Cui ii este dor de o vacanta la tara?


Turismul rural in Romania secolului XXI

Ai fost si tu mic si asteptai cu nerabdare vacantele la tara… linistea de la amiaza, glasul mangaietor al bunicii, prietenii din sat, bucatele rumenite in cuptor, mamaliguta cu branza proaspata, cataratul in copaci, catelul preferat care te-a asteptat cu chef de joaca pana in ultimul sau an si mai presus de orice libertatea…  libertatea de a fi copil si de a avea tot timpul din lume!

Ce parfum au toate acestea odata cu trecerea timpului? Cu cata nostalgie privesti acum vacantele la tara si ce ai fi dispus sa dai la schimb pentru a mai trai inca o data sentimentul acela al fericirii depline? Nu trebuie sa dai timpul inapoi pentru a trai momentele superbe ale vacantei la tara… pentru asta s-a inventat conceptul de turism rural!

Turismul rural este o forma alternativa de turism creata in mare parte pentru cei care vor sa (re)descopere lumea satului… unde timpul curge linistit si traditiile sunt pastrate cu sfintenie… unde mamaliguta se taie inca cu sfoara si fructele se aleg din copac nu dintr-un raft prafuit de supermarket!

Turismul rural se desfasoara in satele unde locuitorii sunt dispusi sa gazduiasca in randurile lor turisti si sa ii ajute sa descopere farmecul vietii la tara. Sateni din diferite zone ale tarii ofera conditii de cazare in camere din propria locuinta, in case de oaspeti, in campinguri din apropierea fermelor etc. Mai mult, ei asigura turistilor produse alimentare proaspete si sanatoase din productia proprie. Notiunea de turism rural include pensiunile si hotelurile din mediul rural.

Cu toate ca multi oameni ridica din spranceana cand aud de turism rural, acesta castiga tot mai mult teren in Romania, o tara in care aproape fiecare familie isi are radacinile la tara. Turismul rural include: agroturismul, tururi ale podgoriilor, plimbari si drumetii, ecoturism etc. Cei mai multi turisti aleg vacantele la tara pentru o scurta escapada sau pentru a petrece in spirit traditional sarbatorile importante.

Unde sunt cele mai frumoase sate din Romania?

In Bucovina timpul parca a incremenit. Trecutul a fost conservat intact, traditii ancestrale incapatanandu-se sa reziste curentelor moderne. Farmecul aparte al Bucovinei se datoreaza peisajelor sale de basm, manastirilor divine, aerului curat (este una dintre cele mai impadurile zone ale tarii), costumelor sale populare,  olaritului, tapiseriei, covoarelor, icoanelor pictate pe sticla si mobilei sculptate. In Bucovina poti sa te odihnesti pe lavita, sa iei vase din blidar si sa admiri lada de zestre a gazdei. Aceste obiecte traditionale sculptate din lemn sunt nelipsite din casele bucovinenilor. Iar daca vizitezi Bucovina de Paste o sa vezi cele mai frumoase oua incondeiate, adevarate opera de arta, o sa mananci cei mai pufosi si mai gustosi cozonaci si cea mai buna pasca.

In satele din Maramures vei fi fascinat de bisericutele de lemn vechi de sute de ani, de pietele taranesti colorate dar si de faptul ca in zilele de sarbatoare oamenii imbraca inca portul popular, neimpresionati de tendintele actuale ale modei. In casele morosenilor vei fi primit cu multe ospitalitate, vei asculta povestile gazdei la un pahar de horinca si vei savura gustoasele bucate traditionale din Maramures. Locuitorii de aici sunt foarte prietenosi si au un mod detasat si pozitiv de a privi viata asa ca nu este de mirare ca au singurul cimitir vesel din lume, Cimitirul de la Sapanta.

In Apuseni, Piatra Craiului, Fagaras, Nordul Olteniei si in multe alte locuri, care ajung pana la peste 1.000 metri altitudine vei vedea case mici si risipite dar cu atat mai incantatoare. Satele de munte au fost cel mai putin influentate de avantul tehnologiei. Acolo ciobanii inca isi mai poarta turmele de oi spre pasuni inverzite si singurele ritmuri care rup linistea acestor locuri sunt ciripitul pasarilor si doinele cantate din fluier.

In Delta Dunarii satele sunt macinate de saracie dar sunt si cateva comunitati prospere de perscari. Sate lipovenesti precum Mila 23, Maliuc si Uzlina au case pitoresti zugravite cu var albastrui specific zonei, culoare despre care se spune ca alunga tantarii. Daca vrei sa faci plimbari romantice cu barca, sa admiri peisaje exceptionale si sa mananci un bors de peste autentic opteaza pentru una dintre aceste asezari rurale din Delta Dunarii.

Din Ardeal pana la Dunare, din Bucovina pana in Muntenia, satele romanesti sunt destinatii care merita descoperite. Va recomandam sa nu le vizitati pe cele “atinse” de tehnologie ci pe cele mai izolate, traditionale si linistite. Ignorate de “lumea civilizata”, aceste comori ascunse concentreaza esenta poporului nostru. Blaga spunea foarte frumos ca eternitatea s-a nascut la sat. Sa furam asadar un stop de vesnicie prin vacante de neuitat la tara.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare