Top 10 fantani spectaculoase ale lumii

  • 11 aprilie 2012

Daca apa inseamna viata, fantanile au fost privite intodeauna ca izvoare de viata si infrumusetate corespunzator, pe masura importantei. Noi am ales sa va prezentam 10 dintre cele mai estetice si mai cunoscute proiecte de acest fel din lume.

10. Fantana magica “robinet” din Ypres, Belgium

Oricine priveste o fantana “robinet” este fascinat, cel putin la prima vedere. Un robinet din care curge permanent apa si care aparent sta suspendat in aer, fara nici un suport, pare ceva ireal. Magie? Nici vorba! Suportul fantanii este bine ascuns in spatele suvoaielor de apa care curg incontinuu. Fantanile robinet pot fi admirate in mai multe locuri din lume. Cele mai populare sunt in Menorca si in Spania. Cea din imagine se afla in Ypres, Belgium.

9. Fantana Charybdis din Seaham Hall, Sunderland, UK

Charybdis este o fantana de apa “vartej” creata de William Pye. Artistul englez s-a inspirat din mitologia greceasca atunci cand a proiectat fantana. Legenda spune ca Charybdis era o sirena superba care l-a maniat pe Zeus atat de tare incat marele zeu a pedepsit-o transformand-o intr-un vortex.  Apa fantanii este incastrata intr-un cilindru de plastic transparent si se ridica sub forma de vartej la fiecare 15 minute oferind privitorului sentimentul de apa cu o viata proprie. Fantana Charybdis este cea mai mare fantana-vortex din lume.

8. Fantana Joute Montreal, Canada

Fantana Joute din Montreal este o scluptura cinetica, realizata de artistul Jean Paul Riopelle in 1969. Fantana este decorata cu statui din bronz care infatiseaza forme umane dar si animale, aflate in interiorul si in afara bazinului fantanii. Detaliul cel mai spectaculos al proiectului este inelul de foc de deasupra bazinului fantanii, care arde timp de 7 minute la un anumit interval de timp.

7. Fantana muzicala a Pagodei Marii Gaste Salbatice din Xian City, China

China este renumita pentru fantanile sale arteziene gigantice asa ca pentru acest top am ales-o pe cea mai mare si mai impresionanta fantana muzicala din Asia: Fantana muzicala a Pagodei Marii Gaste Salbatice. Fantana arteziana se intinde pe 16,8 ha si are 22 de jeturi diferite de apa care se misca gratios in ritmul muzicii dar si spoturi colorate care creaza un spectacol nocturn impresionant.

6. Fantanile plutitoare din Osaka, Japonia

Fantanile plutitoare din  Osaka, Japonia, au fost create de Isamu Noguchi cu ocazia expozitiei de la Osaka. Fantanile arata ca si cum ar fi suspendate in neant si… curg invers. Bineinteles ca este vorba de o iluzie... fiecare corp suspendat este de fapt foarte bine ancorat de pamant cu niste piloni gigantici mascati inteligent. Si cu toate ca nu este rezultatul vreunei interventii supranaturale ii dam nota 10 pentru impact vizual.

5. Fantanile Bellagio, Las Vegas

Fantanile Bellagio sunt asezate pe un lac artificial de peste 3 hectare, aflat pe proprietatea hotelului Bellagio din Las Vegas. Elementul spectaculos al acestor fantani este spectacolul de lumini si muzica care dureaza de fiecare data intre 15 si 30 de minute. Printre melodiile care acompaniaza miscarea fantanilor fac parte piese interpretate de Luciano Pavarotti, Frank Sinatra, Sarah Brightman si Andreea Bocelli, Elton John si Queen.

4. Fantanile arteziene de la Versailles, Franta

Fantanile arteziene de pe domeniul Palatului Versailles si sunt o desfatare pentru privire. Imaginea Fantanii lui Apollo de la Versailles a facut inconjurul lumii iar spectacolele muzicale ale fantanilor sunt faimoase. Prima reprezentatie a fantanilor Versailles a fost data in 1666 la dorinta regelui Ludovic al XIV-lea. Din aprilie pana in octombrie, turistii pot admira atat ziua cat si noaptea una din mandriile regelui francez.

3. Fantana Magica Montjuic din Barcelona, Spania 

Fantana Magica din Barcelona a fost construita de catre Carles Buigas cu ocazia Marii Expozitii Universale organizate din 1929. Situata idilic intre Piata Spaniola si Palatul National, Fantana Magica este o explozie de lumina, culoare si... apa. Cele mai spectaculoase momente se petrec in serile de vineri si sambata cand fantanile se misca cu gratie pe ritmuri animate ce rasuna de la Piata Spaniola pana la Palatul National.

2. Fantanile Dubai din Dubai, Emiratele Arabe Unite

Fantanile Dubai se numara printre simbolurile Emiratelor Arabe si sunt cele mai faimoase fantani dansatoare din lume. Jeturi de apa ale fantanii ajung pana la 150 de metri iar luminile lor incandescente pot fi admirate de la 20 de mile departare. Fantanile Dubai au fost realizate de aceeasi arhitecti care au proiectat si Fantanile Bellagio din Las Vegas.

1. Fantana Trevi – Roma, Italia 

Fantana Trevi este considerata cea mai frumoasa constructie de acest fel din lume dar si cea mai mare fantana realizata in stil baroc, cu aproape 30 de metri latime si 20 de metri inaltime. Intreaga scluptura decorativa a fantanii este dominata de imaginea lui Neptun, zeul marii. Fantana dateaza din timpul lui Clemens al XII-lea si mare parte din popularitatea mondiala de care s-a bucurat de-a lungul timpului se datoreaza unei legende care spune ca oricine arunca o moneda in fantana se va intoarce la Roma.

Sursa


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare