniene. Aceasta este formata si din mancaruri ieftine, dar in care mirodeniile specifice sunt imbinate artistic pentru un gust si o aroma bogate. Astfel, carnea de miel sau de porc poate fi gustata cu scortisoara sau cuisoare. Celelate mancaruri vor contine oregano, rozmarin, dafin, cimbru, menta, usturoi sau busuioc. Printre aceste mancaruri delicioase pe care le puteti servi in restaurantele din Atena se numara boureki, (placintele cu legume si carne), spanakopita (placinta cu spanac, feta, ceapa si ou), melitzanosalata (salata de vinete), ca si gustari sau musaca, fel de mancare din vinete si carne tocata, precum si dolmade, savuroase sarmalute cu orez si carne de miel in foi de vita drept feluri principale.

Insa nu trebuie uitata branza feta, o branza din lapte de capra, servita deseori cu diverse condimente, care merita incercata si servita cu un vin grecesc de inalta calitate. Vinul grecesc poate fi considerat greu de unele persoane, insa gustul de rasina dobandit cu siguranta nu va fi uitat de cei care stiu sa recunoasca calitatea si bunul gust. Iar pentru iubitorii de desert, platourile cu fructe, din care nu trebuie sa lipseasca fructul pasiunii sau deliciile cu miere si nuca, precum baclavalele, vor fi o incantare a simturilor.

Pentru mese de pranz sau cine ieftine, savuroase si condimentate cu muzica traditionala greceasca, nu ezitati sa mancati intr-un local atenian traditional, precum Oroscopo sau Smile Cafe Restaurant. Aici veti reusi sa intrati in stilul de viata grecesc, unde o masa nu inseamna doar o mancare facuta cu drag, simplu si usor sau unde salata greceasca bogata in legume, branza feta si masline este una dintre mancarurile ce merita incercate, ci si un moment al zilei care trebuie petrecut in compania familiei sau prietenilor, vorbind, razand si savurand relaxarea.

Iar ceea ce cu siguranta va va face sa va indragotiti de bucataria greceasca, pe langa aceste feluri de mancare delicioase, este modul sanatos in care ele sunt gatite. Indiferent daca incercati preparatele din peste, carne de miel sau doar legume, aceste mancaruri sunt stropite din belsug cu uleiul de masline grecesc recunoscut pe plan international, dar si de plantele medicinale care se cultiva in jurul Atenei. Mai mult, accentul in bucataria greceasca (si implicit si cea ateniana) cade pe prospetime, deci toate legumele degustate vor fi proaspat culese; de mentionat mai este ca ele nu cresc in sere, motiv pentru care sanatatea intr-o farfurie ar putea fi un slogan reusit pentru orice restaurant din Atena.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare

Ce e de facut in Atena
Unde si ce mancam in Atena
Turul orasului Atena
Obiective turistice in Atena