Top 10 biserici construite divin (partea a II-a)

  • 4 mai 2012

Aceastea sunt ultimele 5 biserici spectaculoase din lista noastra.

6. Capela Saint-Michel d’Aiguilhe(Le Puy-en-Velay, France)

Cand vine vorba de minunile arhitecturale ale Frantei, toata lumea se gandeste la Turnul Eiffel sau la Catedrala Notre Dame. Putini stiu ca la marginea comunei Le Puy-en-Velay, din regiunea Haute-Loire se afla una dintre cele mai uimitoare locuri din lume, Capela Saint-Michel d’Aiguilhe. Uimitoare, pentru ca aceasta capela a fost ridicata pe buza unui vulcan. Capela incununeaza stanca Aiguilhe si de 1048 de ani fascineaza turisti din toate colturile lumii. Locasul a fost construit de episcopul Gothescalk  in 962 si de atunci este un loc de pelerinaj si un obiectiv turistic aparte. Pentru a ajunge la capela vizitatorii trebuie sa urce 268 de trepte de piatra dar privelistea spectaculoasa din varf justifica orice efort.

7.  Notre Dame de Paris, Franta 

Notre Dame este bijuteria absoluta a arhitecturii gotice si una dintre primele catedrale europene construite la scara monumentala. Proiectul sau a inceput in 1163, cand episcopul Maurice de Sully a comandat o catedrala potrivita cu statutul sau ca episcop al Parisului. Din pacate nu si-a vazut niciodata visul pe deplin implinit pentru ca Notre Dame a fost finalizat abia 200 de ani mai tarziu. Una din particularitatile catedralei Notre Dame de Rose sunt ferestrele imense cu vitralii, in momentul constructie cele mai mari din lume, care infatiseaza scene din Biblie. In 1831, Notre Dame si-a castigat notoritatea mondiala multumita romanului celebru a lui Victor Hugo, "Cocosatul de la Notre Dame".

8. Biserica Oaselor, Cehia

La 70 de kilometri de Praga, in Sedlec, exista o biserica care iti da fiori reci. Biserica este decorata nu cu una, nu cu doua, ci cu mai bine de 40000 de schelete provenite de la cadavre umane. Totul a inceput in 1218, cand preotul orasului a adus nisip de la locurile sfinte din Ierusalim si l-a imprastiat in biserica fapt care a atras aici o multime de credinciosi din toate colturile tarii. O suta de ani mai tarziu, pamantul de aici era considerat sacru si mai bine de 30.000 de cadavre erau ingropate in curtea bisericii. Atunci s-a gasit o solutie uluitoare pentru ca scheletele vechi sa nu fie aruncate. Un sculptor local a inceput decorarea bisericii avand ca materie prima mai bine de 40.000 de schelete umane. Rezultatul consta din adevarate opera de arta: spectaculose, fascinanante si infioratoare.

9. Hallgrímskirkja, Islanda

Hallgrímskirkja, cea mai inalta cladire din Islanda, este o parohie luterana ce poarta numele lui Hallgrímur Pétursson, poet si preot din secolul 17. Biserica ajunge pana la 74,5 metri iar ridicarea sa a durat 38 de ani. Datorita inaltimii sale biserica mai are un rol, acela de turn de observatie. Din punctul cel mai inalt se poate admira intreg orasul Reykjavík din Islanda dar si muntii din imprejurimi. Design-ul bisericii este unul scandalos fiind deseori asemanat cu un gest obscen facut cu mana. Dar controversa din jurul arhitecturii sale neobisnuite nu a facut decat sa contribuie la notorietatea sa mondiala.

10. Catedrala Metropolitana ”Christ the King” Liverpool

In Liverpool, la capatul strazii Sperantei, se afla un loc care se pretinde mai aproape de divinitate. Este vorba despre o catedrala metropolitana “Christ the King” din Liverpool una dintre cele mai frumoase realizari arhitecturale din oras. Catedrala este proiectata de Frederick Gibberd, si a fost deschisa publicului in 1967. Frederick Gibberd este castigatorul unei competitii mondiale de design. Numele catedralei “Christ the King” este deosebit de sugestiv pentru aspectul constructiei. Catedrala are un astept futurist si se incheie in partea de sus se incheie cu o coroana.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare