Madrid, orasul cu doua fete


shutterstock_52479010Daca vrei sa cunosti Spania, cea mai buna alegere este sa iti iei un bilet direct spre inima sa, Madrid. Pe de o parte, profund prin arta si cultura iar pe de alta, efervescent prin viata de noapte, Madridul concentreaza esenta spirituala a tarii si este reteta unei vacante perfecte.

A cumpara un bilet de avion cu destinatia Madrid Barajas International Airport este o garantie ca  inca din prima clipa vei fii fascinat de unul din cele mai mari terminale de aeroport din lume. In plus, de aici ai acces la una din cele mai moderne si mai complexe retele de metrou. Si pentru ca cele 12 magistrale sa nu creeze probleme de orientare turistilor, acestia primesc o harta cu obiective si pliante cu informatii plus o oferta de abonament de cateva zile special pt ei.

Madrid este mai presus de toate o capitala culturala. Cele mai vizitate obiective turistice sunt Palatul Regal, Teatrul Regal, Parcul Buen Retiro cu cele doua palate, Palacio Velazquez si Palacio de Cristal, Biblioteca Nationala precum si trei muzee fatastice demumite pe drept "triunghiul de aur": Muzeul Prado cu cea mai frumoasa colectie de arta din lume, Centrul de Arta Regina Sofia consacrat artelor contemporane spaniole (ce detine lucrari de Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí şi Juan Gris) precum si Muzeul Thyssen-Bornemisza gazduit in palatul renovat Villahermosa, care numara aproximativ 800 de picturi, sclupturi si tapiserii. Pe langa ele, Madridul mai are 70 de muzee care cuprind toate domeniile cunoasterii umane.

shutterstock_8234473In zona de nord a orasului pasionatii de arhitectura pot admira cele doua turnuri inclinate, care sfideaza gravitatia, numite  â€žPoarta Europei“ precum si turnul Picasso, construit de acelasi arhitect care a ridicat celebrele Turnurile Gemene din New York.

Daca vizitezi Madridul vara, trebuie sa stii ca primaria organizeaza numeroase spectacole gratuite in aer liber. In plus iti poti procura de la chioscurile de ziare, "Guía del Ocio", pentru a fi la curent cu programul concertelor, filmelor si a spectacolelor.

shutterstock_9342907In Madrid, cand soarele apune si contururile cladirilor se estompeaza, totul pare sa se metamorfozeze. Noptile albe aici sunt legendare. Metropola este plina de pub-uri, cafenele, discoteci şi cluburi deschise pana tarziu in noapte. Obiceiul spaniolilor de a pleaca vinerea in oras cu periuta de dinti in geanta este renumit. Dintre ei, cei mai linistiti se intorc acasa duminica in timp ce majoritatea aleg petrecerile afterhour, cu cafele si energizante puternice. Pentru locuitorii capitalei este firesc sa petreca pana in zori si apoi sa mearga la servici. Din acest motiv ei sunt porecliti gatos(pisici), iar stilul lor de viata este denumit la movida(miscarea). Metafora orasului care nu doarme niciodata ar fi avut pe deplin sens aici daca in traditia madrilenilor nu exista siesta. Din cauza temperaturilor ridicate de la amiaza ei si-au facut un obicei din a tragshutterstock_62331745e obloanele micilor afaceri chiar in miezul zilei pentru a merge sa se odihneasca cateva ore.

Daca ai plecat in vacanta cu copii si nu vrei sa ratezi vestita viata de noapte a madrilenilor nu trebuie sa iti faci griji.   Nici un bar, cafenea sau restaurant nu are nici un fel de restrictie in ceea ce priveste prezenta celor mici. Viata de noapte in Madrid este accesibila tuturor indiferent de preferinte, varsta sau nationalitate.

Madrid are cel mai mare numar de baruri pe cap de locuitor. Asa ca este firesc daca vei fi nehorat cand va veni vorba sa alegi unul. Si sfatul meu pentru o vacanta desavarsita, este sa iei in calcul   Cardamomo Flamenco Bar.  Aici chiar si cei mai stangaci dintre turisti se vor molipsii de energie si de entuziasm, daca nu si de eleganta dansatorilor de flamenco.

Nu multa lume stie ca in Madrid exista un restaurant inregistrat in cartea recordurilor ca fiind cel mai vechi din lume: Sobrino de Botín are o istorie de aproape 300 de ani. Si daca in gastronomie experienta este cea mai importanta atunci nu ne putem mira de ce Ernest Hemigway a descris Botin ca fiind: cel mai bun restaurant din lume!

Pentru pasionashutterstock_43185037tele de cumparaturi, in perioadele ianuarie – februarie si iulie- august,   paradisul se muta la Madrid. Asta pentru ca in aceste intervale toate produsele sunt la reducere. In plus Plaza de Espana, Calle Fuencarall , Hortaleza Gran Via, Calle Cruz, sau Calle de Preciados   sunt doar cateva din strazile celebre, unde vitrinele stralucitoare ale magazinelor de de firma sunt absolut irezistibile. Nu degeaba Madridul este considerat capitala shutterstock_36490246mondiala a shopingului.

Cat despre iubitorii de football,acestia vor fi fermecati de giganticul stadion Real Madrid, mai cunoscut sub numele fondatorului sau, Santiago Bernabeu, ce   găzduieste meciurile galacticilor de la   Reshutterstock_54853015al Madrid.

Nici o referire la Madrid nu e completa fara mentiunea ca este capital mondiala a coridelor. Privite cu groaza, cu dispret, cu interes sau cu pasiune, vestitele lupte cu taurii sunt o parte integranta din imaginea capitalei. Daca dai dovada de nervi tari si stapanire de sine atunci trebuie sa treci in programul de vacanta si un spectacol la celebrul Madrid Plaza de Toros. Odata ce platesti pretul unui bilet (care variaza intre 6 si 100 de euro - in functie de loc),   primesti garantia unui moment unic pe care, vrei sau nu, ti-l vei aminti toata viata!shutterstock_56888998

Cu atatea atractii turistice nu mai suprinde faptul ca Madrid este unul din orasele preferate ale vedetelor de la Hollywood.   Daca nu  te numeri printre cei norocosi si nu vei intalni  una personal, in timpul vacantei la Madrid, poti oricand sa mergi la  Madrid Wax Museum si sa  te  pozezi cu sosiile lor fidele, dar mai putin insufletite, cu care sa te mandresti apoi la intoarcerea acasa.

Un bilet de avion spre Madrid inseamna sansa de a descoperii un oras viu unde trecutul se intalneste cu prezentul si istoria rivalizeaza cu tehnologia.

O suta de mii de romani au ales sa traiasca in capitala Spaniei. Merita sa mergi macar odata in viata acolo sa descoperi de ce.

Drum bun! Alexandra Mateuta


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare