Vacanță fantastică pe insula zeilor și a nimfelor - Rodos


Cea mai mare insulă din Arhipelagul Dodecaneselor este Rhodos sau Rodos, cunoscută de lumea întreagă și ca insula soarelui pentru că rar vei vedea vreun nor pe cer! Născută din iubirea zeului Helios pentru frumoasa nimfă Rhoda, insula a devenit în timp un centru regional important, mulțumită poziției sale strategice, a climatului favorabil și al atracțiilor naturale. Rodos a fost locuită încă din timpuri străvechi iar castelele, aleile mozaicate, monumentele antice, muzeele și siturile arheologice sunt mai răspândite aici decât în orice altă insulă a Egeei. Vizitatorii se bucură de plaje largi, o bază hotelieră solidă, extrem de multe atracții istorice și culturale precum și facilități pentru practicarea tuturor sporturilor nautice, care pe scurt, nu promovează mai puțin decât ceea ce va fi cu siguranță o vacanță fantastică pe insula zeilor și a nimfelor!

3 în 1 înseamnă modern, medieval și antic într-o singură locație!

Capitala insulei, denumită tot Rhodos, respectă deja celebra formulă 3 în 1, în sensul că poate fi descrisă prin trei orașe: modern, antic și medieval. Orașul modern cu un caracter cosmopolit te va incita cu siguranță la shopping și discuții prelungi pe terasele cafenelelor, orașul antic, fondat în anul 408 î.C. se mândrește cu ruinele templelor lui Zeus, Atena și Apollo, cu Stadionul, Gymnasiumul și Teatrul, în timp ce orașul medieval este înconjurat de zidurile ridicate de Cavalerii Cruciați, ziduri ce ascund în interiorul lor pe lângă o superbă gradină de pomi exotici și o multitudine de moschei, clădiri cu iz medieval, fântâni tradiționale, biserici gotice și bizantine, cafenele.

 

Una dintre cele 7 minuni ale lumii antice

Cândva Rhodos se mândrea cu una dintre cele şapte minuni ale lumii - gigantica statuie din bronz botezată Colosul din Rhodos, distrusă din păcate de un cutremur în anul 224 î.C. Legenda spune că un negustor a vândut-o pe bucăți, iar insula nu mai deține astăzi nimic din vechea statuie. Singura dovadă a existenței Colosului o reprezintă cei doi stâlpi înalți, în stil grecesc, cu două statui.

 

Pitorescul te trage de mână la tot pasul, dar mai ales... În Afandou, pe coasta estică, vei dori să faci o plimbare pe cea mai lunga plajă de pe insulă, te vei reîntâlni cu Rhodosul autentic și vei avea șansa să joci golf pe terenuri amenajate.

Arhangelos este cunoscut pentru frumoasele sale case tradiționale, precum și pentru ceramica și covoarele care se lucrează aici. Chiar dacă drumul de acces nu este unul dintre cele mai moderne, merită să te aventurezi către Peninsula Prassonissi și dunele ei de nisip. Prassonissi este accesibilă doar pe timpul verii, pentru că iarna marea o transformă într-o insulă independentă.

Trebuie să faci măcar o zi popas la Lindos, un vechi sat pescăresc, aflat pe coasta de est, la aproximativ 50 km de capitala insulei. Satul te așteaptă cu straduțe înguste și racoroase, case tradiționale de un alb strălucitor și cafenele care au păstrat câteva din Orient. În golful din Lindos te va impresiona apa cristalină numai bună de înot și te vei bucura de cel mai fierbinte nisip. Deasupra orașului veghează o veche cetate construită pentru apărarea împotriva atacurilor turcești; urcarea la cetate se face pe niște poteci sinuoase, prilej ideal pentru a prinde panorama orașului Lindos de sus, cât și țărmul golfului.   Spectacol de magie pe Valea Fluturilor

Valea Fluturilor, aflată la 25 km de capitala insulei, nu denumește metaforic o așezare. Este spectaculosul  loc unde milioane de fluturi se aduna vara. Petaloudes este un ecosistem unic în lume prin faptul că a supraviețuit neatins. Spectacolul fluturilor începe cu o invazie și se datorează perioadei lor de împerechere, când, atrași de mirosul specific de rășină al copacilor din vale, se adună în număr de milioane pe tot parcursul lunii august până în septembrie.

Întregul peisaj se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 1.5 kilometri, pe o vale strabatută de râul Pelekanos, ale cărui maluri în pantă sunt acoperite de plopi bătrâni și între care se face trecerea, din loc în loc, pe podete împletite din lemn.

Edenul nu e albastrul infinit al Egeei contopit cu cerul, ci verdele nesfârșit al Văii Fluturilor. Devenită de ceva vreme obiectiv turistic, zona este unica in lume, peisajul este de-a dreptul răpitor, iar liniștea care se întinde acolo, netulburată nici măcar de susurul râului pare să fi fost așezată de mâna zeilor.

  Gourmet grecesc!

Să nu uităm și de mancare... Doar suntem de acord că bucătăria mediteraneană este una dintre cele mai delicioase și sănătoase din lume, prin urmare nu trebuie să ratăm cele mai bune specialități locale. Papilele tale gustative vor fi încântate de savoarea bucatariei grecești și în Rhodos. Vei avea ocazia să guști pitaroudia - crochete preparate din năut, kapamas - carne de capră la cuptor cu năut și fa­so­le, soupio ­rizo - risotto cu caracatiță, dar și cele mai bune fructe confiate, brânzeturi și lactate grecești.

O vacanță fantastică în insula soarelui, a trandafirilor și a zeilor poate fi exact ceea ce îți dorești pentru vara lui 2018. Tarifele pentru un sejur cu charter cu 7 nopți de cazare în Rhodos pleacă de la 350 euro/persoană; zborurile charter sunt saptămânale, cu plecare din Iași și București. Alege din toate ofertele de vacanță cu charter, aici.

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare