Cele mai bune locuri din Egipt, pentru scufundari


Pentru multi dintre cei pasionati astazi de scufundari, povestea a inceput intr-o vacanta in Egipt. Asta spune multe despre aceasta destinatie, in special datorita bogatiilor marine. Hai sa vedem deci, daca esti la prima vizita aici, care sunt cele mai bune locuri pentru scufundari din Egipt.

Sharm El Sheikh
Parcul natural Ras Muhamed, Na'ama Bay

Sharm El Sheikh a fost mulți ani destinația egipteană preferată pentru scafandri și probabil a contribuit mai mult la afacerile europene de scufundări decât orice altă stațiune din lume. Situat la vârful Peninsulei Sinai, golful adânc Aqaba, Golful Suez mai puțin adânc și Marea Roșie propriu-zisă se reunesc la reciful Shark și Yolanda, cel mai faimos și cel mai frecventat din parcul național Ras Mohamed. 
Sharm are un amestec excelent de scufundări ușoare până la dificile. Pentru mulți diveri experimentați, aici a început povestea. Deși sunt disponibile și unele scufundări la țărm, cele mai multe scufundări sunt efectuate cu barca pentru a explora cele mai bune recife și una dintre cele mai faimoase epave din lume, SS Thistlegorm. 
În urma scăderii turismului după dezastrul companiei aeriene ruse din 2015, recifele s-au repopulat cu bancuri mari de pești care s-au reîntors în zonă, dar și cu specii pelagice, cum ar fi rechinii balenă și manta rays, observate în mod regulat.

Dahab
The Blue Hole, The Canyon

Este una dintre cele mai iubite destinații din Egipt cu precădere pentru scufundări la The Blue Hole; locul este cunoscut pentru atmosfera relaxată, cafenele beduine, popular în rândul comunității de backpackers. Aici vei găsi un contrast total cu Sharm El Sheikh-ul extrem de turistic, aflat la 80 km spre sud.
Aproape toate scufundările sunt ușor accesibile de pe țărm, inclusiv The Blue Hole din El Bells, o intrare îngustă (dar ușoară) în peretele exterior și Canyon, o crevasă adâncă în stâncă, într-o pantă ușoară. Reciful Dahab este presărat de corali și are un număr imens de pești colorați.

Hurghada
Insulele Giftun, Sha'ab Abu Nuhas

Cândva un mic sat de pescari în anii 80, Hurghada a devenit cea mai mare stațiune de pe continentul egiptean. Este o locație extrem de bună pentru scufundări și cursuri de scufundări de nivel începător, cu multe dintre recifele situate în medii ușor accesibile, puțin adânci, adăpostite, dar bogate cu viața marină a Mării Roșii. Scafandrii mai avansați se vor simți la fel răsfățați, cu locuri mai adânci și curenți mai puternici. 
Insulele Giftun sunt populare printre scafandrii de toate abilitățile și, la fel ca El Gouna, la o scurtă călătorie cu mașina spre nord, apropierea de Sha'ab Abu Nuhas și epavele sale este populară pentru scafandrii de epave de la nivel începător până la avansați.


El Gouna

El Gouna este un complex privat, dezvoltat special pentru turism, situat la aproximativ 25 km nord de Hurghada. Resortul este popular pentru kitesurfing si golf, restaurante, baruri, magazine, fără agitația din Hurghada. 
Locația este populară printre scafandrii de epave pentru apropierea sa de Sha'ab Abu Nuhas, unde se află celebrele epave ale Chisola K, Carnatic și Giannis D, printre altele. Sha'ab El Erg și Dolphin House, vizitate mai rar de bărcile din Hurghada, găzduiesc un grup mare de delfini, iar întâlnirile cu aceștia sunt obișnuite.

Marsa Alam

Marsa Alam este o locație care crește în mod constant în popularitate de când aeroportul internațional a fost deschis în 2003, dar este încă relativ nedezvoltat în comparație cu Hurghada și Sharm. Scufundările zilnice se fac de pe țărm sau cu barca, așa că este o opțiune excelentă pentru oamenii cărora nu le place să petreacă toată ziua pe mare, dar care totuși doresc să viziteze unele dintre cele mai bune locuri de scufundări din zonă. 
Marsa Abu Dabab este o atracție deosebită, renumită pentru populația de dugong, unul dintre puținele locuri din Marea Roșie în care aceste animale mai pot fi văzute în libertate. 
Marsa Alam este un alt loc grozav de plecare pentru excursii de o zi la Elphinstone pentru a observa rechinii, inclusiv rechinii-ciocan care deseori înoată în jurul platoului de nord.

Cea mai bună perioadă pentru călătorii și scufundării

Nu este niciodată perioada nepotrivită să mergi în Egipt, însă, trebuie să știi că în iulie-august temperaturile depășesc pragul de confort termic, fiind foarte cald. Chiar și in extra-sezon destinația nu se laudă cu precipitații abundente așa că soarele va străluci mai mereu iar temperaturile vor fi în jur de 20 grade. 
Scufundările în Egipt se fac pe tot parcursul anului, dar cea mai bună perioadă pentru a înota este de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii decembrie, în funcție de locație, temperatura apei crescând la peste 30°C în august și septembrie. Temperatura apei scade semnificativ între ianuarie și aprilie, scăzând la aproximativ 18°C în Dahab, sau la 23°C în sud.
Perioada ianuarie – aprilie se bucură însă de tarife mai avantajoase, temperaturi primăvăratice si semnificativ mai puțini turiști decât in vârf de sezon. Așa că, te sfătuim să alegi perioada perfectă pentru tine în funcție de preferințe și buget.


SOURCE AND TAGS