Sfinti sau pacatosi, bine ati venit in Paradis... Amsterdam

  • 19 decembrie 2010

amsterdam in winterCapitala noptilor albe,   a placerilor interzise si a viselor legale, Amsterdam este a cincea destinatie turistica din Europa. Trecutul sau este glorios, prezentul este nebun. Muzeele sunt pline, cafenele la fel, cat despre petreceri... in Amsterdam oamenii se distreaza ca si cand nu ar exista ziua de maine. Si in acelasi timp este o capitala a culturii, a istoriei, a artei dar mai presus de toate a libertatii. Orasul se arata tolerant cu excesele fara sa piarda totusi din farmecul linistit al unui vechi oras european...

Capitala isi are originea intr-o asezare   modesta ca dimesiuni si ca resurse. Cine ar fi crezut ca un mic satuc de pescari in secolul al XII-lea avea sa devina cinci secole mai tarziu unul din cele mai bogate orase ale lumii?

Astazi Amsterdam are o populatie de 740.000 de locuitori, din care doar mai putin de jumatate sunt autohtoni. Evrei, chinezi, indonezieni, turci, marocani, surinamezi, italieni, spanioli si un numar oarecare de romani, toti traiesc aici intr-o simbioza uluitoare de obiceiuri culturale si religii.

Din punct de vedere al intinderii este un oras mic, maretia sa constand in multitudinea obiectivelor turistice care atrag anual peste 4 milioane de turisti. Paradoxal, Amsterdam a inceput sa fie privit din ce in ce mai putin ca un oras si din ce in ce mai mult ca o alta lume. O lume in care libertatea nu este doar un drept, ci o optiune.

signs in front of central stationDespre Amsterdam se spune ca este mai romantic decat Parisul. Daca vrei o experienta cu adevarat speciala in doi alege o plimbare cu vaporasul. Poti sa il iei din portul aflat in fata garii centrale dar nu oricand ci inainte sa se insereze pentru a avea ocazia sa admiri atat arhitectura cladirilor cat si splendidele combinatii de lumini cu care Amsterdam se joaca atat de bine.   Traseul vaporasului cuprinde puncte esentiale din istoria locului si vocea ghidului reinvie epoca de aur a orasului. Dincolo de clisee si mituri, este si o modalitate excelenta de a descoperii capitala Olandei.

Si daca tot suntem la capitolul mijloace de transport, trebuie sa continui cu o avertizare: taxiurile nu sunt o varianta demna de luat in calcul. In Amsterdam taxiurile sunt printre cele mai scumpe din lume. Si daca pretul piperat nu te sperie destul de rau atunci trebuie sa mai adaug ca soferii nu cunosc foarte bine strazile si o sa te gasesti in situatia in care trebuie sa le explici cum sa ajunga la destinatie. Si presupunand ca esti foarte bine informat si ai putea sa ii ghidezi atunci trebuie sa stii sa comunici foarte bine cu mainile pentru ca taximetristii din Amsterdam in general, nu stapanesc prea bine limba engleza. Exista o singura exceptie. In cazul in care te afli in situatia dramatica in care trebuie sa apelezi la un taxi incearca: Taxicentrale Amsterdam(TCA) cu numarul de telefon   777 77 77.

O alegere mai buna, insa, este transportul in comun care este incredibil de ieftin... pentru o calatorie trebuie sa scoti din buzunar mai putin de un euro.

street in amsterdamDe departe insa mijlocul de transport preferat de locuitori este bicicleta. 600.000 de biciclete sunt utilizate in acest moment in Amsterdam iar acest fapt este facilitat de existenta unei infrastructuri rutiere corespunzatoare si a parcarilor pentru biciclisti.

Totusi, daca nici una din variantele de mai sus nu iti surade pune o incaltaminte comoda in bagaj si pregateste-te sa descoperi orasul pas cu pas. Si nu intra in panica daca simti ca te-ai pierdut. Amsterdamul seamana cu o panza de paianjan formata din canale si poduri. Pana si localnicii au momente cand raman dezorientati printre stradute si majoritatea se ofera bucurosi sa indrume un turist ratacit.  Asa ca nu trebuie sa fii speriat, dimpotriva! Distreaza-te si profita la maxim de fiecare clipa! Priveste fiecare ratacire de la traseu ca o ocazie de a descoperi locuri care altfel ar fi ramas ascunse.

Daca alegi promenada nu uita sa adaugi in bagaj si o umbrela! Vremea din Amsterdam se muleaza pe temperamentul orasului: este plina de surprize. Vestea buna este ca aici aversele nu dureaza destul cat sa iti strice buna-dispozitie si capriciile vremii seamana mai degraba cu ploile placute si trecatoare de vara de la noi.

keunkenhof gardenO vacanta in tara lalelelor trebuie sa cuprinda o vizita la Keukenhof, faimoasa gradina de lalele a Olandei.   In aprilie este perioada perfecta pentru ca atunci toate lalelele sunt inflorite si peisajul este splendid. Si daca iubesti florile poti face o mica excursie de o zi la gradina botanica. Fondata in 1638, Hortus Botanicus este una dintre cele mai mari din lume. Aici sunt gazduite peste 6000 de plante si arbori indigeni si exotici.

Daca iti amintesti cu drag de iesirile la iarba verde din copilarie atunci ia in considerare un picnic in Vondelpark, cel mai mare spatiu verde din Amsterdam. Parcul poarta numele lui Joost van den Vondel, si dincolo de rolul sau recreativ are si unul cultural important.  Aici puteti vizita muzeul de film si puteti admira una din sculpturile lui Picasso.

Pe lista obiectivelor interesante ar mai trebui adaugat   Scheepvaartmuseum - Muzeul Maritim, stravechea biserica Westerberk, muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud, casa memoriala Anne Frank, Concertgebouw-ul (o sala de concerte considerata intre primele 3 ale lumii) ori cele doua case medievale din lemn pastrate la adresele Begijnhof 34 si Zeedijk, si incluse pe lista celor nu mai putin de 7000 de cladiri istorice inregistrate ca patrimoniu national.

night view of amsterdamViata de noapte din Amsterdam este legendara. Situat in zona centrala, Leidseplein este unul dintre cele mai aglomerate locuri noaptea datorita densitatii barurilor, restaurantelor, cafenelelor, teatrelor ori cluburilor de dans. Tot aici se pastreaza vie memoria lui Rembrandt. Rembrandplein este nu doar locul unde se gaseste o impunatoare statuie a pictorului, dar si cel mai mare ecran LCD din Europa.

In Amsterdam nu se gaseste casa placerilor interzise. Lor le este rezervat un cartier intreg. Cunoscut sub denumirea de Cartierul Rosu, acesta este poate cel mai celebru cartier din lume. Numele nu se datoreaza neaparat culorii de pe fetele trecatorilor, ci neoanelor rosii specifice locului.  Aici se practica cea mai veche meserie din lume. Prostitutia din Cartierul Rosu nu atrage doar prin calitatea serviciilor, ci si prin traditia indelungata. Inca din secolul XIV, acest cartier a devenit o zona abundenta in sex shop-uri, bordeluri, red light districtbaruri gay, cafenele, spectacole peep-show si prostituate in ferestre. Si oferta este pe masura renumelui: femeile sunt asezate in rastel, din metru in metru cate una. Deasemenea, aici sunt peste 2000 de ferestre cu fete in lenjerie, care functioneaza ca un magnet pentru barbati. Slabe, grase, blonde, brunete sau roscate, albe, mulatre, negrese sau asiatice... exista o fata pentru orice fantezie. Si pentru ca fetele nu sunt nerabdatoare sa isi faca publica meseria, fotografiatul este interzis. Asa ca barbatilor pofticiosi nu le ramane decat sa mizeze pe faptul ca au memorie buna, pentru ca amintirile sunt singurele lucruri cu care turistul pleaca de aici.

Crezi in nebunia de moment? Daca nu, atunci fa cunostinta cu un coffee shop. Multi turisti sunt atrasi de atitudinea mai libertina in ceea ce priveste comertul de stupefiante. In Cartierul Rosu, drogurile se gasesc la tot pasul, in prajituri, in acadele, in bauturi, in mancaruri si in multe altele. Asa ca priveste cu suspiciune chiar si lucrurile roz, dragalase, sub forma de inimioara atata timp cat sunt comestibile.

In ultimii ani, orasul a depus eforturi considerabile pentru a impiedica abuzurile si a mentine atmosfera comoda si placuta. Zvonurile spun ca autoritatile urmeaza sa desfiinteze Cartierul Rosu.  Asa ca merita sa dai frau liber curiozitatii si sa il vizitezi cat mai ai timp.

cafe in amsterdamNu trebuie sa te lasi pacalit de mitul unui oras fara limite. E adevarat ca sunt permise multe lucruri dar nu te astepta sa vezi persoane de acelasi sex sarutandu-se in public sau persoane care se drogheaza pe strada. Daca esti in Amsterdam trebuie sa faci diferenta intre "Coffee Shop" şi "Café". Poate ca in romana   se traduc prin acelasi cuvant: "cafenea", dar nu se refera la acelasi lucru. In primul caz este vorba despre un loc unde este permis sa fumezi stupefiante, in timp ce in al doilea caz, este vorba de un local unde te poti delecta cu o ceasca de cafea sau cu un pahar de bere.

Dar Amsterdam nu este doar orasul petrecerilor nebune, ci si unul dintre cele mai importante centre culturale din Europa. Cu un impresionant numar de 75 de festivaluri pe an, nu este de mirare de ce i se spune Amsterdam Festival City. Nu e greu ca vacanta ta sa se sincronizeze cu un festival fantastic cum numai in Amsterdam poti sa traiesti.traditional inclined house Asa ca sfatul meu este ca odata ce ai ajuns aici sa cumperi de la orice chiosc de ziare publicatii ca: Amsterdam Weekley, Uitkrant ori Amsterdam Spoke. Acestea contin detalii despre evenimentele fierbinti, dar si despre obiectivele importante din oras, asa ca sunt nepretuite pentru turisti.

Pentru iubitorii fotbalului Amsterdam Arena, sediul binecunoscutului club de fotbal Ajax Amsterdam, este atractia principala. Aflat in partea de sud-est a orasului, constituie un obiectiv interesant si prin arhitectura moderna. Olympic Stadium (Stadionul Olimpic) a fost construit cu prilejul Jocurilor Olimpice in 1928 si astazi este gazda diferitelor concerte si manifestari de masa.

Si ca orice turist care se respecta nu poti   ignora obiectivele traditionale pentru shopping. Evita totusi ziua de duminica si cea de luni cand multe din magazine sunt inchise. Cele mai importante zone de shopping sunt: The Nine Streets, Jordaan, Museum Quartier, Cracked Kettle sau The Book Exchange. Si nu te amagi ca o sa te intorci cu mana goala. Oferta este atat de variata incat numarul plaselor de cumparaturi o sa creasca proportional cu numarul de magazine vizitate. Si in orasul tuturor posibilitatilor singura limita este dictata de buzunarul tau. Si apropo, nu te baza pe card! Daca te stii vanator de cumparaturi ai face bine sa iti aduci bani cash pentru ca multe din magazine nu primesc dtourist on a beachecat carduri de credit olandeze.

Pentru cei cu dor de mare, plaja Zaandvort este aproape de oras. Nu trebuie decat sa iei trenul din gara centrala si in 30 de minute o sa te bucuri de valurile marii. Si daca ai pofta de ceva dulce in timpul calatoriei cu trenul atunci trebuie sa iti cumperi stroopwaffles. O gustare atat de buna incat nu o sa te poti opri din mancat si o sa fii tentat sa cumperi cat mai mult pentru acasa.  Dar inclusiv in Amsterdam trebui sa stii cateodata cand e prea mult. N-am vrea sa fii oprit la intoarcere pentru trafic!

Si daca tot suntem la capitolul “dulce si bun” trebuie sa amtraditional housesintesc celebra placinta cu mere olandeza. Se spune ca cea mai buna din oras este la Winkel in the Jordaan asa ca merita sa treci pe acolo sa te indulcesti.

Pentru iubitorii de libertate un bilet de avion spre Amsterdam este un semn: cautarea a luat sfarsit. In Amsterdam, toti sunt bineveniti, fara discriminare. Orice religie imbratisezi este ok, cum este ok sa intorci spatele oricarui cult.

Tot ce vrei este aici, tot ce nu vrei... ei bine, esti liber sa ignori. In orasul care imbraca toate posibilitatile, notiunea de toleranta se transforma, dar nu iese niciodata din tendinte.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare