Interviu cu Alex Filip (turistu.ro): “Bucurestiul este mai cochet decat Parisul”

  • 20 decembrie 2012

Alex Filip are doar 24 de ani si un palmares profesional impresionant. Este unul dintre cei mai pasionanti si mai ambitiosi calatori pe care ii cunoastem si are un blog foarte popular de turism: Turistu.ro. Optimismul lui si increderea pe care o are in potentialul turismului romanesc te molipseste si te dezarmeaza. De obicei, cand calatorim prin alte tari europene suntem tentati sa facem comparatii deloc flatante pentru tara noastra. Asa ca atunci cand auzim un calator pasionat precum Alex spunand ca Bucurestiul este mai cochet decat Parisul, nu putem sa nu ne intrebam: “Suntem noi prea critici?”, “Nu privim in directia care trebuie?”. Aceasta este o tema buna de gandire pentru anul viitor. Cu atat mai mult cu cat si noi avem convingerea, asemenea lui Alex, ca “Romania are nevoie sa fie si iubita, vizitata si admirata”.

Va invitam sa cititi interviul de mai jos, in care Alex ne povesteste despre drumul spre succes si despre bagajul lui de experiente, despre Romania, calatorii si despre recenta lui plimbare prin targurile de Craciun din Viena si Paris.

 

1. Alex, ai 15 tari hoinarite, unul dintre cele mai apreciate blogguri de turism din Romania si 4 ani in care cariera ta in turism a evoluat rapid… Spune-ne ce au inseamnat acesti ani pentru tine si care este, pe scurt, bilantul realizarilor tale?

Sunt destul de multumit de tot ce am facut pana acum. Am invatat sa fiu perseverent de mic, iar lucrul asta a inceput sa ma ajute enorm inca din facultate. Am lucrat, mi-am continuat studiile in paralel, m-am implicat in multe proiecte, am initiat cateva, iar toate aceste lucruri mi-au adus o experienta de care sunt incantat in prezent.

Intr-adevar, am 15 tari hoinarite, insa sunt departe de a fi un calator in toata definitia cuvantului. Eu cred ca inca sunt la inceput. Mi-am propus ca pana la 30 de ani sa vizitez cel putin trei sferturi din tarile Europei si macar 10 destinatii din afara batranului continent. Abia atunci ma voi putea mandri si eu de palmaresul meu.

Pe mine ma bucura enorm sa vad ca blogul meu este apreciat si ca am reusit sa-mi fac datorita lui, intr-o oarecare masura, un brand personal. El ma ajuta sa imi centralizez toate paginile jurnalului de calatorie, si practic de la asta a si plecat ideea. Inca nu mi-am propus sa-l transform intr-un business. Oricum timpul nu-mi permite sa scriu prea des, iar asta e un prim pas fundamental pentru a-l monetiza. Blogul este pentru mine coltul meu personal, locul in care dau frau liber gandurilor sa curga.

2. Campania ta de anul trecut “Asta-i Romania care imi place” a cautat motive pentru care tara noastra merita iubita, vizitata, admirata. Care au fost cele mai importante lectii pe care le-ai invatat la finalul acestei experiente?

Datorita acestui proiect am invatat sa fiu mult mai optimist si mai pozitiv. Am inceput sa privesc lucrurile din mai multe unghiuri. Am devenit mai increzator. Si asta am incercat sa le transmit si celor care au aflat de campanie si au decis sa se implice in ea.

Romania trebuie privita si din perspectiva asta. Romania are nevoie sa fie si iubita, vizitata si admirata. Nu doar hulita. Avem nevoie de oameni pozitivi si cu mentalitati puternice pentru a ne indrepta tara pe drumul pe care trebuie.

Cum zicea un bun prieten pe care il respect foarte mult, cred in sansa turistica a Romaniei. Are un potential urias care este departe de a fi exploatat. Iar eu voi incerca sa vin cu cat mai multe astfel de initiative.

3. Dupa ce ai adunat suficiente motive sa iubim Romania ne-ai invatat si cum sa o promovam mai eficient. In acest sens, ai organizat Conferinta de Marketing Online la Piatra Neamt unde au fost prezenti “jucatori” importanti din domeniul turismului . Care este urmatorul pas?

A fost un challenge destul de mare sa vin cu o conferinta atat de nisata intr-un oras care nu mai gazduise niciun eveniment de asemenea anvergura. Nume cunoscute atat din industria turismului, cat si din marketing si social media, au reusit sa vina la Piatra Neamt si ne-au aratat ca ne putem promova un business din turism mult mai eficient in mediul online decat folosind alte canale sau mijloace.

Eu cred foarte mult in mixul acesta format din oameni pasionati de turism, oameni de online si bloggeri influenti. Asta am incercat sa aduc la Piatra Neamt in septembrie si cred ca am reusit sa ridic proiectul la standarde foarte inalte. Sa nu uitam si de infotripul #priNeamt, anexat conferintei, la care au participat peste 20 de bloggeri foarte cunoscuti din Romania. Ei sunt formatori de opinie si cifrele arata ca 84% din cititorii blogurilor de travel sunt influentati de testimonialele autorilor.Proiectul #priNeamt (conferinta Marketing Online in Turism si infotripul prin Neamt) a ajuns la urechile a peste 3 milioane de romani, adica un reach cu mult peste asteptarile mele si peste obiectivul propus. Asta inseamna un plus mare de imagine atat pentru oras, cat si pentru judet.

Dar ca sa iti raspund la intrebare, pun la cale o a doua editie a proiectului #priNeamt in primavara anului viitor. Si mi-am propus ca inainte de asta, sa organizez conferinta si la Bucuresti.  Imi place mult nisa de MICE (Meetings, Incentive, Conferences & Events) din turism si ma gandesc din ce in ce mai serios sa-mi dezvolt un business pe segmentul acesta.

De la calator la calatori

5. Pe blogul Go Travel am scris, de multe ori, despre locuri frumoase din Romania. Spune-ne si tu un singur loc pe care ni-l recomanzi si unde te-ai intoarce oricand cu placere.

Frumoasa initiativa. Un loc din Romania in care m-as intoarce oricand cu placere? Pot sa zic de Piatra Neamt? Imi place sa ma auto-proclam un mic ambasador al acestui oras. De aici provin si chiar daca mi-e dificil sa ma gandesc ca as mai putea locui in Piatra Neamt, orasul asta e ca un refugiu pentru mine. E oaza mea de liniste si pace.

6. Ai spus intr-un interviu ca preferi sa-ti planifici singur vacantele. Ce te-ar convinge in acest moment sa devii clientul fidel al unei agentii de turism? Ce asteptari ai avea?

Eu sunt un om al oraselor, imi plac city break-urile, iubesc sa hoinaresc brambura prin centrele istorice si pe bulevardele oraselor. Si de asta prefer sa-mi planific singur sejururile. Fiindca nu suport sa fiu conditionat de un program impus. Prefer sa-mi caut singur zborurile, imi place sa risc si sa combin segmente de zbor, sa ma plimb dintr-un oras intr-altul sau sa ma cazez in hosteluri.

Insa ma gandesc ca as apela la serviciile unei agentii de turism daca m-as decide sa plec intr-o vacanta exotica. E mai dificil sa-ti planifici singur o vacanta in Thailanda de exemplu. Si mult mai riscant.

7. Pe site-ul nostru exista o sectiune de recomandari unde orice turist poate sa gaseasca o multime de informatii despre fiecare destinatie: obiectivele turistice, hoteluri, restaurante, sfaturi utile. Tu cat de mult te bazezi pe informatiile gasite pe internet atunci cand iti organizezi calatoriile?

Ma folosesc din ce in ce mai mult de testimoniale si review-uri. Nu plec nicaieri fara a ma documenta si informa catusi de putin. Am pe telefon cateva aplicatii care ma ajuta atunci cand caut pareri despre restaurante si hoteluri. Recomand tuturor utilizatorilor de smartphone TripAdvisor si FourSquare. Pot gasi tips-uri utile.

8. Ti-ai facut deja un plan de calatorii pentru 2013?

Am inceput deja sa schitez planul de calatorii pentru 2013. Stiu sigur ca imi doresc sa ajung in Barcelona la anul. Si ma gandeam sa leg un city break cu un sejur in Ibiza. De asemenea, e destul de probabil sa vizitez putin Germania si poate o tara Nordica. Irlanda o vizitez an de an, deci nu ar fi deloc exclus sa mai fac o noua escapada si in 2013.

Viena si Paris de sarbatori, prin ochii turistului…

9. Abia te-ai intors din Viena si de la Paris, destinatii renumite pentru targurile de Craciun. Povesteste-ne putin despre atmosfera festiva de acolo.

Sa fiu sincer, Parisul a fost mult sub asteptarile mele in ceea ce priveste atmosfera de Craciun. Abia daca reuseai sa vezi cate un bradut aranjat pe ici pe colo, iar luminitele care au facut celebru Parisul, cred ca s-au mutat in alte orase. Poate chiar la Bucuresti care este mai cochet decat Parisul. Oricum, Parisul ramane totusi un oras special si e o destinatie foarte buna pentru a merge cu persoana iubita.
Viena s-a pregatit un pic mai mult de sarbatori. Zona centrala e frumos imbodobita iar atmosfera de sarbatori e mai evidenta decat in Paris. Piata de Craciun din Rathausplaz este un loc sublim. Reputatia de cel mai frumos targ de Craciun este justificata si de istoria sa de peste 700 de ani.
1o. Preferi sa petreci sarbatorile in tara sau in strainatate?
Mi-e foarte greu sa raspund la intrebarea asta fiindca anul acesta sunt prins intre ciocan si nicovala. Sambata voi pleca in Dublin unde voi sta pana pe 29.12, dar cu un ochi rad si cu celalalt plang. O parte din persoanele dragi mie ma asteapta deja in Irlanda, iar cealalalta parte la Piatra Neamt, acolo unde ma va regasi sfarsitul de an.

11. Care este cel mai frumos cadou pe care il poate primi un turist pasionat ca tine?

Cred ca o harta veche dintr-un anticariat sau o colectie cu jurnale de calatorie. O busola foarte vintage. Poate o macheta de avion sau un puzzle urias cu o destinatie celebra. O excursie undeva ar fi apreciata de orisicine.

Despre Alex Filip:

Alex a fost Brand Manager la revista Vacante & Calatorii, a fost implicat direct in lansarea unei revista online de mediu: Greenly Magazine, a lucrat cu un portofoliu impresionant de agentii de turism, este responsabil de promovarea online a hotelului Central Plaza din Piatra Neamt  si are un blog, care in 2011, dupa doar 3 luni de activitate, castiga locul 3 pentru sectiunea Travel RoBlogFest. In plus, Alex Filip a initiat si coordonat trei proiecte de success: campania “Asta-i Romania care imi place”(2011), o conferinta regionala pe Marketing Online in Turism si infotripul #priNeamt (2012). Credit foto: Alex Filip - Turistu.ro

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare