“Go! Travel!” Interviu cu Imperator, calator de profesie (I)

  • 20 februarie 2013

Cezar Dumitru, mai cunoscut sub numele de Imperator, este un calator pasionat si un povestitor exceptional. Nu este de mirare ca blogul sau de calatorii, Imperator Travel a castigat titlul de "Cel mai bun blog de travel" la RoBlogFest in 2011! Niciun alt Imperator nu a calcat pe mai multe teritorii decat Cezar Dumitru care a calatorit in 89 de tari. Pe blogul lui gasiti o multime de informatii utile despre destinatii diferite de pe glob. Si de curand, gasiti si un magazin online cu accesorii de travel.

Curiosi sa aflam cat mai multe povesti si sugestii de calatorie de la Cezar, i-am pus cateva intrebari. Daca nu v-ati hotarat unde sa mergeti anul acesta, interviul nostru este un adevarat izvor de inspiratie.

Aceasta este doar prima partea a interviului, continuarea o puteti citi aici.

Cezar, iti mai amintesti cum a fost prima calatorie in strainatate?

Ei, nu voi uita niciodata. Cand am plecat la bursa, in 1991, in Olanda. Daca vrei data exacta, este 1 septembrie 1991 J. A fost un zbor lung, tare lung de la Bucuresti la Amsterdam si apoi, am mers cu trenul la Maastricht, orasul studentiei mele din strainatate. Nu a fost o calatorie oarecare, ci un moment unic care a avut un impact enorm asupra evolutiei mele ulterioare. Veneam dintr-o Romanie care nu se despartise definitiv de comunism si nimeream pe o alta planeta unde trebuia sa descopar totul,  sa ma reinventez… O perioada magica a vietii mele. 

Acum, cand ai 89 de tari vizitate, cred ca este dificil sa stabilesti care este numarul unu in preferintele tale. Ai totusi o destinatie preferata?

Imposibil… fiecare loc are sarmul lui, povestea lui, frumusetea lui, istoria lui. Ce sa aleg ? Bali care este locul de pe pamant care mi se pare cel mai apropiat de paradis, aerul mistic si magic de la Macchu Picchu, verdele apei din Caraibe, Coreea de Nord,  tara care traieste intr-un univers paralel, ospetia iraniana, minutiozitatea monumentalelor lucrari de arta din India, canalele Venetiei, templele Nepalului si ale Tibetului sau un rasarit de soare peste dealurile Ardealului? Si as putea umple inca multe, multe pagini.

Majoritatea celor care lucreaza fulltime, isi pastreaza zilele de concediu pentru o vacanta de doua, trei saptamani. Unde recomanzi sa calatorim pentru un astfel de rasfat prelungit?

Oriunde… Calatoreste cu ochii deschisi, cu inima deschisa, cu minte deschisa. Calatoreste sa te imbogatesti spiritual cu experiente noi, cu lumi noi, cu frumuseti noi. Personal, imi place Asia foarte mult, dar poate Asia nu e pentru oricine… Incearca o Spanie combinata cu o Portugalie, Italia e magnifica sau fiordurile norvegiene.

Ce ne recomanzi pentru un city-break reusit?

Istanbul. E un oras care a crescut enorm, care are un tumult unic, un oras care pur si simplu iti place. Ai exotismul minaretelor, monumente impozante, Bosforul pe malul caruia au crescut palate si vile de-a lungul secolelor, o mancare excelenta si mai ales un popor  foarte cald si simpatic. Evident,  lista e inepuizabila – Budapesta, Praga, Amsterdam, Barcelona, Roma, Venetia, toate merita. Dintre cele mai putin cunoscute si batute, as zice ca Sarajevo poate fi un loc tare fain, Cernautiul care e la doi pasi de noi, Veliko Trnovo, capitala dinastiei romane a Asanestilor.

Ce destinatie ai recomanda familiilor care isi planifica o vacanta?

Nu cred ca daca ai copii, trebuie obligatoriu sa te inchizi intr-un all inclusive. Cand eram copil, exista o legenda urbana care spunea ca e obligatoriu sa-ti duci copilul la mare, la soare sau la munte, la aer curat. Cred intr-o vacanta activa si diversa. Poate fi o Madeira, poate fi in Alpii austrieci. 

Stiu ca ai promovat de multe ori Bali ca o destinatie aproape de sufletul tau. Ce are special acea insula mica din Indonezia?

Culorile, lumina, zambetul oamenilor. Este o insula verde, unde florile sunt oferite ofranda zeilor la orice colt de strada. O insula cu niste panorame incredibile, unde verdele crud al orezariilor iti sugereaza pofta de viata. Un loc unde, in ciuda milioanelor de turisti care iau cu asalt insula an de an, localnicii isi duc mai departe viata lor, cu traditiile lor, cu hainele lor, cu arta lor. Este unul din putinele locuri din lume unde orice locuitor trebuie sa fie un artist – daca esti fata, sa dansezi sau sa brodezi, daca esti baiat, sa sculptezi sau sa desenezi. Nu este o delimitare stricta a sexelor, exista destui dansatori, dar si pictorite.

Si pentru ca suntem in luna iubirii, unde le-ai recomanda indragostitilor sa mearga? Care crezi ca sunt cele mai romantice destinatii?

Cel mai romantic am fost indiscutabil in Maldive. Nu am nici un dubiu! Mai aproape de noi, as zice Praga, Venetia in off-season, Parisul primavara si Andaluzia.

Tarile vizitate de Cezar:

https://www.youtube.com/watch?v=GGhmddt3VDs


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare