Obiective turistice in Atena

  • 12 septembrie 2018

Oras turistic si capitala a Greciei, Atena este orasul istoriei antice dar si al celei moderne. O imbinare armonioasa intre trecut si prezent, Atena ofera privirii farmecul grandorii zeitatilor olimpiene, iar sufletului o calatorie in timpul cand vechii greci cereau muritorilor sa li se aduca jertfe si ofrande. Dar Atena nu inseamna numai vechii greci si spiritualitate, ci si o viata plina de intelepciune si proverbe memorabile, toate acestea putand fi recunoscute si asimilate in timpul plimbarii la unele din cele mai renumite obiective tursitice din Atena.
 

Printre aceste atractii turistice se numara Acropole. Acropole este acea colina din Atena care isi arata bogatia ruinelor si istoriei intregului oras. Denumit si ‚Stanca Sfanta’, Acropole gazduieste Partenonul si templul Erehteion, ambele construite in cinstea  zeitei Atena, care a si devenit patroana Atenei, in momentul in care, in lupta cu Poseidon, a daruit oamenilor maslinul ca simbol al pacii si prosperitatii. Partenonul, unul din cele mai mari temple ale Atenei, este o constructie care se doreste a fi restaurata si intretinuta in acest moment, pentru a mai putea dainui inca sute sau chiar mii de ani.

 

Constructia Partenonului a inceput in anul 447 i.e.n, aceasta luand sfarsit in anul 438 i.e.n., insa decorarea lui a continuat pana in anul 432 i.e.n. Acest templu este cel mai mare construit in Grecia si, cu exceptia acoperisului, materialul folosit la constructia lui este marmura pentelica, o marmura care si pana astazi se vede alba in lumina soarelui si capata accente mieratice la apusul soarelui. El adapostea statuia uriasa a Atenei, comandata de Pericle, dar si bogatiile acumulate din tribut. Astazi insa este o constructie din care s-au pastrat majoritatea coloanelor in stil doric, devenind bijuteria colinei Acropole, loc ce ar fi trebuit sa devina lacas al zeilor, alaturi de templul Erehteion, dedicat zeitatilor Atena si Poseidon.

 

Un iz modern in acest loc atat de vizitat de turisti este adus de noul Muzeu Acropole, care se afla la poalele colinei. Pentru cei care vor sa inteleaga si mai bine istoria colinei Acropole, vizita la muzeu poate avea loc inainte de urcarea pe colina si, desi nu este recomandata de catre ghizi, aceasta poate incepe de la etajul trei, unde veti viziona un film despre istoria colinei si a Pantenonului. Celelalte camere ale muzeului contin numeroase sculpturi care atesta viziunea grecilor asupra frumusetii si armoniei fizice, dar si alte artefacte care contribuie la descoperirea bogatiei istorice a orasului. Podeaua din sticla ce permite turistilor o privire catre situl arheologic de dedesubt este ea insasi o atractie ce ii determina pe turisti sa simta cum trecutul si prezentul se intrepatrund.

 

Dar o vizita in Atena nu consta doar in vizitarea colinei Acropole si a vestigiilor noi sau moderne ale acesteia. O vizita in Atena nu poate fi completa fara a vedea templul lui Zeus. Dedicat zeului olimpian de la care isi ia numele, constructia acestui templu a durat aproape 700 ani, fiind intrerupta din lipsa banilor, incepand in anul 515 i.Hr, si luand sfarsit in anul 131 d.Hr., in timpul imparatului Hadrian. Ce se mai poate admira din acest templu sunt cele 16 din 104 coloane din marmura, inalte de 17 metri, insa inainte de intrarea pe acest sit de mare interes turistic se poate admira si Arcul lui Hadrian, un arc triumfal deosebit din punct de vedere istoric.

 


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare

Ce e de facut in Atena
Unde si ce mancam in Atena
Turul orasului Atena
Obiective turistice in Atena