5 rezervatii naturale de vazut intr-o viata!

  • 27 martie 2012

Intreaga lume este presarata cu creatii magnifice ale naturii ce trebuiesc protejate de orice interventie omeneasca. Din acest motiv, sute de locuri de pe toata suprafata pamantului au fost declarate rezervatii naturale si ocrotite ca atare. Uneori, rezervatiile reprezinta un petic de pamant unde natura a nascut o singura minune, o planta spectaculoasa, sau o zona restransa care gazduieste vreo specie rara de vietate. Alteori, rezervatiile se intind pe mii si mii de kilometri patrati si sunt populate de sute de animale si plante deosebite. Dintre sutele de rezervatii de pe toata suprafata pamantului, astazi va prezentam 5, alese dupa criterii precise: prima, ultima, cea mai mare, cea mai mica,  si… cea mai frumoasa rezervatie naturala de la noi din tara!

Yellowstone, SUA – prima rezervatie naturala oficiala al lumii Yellowstone este o rezervatie naturala imensa de pe teritoriul nord-american ce se intinde pe suprafata a trei state americane Wyoming, Montana si Idaho. In 1872, Yellowstone era desemnat primul parc national al lumii.  Pe teritoriul parcului se gasesc numeroase izvoare termale si geisere. Parcul a adoptat numele fluviului Yellowstone, cea mai importanta apa curgatoare de pe intreg teritoriul. Printre particularitatile faimoase ale parcului Yellowstone se numara existenta unor specii de animale ca bizonul si ursii grizzly. South Downs National Park, Anglia - cea mai tanara rezervatie naturala Este un mic copil in lumea rezervatiilor naturale. Au trecut de mult de 60 de ani de cand se solicita recunoasterea mondiala a frumusetii acestei zone. Dar abia anul trecut, in 2011, cei care au militat pentru ca acest lucru sa se intample au avut un motiv de satisfactie. Atunci, South Downs National Park a devenit oficial parc national. Rezervatia are faleze si campii care se unduiesc gratios pana la Oceanul Atlantic si o multime de atractii. Turistii se pot plimba, pot merge cu bicicleta, pot face echitatie si pot admira faura si flora impresionanta a tinerei rezervatii.

Northeast Greenland National Park, Groenlanda – cea mai mare rezervatie naturala

972.000 de kilometri patrati. Atat masoara cea mai mare si singura rezervatie naturala a Groenlandei… cam de patru ori mai mult decat suprafata tarii noastre. Teritoriul rezervatiei este populat de morse, boi moscati, foci, ursi polari, vulpi polare, iepuri polari, bufnite si alte pasari polare. Toate aceste specii sunt foarte rar deranjate de picior omenesc. In ciuda suprafetei imense, teritoriul nu este locuit de vreo populatie permanenta. Doar cercetatorii, militarii si turistii ratacesc prin aceste locuri, in mod special in timpul verii.

Chocoyero-El Brujo, Nicaragua – cea mai mica rezervatie naturala din lume

Chocoyero-El Brujonu din Nicaragua are mai putin de doi kilometri si este apreciata ca fiind cea mai mica rezervatie naturala din lume.  In ciuda suprafetei restranse, Chocoyero-El Brujo gazduieste circa 113 de specii diferite de pasari, 29 de specii de mamifere, 21 de tipuri de reptile si amfibieni si nu mai putin de 154 de specii de plante. Cele doua cascade din zona care au dat si numele rezervatiei, El Brujo si Chocoyero, alimenteaza permanent cu apa fauna si flora bogata a zonei. Printre activitatile de care se pot bucura vizitatorii aici se numara tururi cu bicicleta, posibilitati de camping si excursii cu ghid.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii - cea mai importanta rezervatie naturala din Romania

Delta Dunarii are o frumusete salbatica care iti mangaie privirea. Este tinutul cel mai tanar al Europei si in fiecare an se imbogateste cu 43,7m de aluviuni. Delta Dunarii detine 1200 de specii de copaci si plante, 3.400 de specii de animale si cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent, cu mai bine de 300 de specii. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta ca atare prin includerea acesteia in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei in anul 1990.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare