I love Paris

  • 5 noiembrie 2010

shutterstock_60386425Parisul este orasul-magnet, cel mai vizitat din lume, cu 30 de milioane de turisti anual. Orasul luminilor cum a fost supranumit, este capitala Frantei, a modei,  dar si un oras profund cultural.

Si daca spui Paris nu poti sa nu te gandesti la turnul sau devenit simbol, Turnul Eiffel. Interesant este ca la inceput nu a fost apreciat, ba chiar a fost considerat inestetic de contemporani. In zilele noastre se numara printre cele mai frapante bijuterii arhitecturale ale lumii. Masoara 324 metri si are o structura pe trei nivele. Pentru primul si al doilea nivel vizitatorii au acces atat la scari ca si la lift, in timp ce pentru a ajunge in varf transportul este asigurat exclusiv cu liftul. La primul nivel   sunt magazinele de suveniruri de unde poti sa iei o amintire palpabila a vizitei la Paris. La etajul doi este restaurantul Jules Verne, unde poti savura bunatati gastronomice la 125 de metri deasupra pamantului. In varf vei admira splendida panorama a orasului si vei avea la dispozitie diferite informatii despre turn. Pretul pe care trebuie sa il platesti ca sa ai acces pana la ultimul nivel este de 13 euro. Cel mai bine ar fi sa vizitezi Turnul Eiffel dimineata foarte devreme sau tarziu in noapte pentru a evita cozile interminabile. Plus ca un rasarit privit de la inaltimea Turnului Eiffel este un inceput de zi grozav. Cat despre felul  in care arata Parisul noaptea... sa spunem doar ca nimic din ce vei vedea apoi nu se va compara cu imaginea asta. Si pentru ca sa traiesti din plin magia acestor momente unice trebuie sa ai alaturi persoana iubita. Nu degeaba Paris este orshutterstock_64233034asul preferat al indragostitilor din lumea intreaga.

O alta emblema a capitalei Frantei este catedrala catolica Notre-Dame. Aceasta a fost construita in secolul XII si de atunci pana azi aici se oficiaza slujbe in fiecare duminica. Monumentul, situat exact in inima Frantei, a fost martor la numeroase momente cruciale din istoria tarii. Napoleon insusi a fost incoronat aici. Deasemenea, acesta capodopera in stil gotic a fost imortalizata in romanul lui Victor Hugo, “Cocosatul de la Notre Dame“. Ca si in cazul Tunului Eiffel, cel mai bine ar fi sa vizitezi superba catedrala in timpul saptamanii, dimineata sau la asfintit pentru a evita aglomeratiile de turisti.

shutterstock_64184392Si daca este vorba de monumente celebre sigur vei fi curios sa vizitezi si L'arc de Triomphe de l'Étoile, fratele mai mare si mai celebru al Arcului de Triumf din Bucuresti. Si nu vei regreta, pentru ca pe terasa inalta de 50 de metri de pe acoperisul monumentului vei simti ca ai Parisul la picioare.

De la Arcul de Triumf poti sa alegi sa te plimbi pe unul dintre cele 12 bulevarde care pleaca dinspre acesta. Fiecare are farmecul sau, dar numai unul are calitatea de a fi cel mai cunoscut bulevard din lume: Champs-Elysees. Cu cinematografe, teatre, cafenele, fantani arteziene si muzee bulevardul este absolut fermecator.  In plus, cei care se dau in vant dupa cumparaturi trebuie sa stie ca pe acest bulevard sunt cele mai multe buticuri de lux care in lunile ianuarie si august practica reduceri substantiale.

shutterstock_47009797Iubitorii de arta nu au voie sa rateze Muzeul Louvre. Acesta adaposteste aproximativ 35.000 de opere de arta care dateaza din antichitate pana in secolul 19.   Venus din Milo si Monalisa lui Michelangelo sunt doar doua dintre cele mai cunoscute opere pe care le poti admira la Louvre.

Parisul are deasemenea numeroase muzee unde intrarea este gratuita cum ar fi: Muzeul Carnavalet – Muzeul de istorie pariziana, locuinta lui Balzac, Muzeul Bourdelle, Muzeul Jean Moulin, locuinta lui Victor Hugo si Muzeul vietii romantice.

Un alt loc interesant de vizitat este Pantheonul din Paris, o capela celebra aflata pe muntele St. Genevieve. Initial a servit ca biserica, dar dupa Revolutia Franceza a  fost transformata in "Templul celor faimosi". Este locul in care sunt inmormantate unele dintre cele mai mari personalitati ale Frantei, cum ar fi Voltaire, Victor Hugo, Rousseau, Soufflot, Zola, Braille. Pana acum, Marie Curie este singura femeie considerata demna de a fi inmormantata in Pantheonul din Paris.

Urmatoarea destinatie pe care ti-o recomand este situata la 20 de kilometri de Paris si a fost la inceput cabana de vanatoare ashutterstock_56211232 regelui Louis al XVIII-lea. La cererea fiului sau a fost extinsa si a devenit palatul scaunului regal si al guvernului.  Astazi este Palatul Versailles, unul dintre cele mai mari si mai prestigioase monumente din lume.  Principalele sale atractii sunt camerele regale, Sala Oglinzilor, Capela, Opera Regala si Muzeul de Istorie a Frantei.  Versailles te va coplesi cu numarul impresionant de obiecte de arta, tapiterii, arme, mobile, precum si prin elementele deosebite de arhitectura. De asemenea, este renumit pentru superbele gradini specific frantuzesti cu peste 400 de fantani si sculpturi in marmura si bronz.

Pasaportul care iti ofera accesul la toate punctele de atractie ale castelului costa 18 Euro. Iar daca vrei sa te simti cu adevarat ca un imparat atunci trebuie macar o data in viata sa iei cina la palat. Poti sa alegi intre: Grand Cafe d'Orleans, La petite Venise si ceainaria La Frautille. Trei localuri speciale care se ridica la inaltimea locatiei.

shutterstock_56180470Merita sa dedici o zi intreaga din vacanta ta vizitarii acestui monument. Dar ai grija sa nu alegi ziua de luni pentru ca acesta este singura zi a saptamanii in care este inchis vizitatorilor. In rest, Versailles este deschis turistilor intre 09.00 si 17.30 (din Noiembrie pana in Martie) si intre 09.00 si 18.30 in restul anului.

Daca simti ca ai uitat sa te distrezi nu o sa iti recomand vreun club sofisticat, desi Parisul are destule, ci o sa iti propun sa mergi la Disneyland. Este paradisul copiilor de orice varsta. Si oricat de bine ne purtam costumul si servieta cu totii ramanem undeva niste copii care ar savura o inghetata mare si s-ar da in vant pentru o plimbare in lumea fantastica a povestilor. Nu exista fata care sa nu fi visat la printul pe cal alb sau baiat care sa nu se imagineze eroul neinfricat. In Disneyland poti sa visezi cu ochii deschisi. .. Alba ca Zapada, Frumoasa Adormita, Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy, Pinocchio - toti eroii copilariei tale sunt aici.

Pentru a ajunge in faimosul parc de distractii iti recomand sa alegi metroul pentru ca este cea mai ieftina, mai comoda si mai rapidashutterstock_62540284 metoda de a ajunge direct in parc. Cat despre biletul de intrare in Disneyland, sfatul meu este sa ti-l procuri dinainte de la centrul turistic de pe Champs- Elysee pentru a evita cozile de la intrarea in parc. Pasaportul pentru taramul distractiei absolute este 42 de euro pentru adulti si 34 de euro pentru copii. Acesta este pretul pe care trebuie sa il platesti   pentru ca toate visele copilariei sa devina realitate. Si te avertizez ca odata ce ai calcat in Disneyland nu vei mai vrea sa pleci. Ce-i drept merita sa ramai macar o noapte in parc ca sa prinzi parada de la ora 22:30 si artificiile de la ora 23:00 fara sa fii stresat ca ratezi metroul. In acest sens poti sa alegi unul din cele din sapte hoteluri de basm de unde iti este asigurat transportul la oricare din punctele de atractie. Daca vrei sa mananci ai la dispozitie numeroase restaurante, fiecare cu povestea sa. Unul din restaurantele pe care ti le recomand pentru preturile accesibile si mancarea buna este Steakhouse. Pentru cei care se bucura ca niste copii de cumparaturi parcul dispune si de un cshutterstock_64369816entru comercial. Asa ca rupe o zi sau doua din vacanta, inchide telefonul, lasa grijile la intrare si pregateste-te pentru distractia vietii tale.

Cand mi-am propus sa descriu Parisul am realizat ca epuizam toate superlativele ce pot fi atribuite unui oras ca sa ajung la concluzia ca nu pot aprecia cu adevarat capitala magica a Frantei prin cuvinte. Trebuie sa simti Parisul, sa-i respiri aerul, sa-i intelegi profunzimea culturala, sa-i admiri privelistile feerice care iti umplu inima de bucurie, sa ratacesti prin furnicarul de pe bulevardul Champs-Elysees sau pur si simplu sa savurezi un croisant si o cafea la una din terasele de pe stradutele inguste dar pline de farmec ale cartierului latin. Si apoi, iremediabil indragostit de Paris, il vei pastra mereu in amshutterstock_64427416intire ca fiind orasul perfect.

O calatorie la Paris este unul din lucrurile pe care trebuie sa le faci intr-o viata. Si cum viata e atat de scurta de ce sa mai amani o experienta atat de speciala? Suna la +4021 305 99 55/ int. 103 si reprezentatii Go Travel iti vor rezerva chiar acum cel mai convenabil bilet de avion spre Paris si te vor ajuta sa alegi cea mai oferta de cazare potrivita pentru tine sau de ce nu, iti vor propune un city break la Paris de nerefuzat!

De asemenea, urmareste blogul Go Travel pentru ca pregatim pentru tine un articol special despre modul in care poti sa planifici o vacanta de vis cu buget redus in orasul luminilor.

Vacanta placuta!


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare