Jurnal de călătorie - FLORENȚA


Am decis să ne așternem amintirile cu o serie de jurnale despre locuri minunate.

Seria 1 o dedicăm Italiei, care acum trece prin clipe grele și vrem să ne amintim mai ales ceea ce este mai frumos despre acest tărâm: este cea mai bogată moștenire artistică a Pământenilor, te îmbie cu apele azurii ale Mediteranei și te poartă prin istoria de mii de ani a Marilor Imperii.

Avem multe de povestit din călătoriile și experiența noastră, nu le putem da uitării și până la urmă, la aste ne pricepem cel mai bine. Hai împreună într-o călătorie virtuală, să (re)descoperim cele mai emblematice orașe ale Italiei!

 

Orașul Florența

Mister și romantism

Ai auzit de legenda care îl leagă pe celebrul scriitor francez Stendhal de Florența ? E pe cât de ciudată, pe atât de interesanta. Se spune ca acesta ar fi suferit o puternica depresie după ce a vizitat orașul, fiind uimit de grandoarea sa. De atunci, an de an, doctorii tratează nenumărate cazuri de depresie, boala ce ii poarta numele astăzi, Sindromul Stendhal.

Să fie oare un dram de adevăr ascuns in aceasta poveste?! Un poate, a încolțit deja in gândurile noastre. Însă, odată ajuns in Florența, orașul te va prinde in mrejele lui încă de la primii pași, învăluind-te într-o magie de care nu vei mai scăpa vreodată.

Venirea amurgului aduce peste Florența o lumina aurie, fascinanta, ușor difuza, in timp ce soarele, la apus, se oglindește in apele râului Arna, pe al cărui mal orașul își odihnește șirul anilor. Splendoarea naturii a integrat  perfect strălucirea geniului omenesc, aducând la iveala un oraș de vis, oraș plin de armonie si frumusețe pura, un imens muzeu unic, in aer liber.


Florența este un minunat loc de vacanta, in orice anotimp, indiferent daca alegi sa  mergi cu familia, cu prietenii sau singur, pentru ca aici te întâlnești cu marea multicolora a turiștilor, cu pacea galeriilor de arta, cu o arhitectura superba, cu splendoarea verde a dealurilor Toscanei, cu micile palazzo urcate pe cate o culme, cu istoria însăși! Florența este probabil ultimul oraș conservat al Renașterii, din lume, apreciat de mulți si considerat ca fiind capitala italiana a artei.

Este de preferat a se vizita Florența primăvara sau toamna, pentru a evita căldurile, uneori sufocante, ale verii, atunci când verdele crud al colinelor iți farmecă ochiul sau când aroma viilor iți îndulcește sufletul. Dar, capitala Toscanei îți da fiori in orice anotimp si nimic nu te va face sa uiți culorile Florenței, pe care  le vei purta in suflet pentru o viată.

Florența nu este numai inima Toscanei dar și un loc cu inimă, care a dăruit lumii întregi sau sau a găzduit numeroase personalități istorice marcante: Dante, Leonardo da Vinci, Boccaccio, Botticelli, Niccolo Machiavelli, Michelangelo, Brunelleschi, Donatello, Galileo Galilei, Catherina de Medici, Antonio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragammo, Roberto Cavalli, Florence Nightingale, Emilio Pucci.


Cafenele tradiționale sunt recomandate, ca să ai parte de o experiență autentică a degustării cafelei italienești. Le găsești in Piazza della Republica. Cunoscute si îndrăgite sunt Cafe Gilli si Rivoire, unde se bea cea mai gustoasa ciocolata caldă.

Bucătăria Toscanei a fost considerata întotdeauna ca își trage seva din originile sărace țărănești, deși nimeni nu poate sa nu recunoască calitatea preparatelor, gustul simplu si totuși atât de rafinat. Cea mai importanta masa a zilei este cina, când masa se umple cu prosciutto crudo, crostini (felii de paine prăjita unse cu pateu de ficat), cu tot felul de brânzeturi minunate, cu mult parmezan, cu faimoasele fripturi Maremma, cu fagioli allâ uccalletto con salsicce (fasole alba in sos tomat cu cârnați), cu pappardelle alla lepre sau al cinghiale (friptura de iepure sau porc mistreț cu alune) si cu excelentele delicii de ciocolata si înghețată tradițională, specialități si deserturi ale Florenței ce nu se uita. Apoi minunatele vinuri Chianti, Brunello di Montalcino sau Vino Nobile di Montepulciano, ce-si trag aromele si culoarea din câmpiile si dealurile Toscanei, scăldate in mult soare.


Deși Florența îți pune la dispoziție o multitudine de  unități de cazare, atât in privința calității serviciilor, dar si al preturilor practicate, chiar si peste 600 de hoteluri e posibil sa rămână destul de des fără soluții viabile, atât de mare e afluxul de turiști! Din acest motiv e foarte bine sa îți rezervi din timp locurile de cazare; altfel, poți opta pentru zone învecinate Fiesole, Chianti si de ce nu, Prato sau Pistoia. In privința cazării toate gusturile si toate buzunarele sunt satisfăcute, ca-n orice parte a Italiei.

Ritmurile orașului, aflat in armonie cu natura, au putere asupra călătorului, prinzând-l într-un vârtej amețitor, ce-l poarta pe pitoreștile străduțe străjuite de clădiri cu un aer aparte, unde se vad si se simt amprentele artiștilor renascentiști. Clădirile par o fereastra deschisa spre Arno, oferind o priveliște maiestuoasa asupra lui Ponte Vecchio, cel mai vechi pod (menționat in documente încă din anul 996), care face legătura intre centru si cartierele medievale Santo Spirito si San Frediano. De-a lungul său, si la fel de vechi, sunt clădiri care adăpostesc magazine cu bijuterii din aur, însă la preturi fabuloase.


Vizita in Florența trebuie organizata din timp. In funcție de perioada de ședere e bine sa-ti concepi un mic plan, care sa cuprindă obiective si atracțiile turistice ce nu merita omise. Alegerea e foarte grea de făcut pentru că Florența e o comoara de adevăr, frumusețe si lucruri bine făcute, de trecut si prezent.

Pentru a cunoaște secretele Florențe drumul de străbătut e foarte lung iar punctul de plecare ar fi chiar din inima orașului, din Piazza del Duomo  care impresionează prin frumusețea impunătoare a câtorva complexe religioase, făcute din marmura roșie, alba si verde închis, poate chiar cele mai importante din oraș: Domul Santa Maria del Fiore (Duomo), Baptisteriul San Giovanni, Turnul lui Giotto (Campanila lui Giotto) sau Loggia del Bigallo. Fa-ti timp măcar pentru câteva dintre cele 30 de muzee si galerii, pline cu opere nemuritoare.

Ce să nu ratezi? Menționăm doar câteva:

  • Catedrala Santa Maria del Fiore - cu cupola lui Bruneleschi, vizibilă din orice colț al orașului și a cărei construcție rămâne un mister, cu Baptisteriul, una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului.
  • Galleria dell’Accademia – unde îl vei vedea pe David al lui Michelangelo dar și alte sculpturi ale artistului.
  • Cappelle Medicee – cavoul familiei Medici este o operă de artă în sine și conține câteva sculpturi dedicate familiei, ale lui Michelangelo.
  • Piazza della Signoria și Fontana del Porcellino – statuia mistrețului, despre care se spune că dacă îl mângâi pe rât, apoi îi pui o monedă în gură și aceasta cade în canalul de dedesubt vei avea noroc. Ai grijă să folosești cea mai grea monedă pe care o ai! 😊
  • Palazzo Vecchio – este palatul în care a domnit Familia Medici
  • Galleria degli Uffizi – cel mai vestit muzeu de artă renascentistă, într-o clădire istorică de birouri din sec 16.
  • Ponte Vecchio – podul din sec 16 face legătura între Palazzo Pitti și Palazzo Vecchio, trecând prin Galleria Uffizi, fiind plin cu magazine de bijuterii.

Poți face o plimbare si la Fiesole, cetate etrusca, in prezent o bogata suburbie a Florenței, așezată pe coline, unde mai poți vizita vechiul teatru roman, biserica Sf. Francisc si Catedrala.


Buget redus? Obiective turistice gratuite

Un exemplu in acest sens este Museo Davanzati care in permanenta își așteaptă oaspeții fără a le percepe vreo taxa la intrare. Aceasta construcție se afla in apropiere de palatul Davanzati, un alt obiectiv turistic demn de vizitat si a cărei intrare este libera.

Alte exemple sunt bibliotecile devenite si muzee, precum Museo – Biblioteca Medicea Laurenziana si Riccardiana.

In Florența sunt si o mulțime de parcuri si grădini demne de vizitat măcar in treacăt. De exemplu, grădinile care aparțin de Villa di Castello, una dintre reședințele vechi ale familiei Medici sunt un etern paradis de frumusețe. Aici se regăsesc elemente simbolice structurate in fântâni si statui ce poarta semnătura perioadei antice a Italiei îmbinată de cea a Renașterii.


Evenimente marcante din inima Toscanei

Fiecare zi la Florența este marcata de cate un eveniment legat fie de teme artistice, culturale, fie de moda, de gastronomie, știință, sport sau istorie. Ies in evidenta, ca fiind mai cunoscute Carnavalul si Târgul Artizanatului de Ciocolata din luna februarie, Pitti Immagine Taste, Irlanda in Festa, Salone del Mobile din luna martie, Festivalul de Tangou cu un accent deosebit, Explozia Trasurii (Scoppio del Carro) din luna aprilie. Luna mai îți da ghes cu Festivalul Greierilor (Festa del Grillo), Parfumurile Boboli, Artizani la Palat, Festivalul Inghetatei, Maggio Musicale, in timp ce iunie vine cu Mugello GP si Calcio Storico. Ultimele luni ale anului te așteaptă cu Festival dei Popoli, Festivalul Japonez, Maratonul Florentei, Ponte Vecchio Challenge si Festivalul Creativității.

 

La pas prin Florența

Pentru turiștii care iubesc cumpărăturile, in Florența exista o zona exclusiv pentru așa ceva: Ponte Vecchio. Ca important obiectiv turistic acest pod face legătura intre malurile râului Arno, singura apa care traversează Orașul si care si-a impus un anumit renume pe întreg globul. Cum privești podul vechi ai impresia ca la baza lui atârna pur si simplu niște magazine. De fapt acestea ascund adevărate comori din metale prețioase care ar fura inima oricărei femei. La Ponte Vecchio se găsesc magazine cu suveniruri si magazine de antichități. Tot in Ponte Vecchio puteți descoperi magazine cu bijuterii din aur si argint. Ponte Vecchio nu este însă si cea mai scumpa zona de cumpărături din Florența. Cele mai exclusiviste magazine sunt deschise in Via dei Tornabuoni.

În Florența poți cumpăra si cele mai noi creații ale celebrilor Armani, Gucci, Versace, toate adunate intre Via dela Vigna Nouva, Lungarno Corsini si Via Tornabuoni. Porțiunea dintre Biserica San Lorenzo si Dom reprezintă Eldorado pentru tinerii iubitori de moda, dar la preturi accesibile.

Chiar daca arhitectura nu este un punct important in alegerea unei vacante, in Florența totul se poate schimba. Orașul abunda de elemente ce marchează perioada Renașterii, perioada care a dat Europei cele mai de seama opere de arta. In acest sens, Florența se poate lauda cu numeroase catedrale, domuri, poduri, fântâni, palate si muzee create in perioada renascentista. Pentru ca are o inestimabila valoare culturala, Florența a fost supranumita Atena italiană.


Ca locuri de plimbare in Florența, mai toate străduțele si zonele centrale sunt demne de trecut pe lista. Nu este spațiu in acest oraș care sa nu tenteze turistul spre o ieșire in aer liber. In plus, Florența este un oraș extrem de curat, împodobit cu flori la ferestrele locuințelor. Prin arhitectura construcțiilor din Florența se regăsește parca o parte din gloria Italiei dobândita de renumele unor oameni ca Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dante, Botticelli, Donatello si mulți alții. Aportul acestor artiști la dezvoltarea orașelor ca importante centre culturale astăzi se întrevede in modul in care Florența poarta in așezăminte elemente introduse in patrimoniul cultural de acești artiști de seama ai Italiei.

In plus, in Florența se regăsesc toate bunurile familiei Medici. În anul 1743, înainte de a muri, Ana Maria de Medici a lăsat prin testament moștenire acestui oraș toate bunurile familiei Medici. Singura condiție impusa a fost ca aceste bunuri nu părăsească niciodată Florența. Așa s-a si întâmplat dovada ca astăzi avem gardinile impunătoare ale acestei familii si ale obiective care completează pasaje din istoria veche a Italiei.


Florența trebuie străbătută pe jos pentru a o cunoaște si a savura frumusețea străduțelor. Exista însă si distante mai mari de parcurs. Un exemplu este Piața Michelangelo care se afla mai departe de centru. Aici se poate însă ajunge foarte ușor cu autobuzul care se ia din gară. Biletele costa in general 1-2 EUR si pot fi achiziționate de la orice chioșc, tutungerie sau bar.

Iubitorii de arta care vor păși in Florența cu siguranță nu au cum sa rateze Galeria Uffizzi. Aceasta se afla in "Palazzo Pitti", iar pentru vizitare este necesar ca in prealabil sa fie cumpărate bilete online, daca nu exista timp suficient pentru a fi rezervate înainte la fata locului.

 

Unde si ce mâncăm in Florența

Deși la început a fost o așezare a unei colonii etrusce, Florența s-a dezvoltat armonios si a crescut ca valoare economica si culturala într-un timp relativ scurt. Situat la picioarele Apeninilor, Orașul este cunoscut in lume pentru clădirile ce poarta profund elementele stilului Gotic îmbinate cu mărci Renascentiste. Aici turiștii regăsesc o adevărată piață de desfacere pentru vin, ulei de măsline, legume, fructe si flori.


Partea buna in Florența este ca, pe lângă restaurantele de prestigiu care pun pe masa clienților cele mai extravagante preparate, exista si localuri accesibile, unde mâncarea nu costa mult. Un exemplu in acest sens sunt barurile cu tramezzino. De aici se pot cumpăra Sandwich-uri mici care poarta aceeași denumire ca si barul si costa numai 3-5 euro. Aceste preparate culinare conțin de fapt felii de pâine triunghiulare, intercalate cu diverse alimente. Un astfel tramezzino poate avea cate 2, 3 sau mai multe astfel de felii intre care se pot pune frunze de salata, brânză si salam.

Un alt element care face din Florența o adevărată aventura pentru gurmanzi sunt trattoriile din oraș care servesc  aperitive, denumite antipasto de genul supelor, paste sau fripturi, file de peste si cate o băutură. Pentru un astfel de meniu turiștii lasă la nota de plata cel mult 10 euro, in funcție de tipul de produs ales pentru un fel principal. In Florența găsim desigur si alte tipuri de localuri cu preparate italiene nu foarte costisitoare. Osteria, de exemplu, este un local tradițional in care clienții pot comanda aperitive, fructe si diverse feluri de mâncare, însoțite in mod obligatoriu de vin. Într-un astfel de loc, o portie de paste sau o supa ajunge la cel mult 8 euro, iar felurile principale, ce constau de cele mai multe ori in friptura, peste sau biftec se plătesc cu 14 euro porția. Iar vinul... nemaipomenit!

În Italia însă, cuvântul de ordine este pizza! La o pizzerie costurile variază foarte mult in funcție de ingredientele folosite. Cei care vor sa încerce mai multe sortimente au posibilitatea sa testeze doar cate o felie, in astfel de localuri care împânzesc Florența. Chiar si in acest oraș exista însă restaurante fast-food, denumite Trippaio. Acestea sunt un fel de standuri care vând mâncare pe strada, in general sandwich-uri din carne de porc, salam toscan, hot dog etc. Un astfel de preparat costa in jur de 3 euro.

Pentru cei care vor sa mănânce o bucata de carne bine preparata in Florența exista rotiseriile. Acestea poarta denumirea de Rosticceria si își ademenesc clienții cu friptura de vițel la rotisor, crochete de cartofi (crocchette di patate), carne de pui, paste si legume.

Turiștii însă, trebuie sa știe ca in Florența exista mari diferențe de preț intre cei care servesc masa stand jos si cei care iau mâncarea la pachet. Si asta pentru ca majoritatea restaurantelor au standuri de la care clienții pleacă cu mâncarea acasă. Același fel servit in incinta localului poate creste nota de plata chiar si cu câțiva euro.

Cum Florența este recunoscuta pentru vestigiile pe care le găzduiește in centrul vechi, si restaurantele si localurile de aici este normal sa practice preturi mai mari. Așa ca o masa copioasa se poate lua, cu un cost redus, la terasele sau barurile frecventate mai mult de localnici. Un popas in Florența însă poate fi destul de costisitor, iar orașul este recunoscut ca unul dintre cele mai scumpe din Italia. Iar in aceste condiții mâncarea ar putea secătui bugetul oricărui turist dornic sa investească banii de vacanta in numeroasele obiective turistice ale orașului. Vara de obicei, cum este plin sezon, preturile sunt mai ridicate, in special la mâncare. Din noiembrie si pana in primăvară însă, un sejur aici este mai mult decât accesibil pentru o familie din Romania cu buget mediu.

De încheiere...

Florența se dezvăluie treptat, pentru turiștii cu răbdare și curiozitatea de a explora, ca o întoarcere în trecut și un pretext de îmbogățire a culturii generale, într-o atmosfera romantica, latina. Este orașul in care nu te plictisești indiferent de anotimp sau moment al zilei. Fie ca este soarele pe cer cat o roata sau luna domina bolta cereasca, străzile sunt mereu pline si animate, restaurantele sunt deschise pana târziu in noapte, iar cluburile sunt alegerea optima pentru cei care vor sa facă o noapte alba. Este genul acela de oraș unde te întorci mereu, cu drag, cu sete de a descoperi si de a visa. We will see you again!



SOURCE AND TAGS