Top 10 biserici construite divin(partea I)

  • 3 mai 2012

Credinta nu a reusit inca sa mute muntii din loc, la propriu, dar cu siguranta a reusit sa construiasca biserici grandioase a caror inaltimi sa priveasca piscurile drept in fata. Oamenii lui Dumnezeu au facut minuni! De la mici lacase de cult sapate in stanca pana la biserici absolut impresionante, credinta si-a facut intotdeauna loc in jurul nostru.

Acesta este un top 10 al bisericilor care depasesc orice imaginatie. Astazi va prezentam primele cinci lacasuri de cult a caror arhitectura impresionanta fac ca expresia “inspiratie divina” sa aiba sens…

1.      Catedrala Las Lajas, Columbia

Catedrala Las Lajas din Columbia este o basilica romano-catolica ridicata intr-un defileu, intr-un locatie despre care se spune ca ar fi fost binecuvantata de aparitia unei picturi ce o infatisa pe Sfanta Fecioara Maria. Legenda spune ca imaginea Fecioarei era imprimata pe peretele pesterii si ca in ciuda numeroaselor cercetari, nu au fost gasite dovezi de vopsea sau de pigmenti pe peretele stancii. In schimb, s-a constatat ca fiecare culoare din imagine a fost impregnata in piatra la o adancime de cativa metri. Nimeni nu stie cat de adevarata este aceasta poveste a locului dar un lucru este cert: Las Lajas este o catedrala rupta din basme!

2.      Sagrada Familia, Catalunia

Basilica Sagrada Familia este constructia de exceptie a genialului arhitect catalan Antoni Gaudi. Basilica este incununata cu optsprezece turnuri, reprezentand cei 12 apostoli, 4 evanghelisti, Fecioara Maria si un turn central - cel mai inalt dintre toate - simbolizandul pe Hristos. Fatadele bazilicii spun povesti despre viata si invataturile lui Isus Hristos. Ridicarea sa a inceput in 1882 si nu este finalizata nici in ziua de azi. Cand oamenii s-au plans de faptul ca lucrarile par sa dureze la nesfarsit, Gaudi a replicat ca el construieste biserica lui Dumnezeu iar clientul sau nu se grabeste. De atunci, el a fost cunoscut ca "Arhitectul lui Dumnezeu."

3.      Catedrala Sf. Vasile, Rusia

Catedrala simbol din Piata Rosie a Moscovei este o biserica ortodoxa colorata si plina de ornamente exterioare interesante, ce poarta numele Sfantului Vasile cel Mare. Sfantul Vasile a fost un ucenic cizmar si un fel de Robin Hood de la 1500 care fura de la bogati pentru a da la saraci. Catedrala a fost ridicata in cinstea sa in vremea lui Ivan cel Groaznic deasupra mormantului Sfantului Vasile. Una din legendele care circula in jurul ridicarii sale spune ca arhitectii care au creat designul bisericii au fost orbiti la ordinal lui Ivan cel Groaznic imediat dupa ce au finalizat proiectul, pentru a nu mai fi in stare sa proiecteze ceva la fel de frumos.

4. Domul din Milano

Domul din Milano este situat in Piazza del Duomo si este a treia biserica ca marime a Crestinatatii. Constructia a inceput in 1386 din ordinul Episcopului Antonio da Saluzzo iar construirea sa s-a intins de-a lungul a cateva secole fiind finalizata abia la inceputul secolului 19. Cei circa 500 de ani de asteaptare au merita insa fiecare clipa. Frumusetea detaliilor si arhitectura grandioasei constructii taie rasuflarea oricarui privitor. Domul se intinde pe circa 1200 mp, adica ceva mai mare decat un teren de fotbal.  Autorul american Mark Twain, turist al Italiei din secolul al XlX-lea a descris Domul din Milano ca fiind: “Un poem in marmura!”.

5. Basilica Sf. Petru Vatican

Denumita sugestiv punctul zero al crestinismului, Basilica Sf. Petru din Vatican are o arhitectura si decoratiuni ce sunt departe de orice notiune de smerenie si umilinta. Basilica este o opera de arta, caracterizata prin opulenta, grandoare si detalii de o frumusete coplesitoare. Arhitecti si artisti exceptionali au contribuit la realizarea ei: arhitectul Bramante a schitat primele proiecte, stralucitul Michelangelo a executat proiectul cupolei, Rafael Sanzio a facut modificari importante in proiect, Carlo Maderno i-a completat fatada iar Bernini a desenat planul pietei cu faimoasele colonade. Edificiul a fost finalizat si sfintit in aprilie 1506.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare