Ski en France

  • 20 octombrie 2011

Franta este din multe puncte de vedere destinatia de ski numarul unu in lume. Se mai mandreste cu peste 300 de zone schiabile, printre care Montgenevre si Clusaz preferate de mai bine de 100 de ani pentru sporturile de iarna. Apoi celebrul sau Montblanc este cel mai inalt varf al Alpilor, Chamonix are cea mai inalta linie de telecabina din Europa, iar Trois Vallées revendica titlul de cea mai intinsa zona de ski a planetei. In plus, Franta a fost in numeroase randuri gazda Olimpiadelor de iarna inclusiv la primele jocuri din 1920 de la Chamonix cand sportul cu bete si clapari abia incepea sa fie luat in serios ca un sport de competitie.

Dar adevarul este ca Franta s-a lansat in competitia internationala a celor mai bune statiuni de ski ale lumii abia la mijlocul anilor '60 cand multe state din Europa erau deja intr-o concurenta acerba de 20 de ani. Cu toate astea, nu s-a lasat intimidata de notorietatea si traditia altor tari, ci si-a dezvoltat rapid atat statiunile montane, cat si baza de pregatire pentru sporturi de iarna. Turisti din toata lumea veneau deja in Franta pentru romanticul Paris sau pentru statiunile vedeta de pe Coasta de Azur. De ce n-ar fi ales aceasta tara privilegiata si pentru distractiile de iarna mai ales ca Alpii francezi si Pirinei ofera printre cele mai frumoase peisaje montane din lume?

De asemenea Franta are un domeniu schiabil foarte generos impartit in cateva regiuni mari din Alpii Francezi (Nordici si Sudici), Auvergne, Jura si Pirinei, in peste 40 de statiuni de iarna majore. Muntii Alpi si muntii Pirinei sunt cele doua mari zone unde se schiaza in Franta. Si doar Alpii gazduiesc peste 400 de statiuni de ski. Statiunile din Franta sunt amplasate ideal, la cote foarte inalte, de pana la 3300 m deasupra nivelului marii, astfel incat sezonul de ski este foarte lung. Acesta incepe la sfarsitul toamnei si dureaza pana in luna mai a fiecarui an. De la resorturi luxoase, impresionante, pana la pitoresti cabanute de inchiriat, turistii au numeroase variante de cazare in statiunile franceze. Acum, in sezonul rece, doar cele mai cunoscute 80 de statiuni gazduiesc zilnic 1 milion de turisti.

Chamonix

Chamonix(1350-3840m) este cea mai veche si mai faimoasa statiune de schi din Franta, cunoscuta in toata lumea ca fiind prima gazda a Olimpiadei de iarna, in 1924. Situata la baza celebrului munte Mont-Blanc (4808m), statiunea se poate lauda cu cea mai lunga partie de ski din lume (Valle Blanche ~20km). Statiunea are 5 zone de ski principale in aceasta vale si pune la dispozitie turistilor 50 de lifturi si un teren cu diferite niveluri schiabile, astfel incat atat schiori profesionisti, cat si amatori entuziasti sa gaseasca aici cele mai bune conditii pentru acest sport de iarna. Notorietatea sa si conditiile deosebite il recomanda. Este destinatia clasica de ski, pitoreasca, primitoare si cosmopolita cu zone pietonale intesate cu cafenele si restaurante cu specific Savoyard si locatii de cazare de exceptie.

Courchevel

Courchevel este un complex format din sate vechi, pitoresti si fermecatoare din secolul 16 si sate ridicate in stilul francez modern. Este perfect pentru vacanta de iarna in familie mai ales ca aici a fost creat “Villages des Enfants”, o zona de ski protejata, unde se pune accentul pe schiatul in siguranta pentru copii.

Situat in zona ‘Les 3 Vallees’(1300-3195m), din regiunea Savoie, Courchevel este considerat cel mai mare domeniu schiabil din lume. Domeniul pune la dispozitie 600 de km de partii conectate printr-o retea uimitoare de 183 de instalatii pe cablu cu o capaciate de 260.000 persoane/ora.

Val d’Isere

Val d’Isere, este cunoscut ca fiind “satul autentic al schiorilor”. Acesta este cunoscuta gazda a Jocurilor de Iarna din 2006, prilej cu care locatia a fost modernizata. Statiunea ajunge pana la altitudini de 3700 de metri si se intinde pe aproximativ 10 000 de hectare. Intreaga regiune Val d’Isere are unele dintre cele mai uimitoare privelisti si conditii de ski ale lumii moderne.

Les Houches, Le Tour si La Flegere sunt locuri populare printre skiorii incepatori si amatori. Les Grands Montets este cea mai cunoscuta zona pentru schiorii mai avansati. Cat despre profesionistii, acestia prefera Aiguille du Midi, unde se ajunge doar cu telecabina.

Statiunile din Franta sunt cunoscute ca fiind paradisul alb al skiorilor din lumea intreaga. Si ca un plus, din Franta poti skia peste granita in Andorra la Portes Neigedes, in Italia La Rosiere si la La Thuile si peste faimosul "perete" in Elvetia . Acest traseu transfrontalier poate fi strabatut de cei mai comozi cu un lift de ski.

Schiori de pretutindeni si tendintele in materie de turism au decis: in sezonul de iarna 2011-2012, Franta va fi o data in plus, destinatia de ski “vedeta” a lumii.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare