Florenta... mister si romantism


shutterstock_60450808Ai auzit de legenda care il leaga pe celebrul scriitor francez Stendhal de Florenta ? E pe cat de ciudata, pe atat de interesanta. Se spune ca acesta ar fi suferit o puternica depresie dupa ce a vizitat orasul, fiind uimit de grandoarea sa. De atunci, an de an, doctorii trateaza nenumarate cazuri de depresie, boala ce ii poarta numele, „sindrom Stendhal”.

Sa fie oare un dram de adevar ascuns in aceasta poveste?! Un „poate” a incoltit deja in gandurile noastre. Insa, odata ajuns in Florenta,   te va  prinde in mrejele ei inca de la primii pasi, invaluindu-te intr-o magie de care nu vei mai scapa vreodata.

Venirea amurgului aduce peste Florenta o lumina aurie, fascinanta, usor difuza, in timp ce soarele, la apus, se oglindeste in apele raului Arna, pe al carui mal orasul isi odihneste sirul anilor. Splendoarea naturii a integratshutterstock_57189646 perfect stralucirea geniului omenesc, dand la iveala un oras de vis, oras plin de armonie si frumusete pura, un imens muzeu unic, in aer liber.

Florenta este un minunat loc de vacanta, in orice anotimp, indiferent daca alegi sa  mergi cu   familia, cu prietenii sau singur, pentru ca aici te intalnesti cu marea   multicolora a turistilor, cu pacea galeriilor de arta, cu o arhitectura superba, cu splendoarea verde a dealurilor Toscanei, cu   micile „palazzo” urcate pe cate o culme, cu   istoria insasi. Florenta este probabil ultimul oras conservat al Renasterii, din lume, apreciat de multi si considerat ca fiind capitala italiana a artei.

Este de preferat a se vizita Florenta primavara sau toamna, pentru a evita caldurile, uneori sufocante, ale verii, atunci cand verdele crud al colinelor iti farmeca ochiul sau cand aroma viilor iti indulceste sufletul. Dar capitala Toscanei iti da fiori in orice anotimp si nimic nu te va face sa uiti culorile Florentei, pe care  le vei purta in suflet pentru o viata.

shutterstock_38298931Fiecare zi la Florenta este marcata de cate un eveniment legat fie de teme artistice, culturale, fie de moda, de gastronomie, stiinta, sport sau istorie. Ies in evidenta, ca fiind mai cunoscute Carnavalul si Targul Artizanatului de Ciocolata din luna februarie, Pitti Immagine Taste, Irlanda in Festa, Salone del Mobile din luna martie, Festivalul de Tangou cu un accent deosebit, Explozia Trasurii (Scoppio del Carro) din luna aprilie. Luna mai iti da ghes cu Festivalul Greierilor (Festa del Grillo), Parfumurile Boboli, Artizani la Palat, Festivalul Inghetatei, Maggio Musicale, in timp ce iunie vine cu Mugello GP si Calcio Storico. Ultimele luni ale anului te asteapta cu Festival dei Popoli, Festivalul Japonez, Maratonul Florentei, Ponte Vecchio Challenge si Festivalul Creativitatii.

Aici poti cumpara si cele mai recente creatii ale celebrilor Armani, Gucci, Versace,  toate adunate intre Via dela Vigna Nouva, Lungarno Corsini si Via Tornabuoni. Portiunea dintre Biserica San Lorenzo si Dom reprezinta Eldorado peshutterstock_60552070ntru tinerii iubitori de moda, dar la preturi accesibile.

Cafenele traditionale gasesti in Piazza della Repubblica. Cunoscute   si indragite sunt Cafe Gilli si Rivoire, unde se bea cea mai gustoasa ciocolata fierbinte.

Desi Florenta iti pune la dispozitie o multitudine de   unitati de cazare, atat in privinta calitatii serviciilor, dar si al preturilor practicate, si peste 600 de hoteluri, e posibil sa ramana destul de des fara solutii viabile, atat de mare e afluxul de turisti. Din acest motiv e foarte bine sa iti rezervi din timp locurile de cazare, putand opta si pentru zone invecinate Fiesole, Chianti si de ce nu, Prato sau Pistoia. In privinta cazarii toate gusturile si toate buzunarele sunt satisfacute.

Bucataria Toscanei a fost considerata intotdeauna ca isi trage seva din originile sarace taranesti, desi nimeni nu poate sa nu recunoasca calitatea preparatelor, gustul lshutterstock_59581495or simplu si totusi atat de rafinat. Cea mai importanta masa a zilei este cina, cand masa se umple cu prosciutto crudo, crostini (felii de paine prajita unse cu pateu de ficat), cu tot felul de branzeturi minunate, cu mult parmezan, cu   faimoasele fripturi Maremma, cu fagioli all’ uccalletto con salsicce (fasole alba in sos tomat cu carnati), cu pappardelle alla lepre sau al cinghiale (friptura de iepure sau porc mistret cu alune) si cu excelentele delicii de ciocolata si inghetata traditionala, specialitati si deserturi ale Florentei ce nu se uita. Apoi minunatele vinuri Chianti, Brunello di Montalcino sau Vino Nobile di Montepulciano, ce-si trag aromele si culoarea din campiile si dealurile Toscanei, scaldate in mult soare.

Florenta a fost locul de  nastere sau de domiciliu pentru numeroase personalitati istorice marcante: Dante, Leonardo da Vinci, Boccaccio, Botticelli, Niccolo Machiavelli, Michelangelo, Brunelleschi, Donatello, Galileo Galilei, Catherina de Medici, Antshutterstock_60646882onio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Florence Nightingale, Emilio Pucci.

Ritmurile orasului, aflat in armonie cu natura, au putere asupra calatorului, prinzandu-l intr-un vartej ametitor, ce-l poarta pe pitorestile stradute strajuite de cladiri cu un aer aparte, unde se vad si se simt amprentele artistilor renascentisti. Cladirile par o fereastra deschisa spre Arno, oferind o priveliste maiestuoasa asupra lui Ponte Vecchio, cel mai vechi pod (mentionat in documente inca din anul 996), care face legatura intre centru si cartierele medievale Santo Spirito si San Frediano. De-a lshutterstock_62526790ungul sau, si la fel de vechi, sunt cladiri care adapostesc magazine cu bijuterii din aur, insa la preturi fabuloase.

Vizita in Florenta trebuie organizata din timp. In functie de perioada de sedere e bine sa-ti concepi un mic plan, care sa cuprinda obiective si atractiile turistice ce nu merita omise. Alegerea e foarte grea de facut pentru   ca Florenta e o comoara de adevar, frumusete si lucruri bine facute, de trecut si prezent.

Pentru a cunoaste „secretele Florentei” drumul de strabatut e foarte lung iar punctul de plecare ar fi chiar din inima orasului, din Piazza del Duomo   care impresioneaza prin frumusetea impunatoare a catorva complexe religioase, facute din marmura rosie, alba si verde închis, poate chiar cele mai importante din oras: Domul Santa Maria del Fiore (Duomo), Baptisteriul San Giovanni, Turnul lui Giotto (Campanila lui Giotto) sau Loggia del Bigallo. Fa-ti timp macar pentru cateva dintre cele 30 de muzee si galerii, pline cu opere nemuritoare. Ce sa ai in vedere? Galeriile Uffizi, pozitionate chiar in centshutterstock_62745472rul Florentei, Muzeul National Bargello care adaposteste cea mai frumoasa colectie de lucrari de sculptura renascentista din Italia, Galleria dell’Accademia, Muzeul Domului, Palazzo Vechio sau Palazzo Pitti.

Poti face o plimbare si la Fiesole, cetate etrusca, in prezent o bogata suburbie a Florentei, asezata pe coline, unde mai poti vizita vechiul teatru roman, biserica Sf. Francisc si catedrala.

Esti gata de o escapada romantica la Florenta? Pana te decizi tu, noi iti vom face cateva propuneri viabile care sa te ajute sa iti stabilesti un buget pentru o minivacanta la Florenta. Fii pe faza si citeste-ne!

Pana atunci, daca nu mai poti astepta, cauta un bilet de avion si vezi care e paleta de preturi si apoi navigheaza printre cele 80.000 de hoteluri online si rezerva-ti o camera...

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare