Trecutul n-a fost niciodata mai viu... Praga

  • 11 ianuarie 2011

charles bridge at dusk

Orasul de aur al republicii Cehe sau "orasul celor o suta de clopotnite", Praga, este destinatia preferata a turistilor din Europa Centrala si unul dintre cele mai apreciate de pe continent.  Nu exista sezoane cand turistii apreciaza mai mult sau mai putin acest oras, capitala fiind la fel de incantatoare si iarna si vara.

prague viewUn mileniu de istorie clasica europeana au transformat Praga intr-un oras cultural incantator.  Aici sunt nenumarate locuri de vizitat, de admirat si de pus la suflet. Monumente, castele, catedrale impresionante si strazi rupte parca din cartile de istorie medievala, toate se integreaza perfect in decorul unui oras cosmopolit si cat se poate de modern.

Pentru o prima promenada prin oras iti recomand sa alegi malul raului Valtava. Raul care traverseaza capitala Cehiei este strabatut de nenumarate poduri, fiecare cu un stil si o personalitate proprie. Dintre ele, cel mai faimos este Podul Carol, care dateaza din anul 1357, si este strajuit de 30 de statui masive. Fiecareia i se atribuie cate o putere binefacatoare , fiind atinse de sute de turisti pe zi. Adevarul este ca statuile originale nu mai sunt de mult pe pod, ele fiind expuse la Castelul Troja, in Nordul Pragai. Ceea ce se vede pe pod sunt copiile lor fidele. Asta nu opreste, insa, mii de turisti sa vina aici plini de speranta.

charles bridge in the morning  Si daca nu pleci de pe pod cu o minune poti sa iei macar un suvenir. Din punctul asta de vedere satisfactia este garantata de numarul mare si vast de vanzatori ambulanti. Artisti plastici sau bijutieri, cantareti de ocazie, caricaturisti si manufacturieri, toti sunt gata sa isi ofere serviciile in schimbul a cativa banuti. Praga se mandreste cu atelierele sale de manufacturi si opere de arta. Centrul este plin de tipicele buticuri cu suveniruri, de unde iti poti cumpara vesnicele brelocuri, magneti de frigider sau brichete cu teme locale, dar si lucruri unicate, hand-made.

Statia de metrou Mustek este punctul de unde se poate incepe vizitarea orasului vechi. Pentru a pastra intact aerul locului, arhitectura cladirilor construite recent poarta amprenta secolului trecut. Nu mica o sa iti fie mirarea cand exact la una dintre iesirile din Orasul Vechi vei vedea o cladire enorma in stilul inceputului de secol   XX care arata impecabil. Nu te lasa pacalit insa, nu are vreo istorie indelungata, dar merita sa fie vizitata, pentru ca este vorba , de fapt, de un mall nou-nout cu haine dupa ultima moda, extrem de apreciat de iubitorii de cumparaturi.

old town squareCentrul istoric al Pragai face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO atat din prisma istoriei, cat si a frumusetii unice. Piata Orasului Vechi are o istorie de peste 600 de ani si este unul din cele mai impresionante locuri din Europa, cu cladirile si bisericile sale vechi de sute de ani. Aceasta a fost construita in secolul XII, pentru a functiona ca piata principala a Pragai. In secolele urmatoare, in jurul ei s-au ridicat cladiri in stil roman, baroc si gotic, fiecare din ele incarcate de poveste. Este vorba de Biserica Sf. Fecioare din Tyn, Ceasul Astronomic, Catedrala Sf. Nicolae, pentru a enumera numai cateva din ele. Cladirile milenare se imbina impecabil, fara nicio discrepanta cu terasele moderne.

Daca vrei sa impresionezi placut o persoana draga sau doar sa te integrezi mai bine in spiritul locului, alege o plimbare inedita cu trasura sau in masini de epoca.

wenceslas squareDar Praga nu inseamna doar istorie si traditie. Oamenii de aici stiu sa traiasca clipa la fel de intens ca in cele mai incinse locuri de distractie ale lumii. Unul din locurile perfecte in acest sens este Piata Wenceslas (Vaclavske Namesti), care face parte din lista locurilor moderne ale Pragai. Este o zona plina de culoare, lumini si zgomot, cu hoteluri, apartamente, baruri, cluburi, magazine, artisti si vanzatori ambulanti. Turistii sunt atrasi de viata de noapte a pietei, care contrasteaza puternic  cu farmecul linistit al locurilor din jur.

Un alt obiectiv extrem de apreciat de turisti este Castelul Praga. Acesta este in fond  un complex de castele si cladiri medievale, cel mai mare si mai faimos din Europa. Pentru a ajunge la castel poti lua metroul si trebuie sa cobori in statia Malostranská.

prague castle main entranceCand te gandesti la Praga, Castelul este una dintre primele imagini care iti vine in minte - domina intreg orasul, se poate vedea de oriunde, este superb. Castelul a trecut proba timpului. Razboaie, incendii si restaurari repetate, toate si-au pus amprenta fara sa-i stirbeasca din farmec. Complexul este un amestec ciudat, dar placut de palate, biserici si cetati. Catedrala Sfantul Vitus, Golden Lane, Palatul Lobkowicz, precum si biserica Sfantul Gheorghe.

Dintre ele cea mai impresionanta este Catedrala, evaluata ca fiind cel mai important punct de reper din oras. Aici poti vizita turnurile, muzeul si galeriile de arta. Catedrala este alcatuita din mai multe capele – dintre care cea mai importante este cea a Sf. Wenceslas. Vitraliile creaza o atmosfera unica si arunca o lumina calda asupra sculpturilor catedralei.

vitus cathedralAr mai fi de mentionat superbele Gradini Regale, deschise din aprilie pana in octombrie, unde intrarea este gratuita.

La poalele Castelului Praga se intinde unul din cele mai renumite cartiere ale sale, Mala Strana. Denumit pe drept perla arhitecturii baroce, cartierul atrage ca un magnet turistii dornici sa descopere locuri istorice. Stradutele inguste, pietruite, micile ateliere si casele vechi au facut din Mala Strana decorul ideal pentru filme si reclame. In centrul cartierului se afla o mica piata baroca, Malastranske Namesti, marginita de mici buticuri, biserici, anticariate si restaurante traditionale gazduite de pivnite si poduri vechi. Nici hanurile medievale nu trebuie ratate. Aici poti savura o masa traditionala, cu mancare gatita la foc, bere si vin cum numai nobilii bogati din vechime mai puteau savura.

medieval restaurantAdevarul este ca in Praga, fie ca alegi sa intri intr-unul din restaurantele din centrul vechi al orasului, un adevarat furnicar de turisti – sau te indepartezi putin si alegi un restaurant mai retras si cu preturi ceva mai convenabile, cu siguranta vei avea parte de una dintre cele mai bune mese savurate vreodata.

Un restaurant recomandat este Zlaty Klas, situat aproape de statia de metrou Florenc. Aici o sa ai parte de portii uriase ale unor mancaruri pur si simplu grozave. Printre bucatele care merita o atentie deosebita: rata la cuptor cu varza rosie gatita in miere si galuste, friptura de taur cu ciuperci facute in unt si cartofi la cuptor, sau diferitele platouri cu nenumarate feluri de carne (porc, vita, miel), toate peste masura de satisfacatoare atat din punct de vedere a calitatii cat si a cantitatii. Daca preferi bucataria vegetariana atunci restaurantul potrivit este Lehka Hlava (Clear Head), de langa Charles Bridge. Nu gasesti urma de carne in meniu, dar nici nu o sa o regreti. Orice local din Praga are un site cu lista completa de preturi sau panou cu preturi la intrare, o dovada a respectului pe care acest popor il are fata de turisti.

street artistsSi pentru ca dupa o masa copioasa simti nevoia sa mananci ceva dulce, atunci este timpul sa faci o vizita la Muzeul de Ciocolata. Situat in centrul orasului vechi, muzeul este un punct de atractie absolut irezistibil... In muzeu poti viziona un filmulet interesant despre calatoria ciocolatei de acum 2600 de ani si pana astazi si sa privesti pofticios demonstratiile de fabricare. Iar daca vrei sa surprinzi pe cineva drag de acasa ce zici sa ii cumperi un telefon de ciocolata? Sau o casuta, un televizor, bocanci, iepurasi si alte animalute sau chiar un lingou cu dedicatie. Aici lumea este pur si simplu mai dulce.

Printre muzee inedite ale orasului se numara Muzeul Sexului unde iti poti satisface curiozitatea doar! Si cum in viata nu este vorba doar de placere, n-ar fi rau sa vizitezi Muzeul Torturii. Acesta expune peste 60 de instrumente medievale de tortura extrem de inspaimantatoare si exista explicatii in toate limbile de circulatie internationala cu privire la felul cum functioneaza fiecare pentru a produce durere. Totusi singurul risc pe care ti-l asumi aici este sa ti se faca pielea de gaina. Si odata ce ai iesit de acolo o sa apreciezi altfel secolul in care traiesti si o sa te gandesti de doua ori inainte sa exclami ca munca de birou e o tortura!

national museumSi cum oamenii erau asa de cruzi unii cu altii, nu se mai mira nimeni de unde a aparut in Praga un Muzeu al Fantomelor! Nu  te gandi prea departe totusi. Nu o sa vezi siluete stravezii stand cuminti in vitrine. Muzeul este un loc mistic unde sunt reunite cele mai importante povesti despre trecut. Fiecare loc din Praga are povestea sa stranie si fiecare poveste isi gaseste locul in acest muzeu. Pentru ca atunci cand iesi din muzeu sa stii precis pe unde calci! Si nu te grabi sa cataloghezi exponatele ca basme! Continutul expozitiei este bazat in intregime pe inregistrari si legende autentice, nu pe filme si imaginatii bogate. Cand vei parasi muzeul poate vei privi Praga dincolo de ziduri si strazi pietruite. Si iti garantez ca cel putin amintirea acestuia o sa te bantuie mult timp.

Daca vrei sa vezi oameni neinsufletiti fara sa te treaca fiori de groaza, ai de ales intre cele doua muzee de ceara ale Pragai. Unul este dedicat celebritatilor, atat autohtone, cat si internationale, in timp ce al doilea este dedicat personalitatilor marcante din istoria tarii. Cel mai frecventat de turisti este primul situat relativ aproape de piata vechiului oras.

old street in praguePentru pasionatii de arta Muzeul Mozart, Muzeul Franz Kafka si muzeul de arta decorativa sunt obiective care nu pot fi ocolite.

A fost, multa vreme, cel mai mare habitat artificial din intreaga lume in care se cresteau animale. Astazi, gradina zoologica din Praga nu mai impresioneaza pe nimeni prin marime (aproximativ 45 ha), ci prin cele 4.600 de exemplare adapostite aici din 630 de specii .

Printre speciile la care trebuie sa te uiti bine pentru ca este foarte probabil sa nu le mai vezi nicaieri in lume se numara soparle din specia komodo, adorabila caprioara pudu - cea mai mica specie de caprioare din lume - girafe Rothschild (o specie pe cale de disparitie) si ciudatelele broaste testoase-leopard.

dancing house called ginger and fredCea mai buna metoda de a te orienta sunt hartile si ghidurile. Nu te baza pe bunavointa localnicilor pentru ca, in plin sezon, vor fi foarte greu de gasit printre turisti.

Pentru ca Praga are atat de multe de oferit turistilor, iti recomand sa iti procuri un card special, care iti asigura intrarea gratuita in aproape toate obiectivele orasului si te ajuta sa economisesti bani. Il poti cumpara de la orice centru de informare turistica si te costa in jur de 36 de euro - cam 900 coroane in banii lor. Pentru 4 euro in plus il poti comanda si de pe internet si ai avantajul unei zile de transport gratuit. Cardul o sa fie livrat acolo unde esti cazat, in ziua sosirii, asa ca poate fi o varianta simpla, rapida si comoda.

historic museumCa modalitate de transport recomand cu caldura sa alegi metroul. Rapid, placut, ultra-modern şi ultra-curat, metroul din Praga nu are rival in Europa. In ore de varf, trenurile circula din doua in doua minute. Deci castigi nu doar timp, ci si o experienta despre care sa povestesti ani la rand diferitilor prieteni in timp ce asteptati metroul in Bucuresti.

Si dupa ce ai vazut tot ce ti-ai propus, intoarce-te pe malul Valtavei si relaxeaza-te stand intins pe iarba de un verde-crud, intr-unul din parculetele curate si primitoare dintre Podul Carol si Podul Legiunii. De acolo poti vedea grupurile de turisti fermecati de oras, poti asculta franturi de povesti istorisite cu pasiune de ghizii locali si poti admira vaporasele cu aspect retro care se plimba de-a lungul Valtavei din zori si pana in seara.

Intr-o lume gata sa darame orice monument si orice mit de dragul modernismului, cehii ne invata o lectie importanta despre identitate si cultura. Si in secolul vitezei, de cate ori vei simti nevoia unui reper te vei intoarce cu drag si nostalgie in capitala Cehiei. Pentru Praga, timpul pare ca a incremenit in clipa sa de aur.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare