Romania incredibila dar adevarata (III) 10 minuni de sub pamantul Romaniei

  • 1 august 2012

Putini romani stiu ca sub pamantul romanesc exista peste 12.000 de pesteri si avene descoperite. Si mai putini stiu unde se afla acestea si cat de interesanta este o plimbare prin aceste adaposturi interesante sculptate de natura. Poate treci frecvent in drumurile tale pe langa o pestera care merita vizitata. Conform Clubului roman de Speologie “Emil Racovita”, nu a fost atinsa limita maxima de pesteri cunoscute in Romania.

Pentru ca noi credeam ca pesterile sunt unele dintre comorile insuficient explorate ale tarii noastre, va invitam sa descoperiti top 10 al celor mai interesante si cateva detalii despre fiecare.

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor se afla in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Se spune ca numele de “Pestera ursilor” vine de la 140 de ursi care au ramas blocati in pestera dupa ce o stanca s-a pravalit peste intrare. Legenda este sustinuta de numarul impresionant fosile ale ursului de caverna, disparut acum 15.000 de ani, gasite in pestera. Astazi, pestera este iluminata in permanenta cu lumanari si interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite.

Pestera Muierii din Oltenia

Pestera Muierii din Oltenia, judetul Gorj, a fost prima pestera electrificata si deschisa publicului in 1965. Legenda spune ca in vremurile de demult aici se adaposteau femeile de navalitorii straini impreuna cu copii si batranii lor. Pestera este situata pe teritoriul comunei Baia de Fier, in judetul Gorj. Pestera este lunga de circa 3.600 de metri si este formata din 4 nivele din care doar unul este deschis vizitatorilor. Pavilionul deschis are formatiuni spectaculoase, stalactite si stalagmite.

Pestera Vantului

Pestera Vantului este cea mai mare cavitate subterana din Romania, cu o lungime totala de 52 de kilometri. Pestera este situata in Muntii Padurea Craiului, in apropierea localitatii Suncuius. Numele pesterii vine de la curentii de aer puternici din interiorul ei, care se simt in special la intrarea in pestera. Pestera a fost descoperita in anul 1957 si de atunci doar o portiune este deschisa publicului. 

Pestera Meziad

Pestera Meziad este una dintre primele pesteri amenajate din tara noastra, declarata monument al naturii si explorata de cercetatori romani si straini deopotriva. Pestera este situata in Judetul Bihor pe Valea Meziadului si este si una dintre cele mai lungi pesteri din Romania, cu mai multe nivele ce insumeaza 4.750 m lungime. Declarata monument al naturii si rezervatie speologica. Inca din 1921, pestera Meziad a fost amenajata si deschisa turistilor.

Pestera Ialomicioarei
Aflata la 1600 m altitudine, Pestera Ialomicioarei este unul dintre simbolurile Bucegilor. Adancimea portiunii accesibile este de 400 m. Pestera este in intregime electrificata iar accesul turistilor se face pe scari de lemn. Pestera se afla pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, in localitatea Moroeni, judetul Dambovita, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele raului Ialomita.

Pestera Bolii

Pestera Bolii este situata in apropiere de Petrosani, la  intalnirea muntelui Retezat cu cel al Sebesului. Pestera arata exact ca imaginile clasice ale pesterilor umede si pline de lilieci. De aceea, este aleasa deseori ca decor pentru filme istorice si este o locatie atipica preferata pentru concerte si expozitii. Originea numelui pesterii vine de la o familie Bolia, care detinea pamanturile si padurile din zona conform unui act de donatie din secolul XV al regelui Sigismund al Ungariei. Pestera este singura pestera din Romania strabatuta in intregime de un parau!

Pestera Piatra Altarului Pestera Piatra Altarului se afla in zona Padia din muntii Bihorului si a fost descoperita in 1984. Doar specialistii au acces nestingherit in aceasta pestera asa ca trebuie sa ii credem pe cuvant cand spun ca este cea mai frumoasa pestera din tara! Pestera a fost descoperita acum mai bine de 20 de ani este formata din patru mari galerii numite Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor. Pestera Liliiecilor Pestera Liliecilor este o formatiune calcaroasa de 480 de metri aflata in apropierea Castelului Bran. Pestera adaposteste pe langa vietatile care ii dau numele, o multime de alte vietuitoare subterane interesante. Primele documente care pomenesc de aceasta pestera dateaza din anii 1957-1958. Pestera are o suprafata de 1,5 hectare. La intrare in pestera peretii sunt decorati cu scrijeliturile vizitatorilor. Pestera nu este amenajata asa ca nu uita sa iei o lanterna si incaltaminte antiaderenta. Pestera Scarisoara  Pestera Scarisoara a fost propusa la preselectia pentru “Cele 7 minuni ale lumii“ din partea Romaniei. Pestera este situata in Muntii Apuseni la aproximativ 40 km de orasul Campeni. Scarisoara s-a format in al doilea ghetar subteran ca marime din lume. Ghetarul are o grosime de 20 m si nu s-a topit niciodata cu toate ca are 3.000 ani. Pestera Scarisoara are 105 metri adancime si 720 de metri lungime, cu acces pe o scara metalica. Pestera este formata din cinci sali: Biserica, Rezervatia Mare, Galeria Coman, Rezervatia Mica si Sala Mare. Aceasta din urma este si singura deschisa publicului, in celelalte au acces doar cercetatorii. Pestera Huda lui Papara  Pestera Huda lui Papara este prima din topul nostru pentru ca este cea mai lunga, mai denivelata, mai dificila si pe deasupra are cea mai mare sala, cea mai inalta galerie, cel mai lung curs subteran, cel mai mare debit, cea mai mare cascada, cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite si cu cel mai mare depozit de chiropterit din Romania. Pestera este situata in Muntii Trascaului pe teritoriul comunei Salciua din judetul Alba.    

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare