Povesti cu si despre Lumea Mare de la Roxana Farca

  • 24 ianuarie 2013

Roxana Farca este initiatoarea proiectului LumeaMare, un blog inspirational despre calatorii si timp personal, aparut acum mai bine de 3 ani. In jurul acestui blog s-a format, in timp, o echipa multinationala de autori talentati ce impartasesc idei, povesti, impresii si sfaturi de calatorie. A fost o placere sa vorbesc cu Roxana, care te molipseste cu entuziasmul ei si te cucereste cu povesti frumoase din lumea asta mare.

Multumita intalnirii cu Roxana mi-am reamintit cateva lectii importante. De pilda, ca viata este o cursa contracronometru dar trebuie sa ne bucuram in tihna de fiecare moment, in loc sa fugim dupa satisfactii imediate si sa ne regasim la “linia de sosire” obositi si cu sufletul gol. Roxana este atat de pasionata de ceea ce face incat orele investite nu mai reprezinta munca, ci sunt parte din timpul ei personal. Cati dintre noi ne putem lauda cu acest lucru?

Lasa acest interviu sa te inspire… gaseste si tu activitatea care te face fericit, fa-o cu rabdare si cu pasiune si transform-o intr-o sursa de venit. Si atunci, asa cum spunea inteleptul Confucius… “nu vei fi nevoit sa lucrezi o zi in viata ta”.

 

Povestea din spatele povestilor…

 

Cum s-a nascut, pentru tine, ideea unui blog de calatorii?

Blogul s-a nascut dintr-o reteta ce a inclus saturatia de publicitate, criza financiara, dorinta de petrece mai mult timp alaturi de copilul meu, pasiunea pentru calatorii si, nu in ultimul rand, placerea de a scrie despre asta.

Mi-am spus intr-o zi, dupa ce umplusem niste pagini bune cu experienta unei calatorii: de ce nu mi-as face un blog? Mi-a fost greu sa trec de confortul anonimatului si sa ma arunc intr-o cusca in care nu stiam daca sunt lei sau pisici, dar a fost totodata si o provocare, asa ca dorinta de a invata mai multe despre un domeniu tanar pentru Romania m-a stimulat suficient cat sa merg inainte, timp de mai bine de 3 ani.

Cred ca unul dintre lucrurile care face blogul vostru atat de special este faptul ca aveti singura echipa multinationala de autori. Practic, romani din diferite colturi ale lumii isi povestesc experientele de calatorii pe LumeaMare. Cum s-a format aceasta echipa interesanta?

Asa este, ne mandrim cu o echipa de colaboratori din Franta, Italia, Germania si Romania. Este extraordinar cum am reusit sa ne intalnim, in marea majoritate a cazurilor fara sa ne cunoastem cu adevarat inainte, si sa devenim in timp prieteni, sa impartasim aceleasi opinii si puncte de vedere, sa ne implicam cu atat de mult suflet intr-un astfel de proiect. Nu a fost o regie speciala, a fost o intamplare fericita sau dimpotriva, s-a intamplat ceea ce trebuia sa se intample.

LumeaMare se declara “un blog inspirational de calatorii si timp personal”. Mi-a placut in mod deosebit ideea aceasta de timp personal. Pentru ca ne-am obisnuit sa ne rezervam timp pentru munca, persoana iubita, prieteni dar prea putini ne alocam putin timp si pentru sufletul nostru. Cum reusesti tu, Roxana, sa te bucuri de un ragaz personal intre obligatii, familie, blog si planificarea de noi calatorii?

LumeaMare este in primul rand un blog personal. Am deseori senzatia ca toata viata mea e infatisata aici, ca la Big Brother. Iar ceilalti membrii din echipa sunt la fel de onesti si deschisi ca mine, avem cu totii aceleasi gusturi, avem suflete mari si bune, eu asa vad. Mi-am dorit de la inceput sa promovez timpul de calitate contra turismului grabit, iar daca intri in profuzimea acestui obiectiv iti dai seama, in cele din urma, ca un timp de calitate poate fi petrecut atat calatorind cat si facand alte lucruri care iti plac: citind o carte, gatind ceva bun, degustand un vin impreuna cu cineva drag, mergand la un spectacol, bucurandu-te de un concert si asa mai departe. Viata noastra e mai mult decat un concediu si ar trebui sa fim constienti de asta.

Niciun job, niciun proiect de pe lume nu ar trebui sa ne stirbeasca din timpul pe care avem nevoie sa il alocam pentru propria persoana, dar si pentru prieteni, pentru cei dragi. Fara ei nu suntem decat niste insule nepopulate si nu ne dorim asta.

Fiind la inceput, aceasta a fost o provocare pe care mi-am adresat-o si continui sa mi-o adresez si in prezent. Am fost si eu acaparata de rutina blogului, de implicarea in online sau social media si am riscat sa fiu inghitita cu totul de aceasta ocupatie, dar am inceput sa ma controlez si sa practic cu mai multa atentie ceea ce predic. Mai am de lucru insa… partea buna este ca tot ceea ce fac, fac cu placere si atunci orele investite se simt altfel, nu mai e munca, fac parte din timpul meu personal.

 

Proiecte si realizari

 

Povesti din LumeaMare este un eveniment pe care il organizati periodic, ce reuneste oameni cu adevarat pasionati de turism. Povesteste-ne putin cum se desfasoara intalnirile si cum a evoluat acest eveniment de-a lungul timpului.

Povesti din LumeaMare este deja un brand. Sambata aceasta organizam editia cu numarul 29 in Bucuresti, alaturi de care mai putem adauga doua editii pe care le-am avut in tara.

Prin aceste evenimente reusim intr-adevar sa strangem oameni pasionati de calatorii, in cautare de povesti frumoase sau pur si simplu de informatii legate de o destinatie la care viseaza.  Exista intotdeauna cel putin 2 sau 3 povestitori care vin si isi prezinta impresiile dintr-o calatorie, impresii insotite de fotografii. Ne strangem intre 40 si 80 de oameni, in functie de locatie, iar locurile se epuizeaza mai mereu foarte repede.

Scopul nostru nu este sa aducem vedete ca vorbitori ci oameni care au ceva de spus si pentru care calatoria inseamna mai mult decat o vacanta. Evenimentul este apreciat tocmai pentru aceasta “normalitate”, pentru faptul ca reusim sa ne intampinam oaspetii cu caldura, sa oferim cateva ore in care toata lumea se simte foarte bine. Exista intotdeauna si premii, si tombola, am avut si degustari culinare sau de vinuri, in concordanta cu tema editiei, dar dincolo de aceste detalii ne bucuram sa vedem zambetele sincere ale celor care participa.

Orice iubitor de calatorii poate sa participe la acest eveniment?

Da, prietenii nostri apropiati pot confirma ca nu ii anuntam nici macar pe ei inainte, iar inscrierile se fac in limita locurilor, in ordinea sosirii mailurilor.

In 2012, ati selectat 22 de bloguri de travel si le-ati analizat activitatea. Care a fost impactul acestui proiect si care a fost feed-back-ul? Si mai ales, intentionati sa extindeti lista?

Prin acest proiect am dorit sa cunoastem si mai bine celelalte bloguri de travel, sa descoperim bloguri noi si sa incurajam talentul si calitatea. Exprimarea fiind atat de libera pe internet, exista bineinteles riscul diluarii calitatii, incurajarii mediocritatii si asa mai departe. Noi nu vrem sa facem asta, asa ca acolo unde am simtit ca exista potential pentru a fi mai bine, ne-am exprimat atat aprecierile cat si criticile.

Nu toata lumea a primit asta cu bucurie si nu a inteles exact ceea ce ne doream, dar per ansamblu proiectul a fost bine primit. Odata cu inchiderea listei am continuat sa urmarim si sa promovam cele 22 de bloguri, evenimentul de sambata le este chiar lor dedicat. Si am fost tare incantati sa observam ca o mare parte dintre blogurile analizate au evoluat in mod vizibil spre mai bine. Ce ne-am fi dorit mai mult de atat? Daca vom fi cu totii mai buni si vom creste standardele, ne vom stradui mai mult iar cititorul va invata si el sa isi creasca asteptarile, sa faca diferenta intre un blog bun si un blog slab.

Lista nu se va extinde dar se va modifica in timp, in functie de cum evolueaza blogurile vechi si noi. E posibil chiar sa se micsoreze, avem de gand sa fim mai putin toleranti in alegerile viitoare, am invatat si noi ceva lectii din toata povestea asta.

De la calator la calatori...

 

Exista vreun loc care sa-ti fie mai aproape de suflet si pe care sa il recomanzi persoanelor care ne citesc blogul?

Da, am un loc pereche sufletului meu si acela este in Austria, intr-un mic si batran orasel, Hallstatt. Si multe altele, in fiecare colt de lume prin care am trecut am lasat putin din sufletul meu, dar daca sunt pusa sa aleg unul si cel mai apropiat de mine, acesta este.

Ianuarie este o luna buna pentru a face planuri de calatorie, cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada apar multe oferte speciale. Ti-ai facut deja un plan de calatorii? Unde iti doresti sa ajungi si de ce?

Anul acesta incepem cu Carnavalul de la Venetia, continuam cu Targul de la Berlin si suntem in cautarea unui loc cu soare si mare pentru vacanta copiilor din aprilie.

Ne mai dorim sa ajungem in Oman sau in Chile. Si mai vreau sa aleg o destinatie speciala in care sa ne petrecem o luna la vara, cum am facut in 2012, cand am ales regiunea Langhe din Italia. In 2013 avem obiectivul de a cauta cu precadere atractiile pentru familiile cu copii, asa ca ideile se vor invarti cu prioritate si in jurul acestui proiect. Eu am intotdeauna un panou cu fotografii din locurile in care imi doresc sa ajung, panou care a luat de curand forma unei franghii pentru ca spatiul nu mai era suficient de incapator. Ma uit la imagini cu incredere si stiu ca voi reusi.

Credit foto: Roxana & Alex Farca


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare