3 minuni pe care merită să le descoperi în Bulgaria


Vecinii noștri se pot lăuda cu multe frumuseți naturale, având întinderi muntoase și o istorie bogată. Iată 3 minuni pe care merită să le descoperi în Bulgaria, mai ales dacă vrei să te abați de la drumul bătut de marea parte a turiștilor.

1. Madara, Weekend în natură la doar 3 ore de București


Madara, lângă Shumen, este un loc sacru și sit UNESCO. Acolo a fost sculptat în stâncă, prin secolul 7, un călăreț în mărime naturală, sculptură care, din păcate, este erodată de vânt și intemperii și unele detalii s-au pierdut deja. Nu se cunoaște cu exactitate simbolismul din spatele acestui basorelief, dar cu certitudine putem spune ca imaginea unei sulițe asupra unui leu aflat la picioarele calului este foarte bine păstrată încă din secolul al VIII-lea și este unica în Europa. Aceasta imagine apare pe spatele monedelor bulgărești emise în anii 1999 și 2000. 
Platoul Madara (un sanctuar cu un nivel energetic similar altor locuri sacre din Tibet și Peru), două peșteri și o capela în stâncă, poate transforma plimbarea într-o adevărată escapada în natură. În aceasta locație se pot vedea spectacole de folclor autentice, ritualuri și obiceiuri bulgare de mult uitate, într-o zona cu un relief deosebit de frumos și ciudat în același timp, cu o arhitectura străveche încă bine păstrată. 

La aproximatv 50 km de Madara - Satul Kiulevcha găsim Fortăreaţa Ovech. Situată deasupra orășelului Provadia, cu un pod de 150 de metri care leagă fortăreața de platou, 
Pobiti Kamani – Pădurea Pietrificată despre care oamenii de știință spun ca a fost posibila datorită factorilor de mediu (valurile mării, vânt, ploaie) sau alte ipoteze precum particularitățile carbonatului din apele subterane infiltrate (modul de formare stalactit), complexele de corali, acumulările de algă bio construite (bioherme), sau chiar scurgeri de gaze naturale, așa-numitele "recifuri care se balonează". Încă nu putem spune care dintre aceste ipoteze oferă cea mai bună explicație a originii, dar ideea că sunt creație umană este exclusă.
„Pădurea de piatră” a fost una dintre primele zone protejate din Bulgaria din 1938. În prezent, face parte din rețeaua ecologică Natura 2000. Această zonă are o valoare mare de conservare ca fiind cele mai mari habitate interioare de nisip din țară, cu flora specifică și faună. „Pădurea de piatră” este singurul loc din Bulgaria în care arheologii  au găsit dovezi despre viața omului în mezolitic.
Satul Kiulevcha este o așezare care datează din cele mai vechi timpuri. În acest sat, sta pitită minunata Villa Bulgara Eco, un complex relativ nou, cu 14 camere tip boutique, împrejmuit de o mulțime de cascade și un restaurant generos de pana la 120 persoane capacitate. Locația dispune de un centru SPA (sauna și salon de masaj), precum și de o piscina în aer liber cu cascadă. Tariful pentru o noapte la Villa Bulgara Eco pleacă de la 56 EUR/noapte, mic dejun inclus, pentru o cameră dublă.


2. Veliko Târnovo, o destinație grozavă pentru un city-break


Orașul țarilor, așa cum mai este denumit, a fost capitala Imperiului Bulgar în secolele 12 și 13 și este o alegere perfectă pentru un weekend în care vreți să vă relaxați și să bucurați de atmosfera unui oraș medieval autentic. 
Principala atracţie a oraşului este Cetatea Tsarevets. Fosta reședință a conducătorilor medievali include resturile a peste 400 de case, 18 biserici, palatul regal și multe altele. Muzeul-Rezervație Tsarevets este situat pe dealul Tsarevets, datorită locației sale strategice.

Dacă eşti interesată de shopping şi îţi plac ofertele, mergi la Bitaka. Este situat pe strada Marmarliiska şi este un adevărat paradis al chilipirurilor.
O altă atracţie este şi Casa Sarfkina. Construit pentru un bancher bogat în 1861, acest muzeu cu cinci etaje expune cercei, brățări și alte obiecte de artă din secolul al XIX-lea.
Dacă preferi plimbările, strada Gurko este o idee bună. Este plină de grafitti şi îţi permite să arunci o privire asupra panoramei oraşului de la balcoanele special amenajate pentru admirarea peisajului, printre căsuţele vechi.
Un weekend prelungit în Veliko Tarnavo pornește de la 130 EUR/cameră dublă superioară, mic dejun inclus, la Hotel Central 3*.

3. Melnik, pe drumul drumul vinului



Melnik este un oraș mic tipic din sud-vestul Bulgariei, dar o cantitate impresionantă de 96 de clădiri au fost declarate monumente culturale și întregul oraș este o rezervație arhitecturală. Este bine ascuns în munții Pirin - unii dintre cei mai frumoși munți din Bulgaria. Orașul este cunoscut în istorie ca centru de negoț pentru comercianții de vin, care veneau special în zonă, fiind faimoasă pentru culturile viticole de calitate și vinurile din belșug!
Astăzi te poți bucura de o degustare de vin, de soiuri tipice zonei, la una dintre cramele din zonă.



În apropiere de oraș sunt situate piramidele de nisip din Melnik - una dintre cele mai interesante atracții naturale din Bulgaria. Sunt formațiuni de rocă împrăștiate pe o suprafață de 50 de kilometri pătrați. Piramidele Melnik au fost declarate reper natural în 1960. Ele sunt împărțite în trei grupuri - Piramidele Melnik, Karlanovo și Rozhen.
Recomandarea noastră aici, este cazare absolut deosebită pe care nu o vei uita prea curand. Zornitza Family Estate Relais & Chateaux, un domeniu de familie amplasat pe dealuri, între culturi de viță de vie, foarte aproape de orașul Melnik. Prețuri disponibile la cerere.

Dacă te-am convins să ieși de pe ruta bătătorită și să explorezi o zonă nouă, contactează un consultant pentru o ofertă de vacanță complet personalizată la vacante@gotravel.ro.



SOURCE AND TAGS