Riga, un oraș cu povești pentru oameni mari

  • 15 septembrie 2015

Când auzim de Riga, cei mai mulți ne gândim, poate, la Riga Crypto, tristuța ciupercă din poezia lui Ion Barbu, învățată în liceu. Pe de altă parte, Riga este numele capitalei Letoniei, o țară despre care nu se vorbește atât de mult, dar care se impune prin peisaje impresionante și prin liniștea ce contrastează cu clădirile, obiceiurile și experiențele trăite în acest loc baltic.

Istoria orașului este plină de suspans și de aventuri, știindu-se despre aceasta că a fost fondată undeva în secolul XII, dezvoltându-se ca un centru comercial și de artizanat. În 1581 a căzut sub dominația poloneză, în 1621 a fost preluată de suedezi, iar în anul 1721 a fost cucerită de ruși.

În secolul al XIX-lea, însă, Riga devenea cel mai dezvoltat oraș industrial din Rusia, pentru ca la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial să fie ocupată de nemți și apoi anexată iar URSS-ului. În anul 1991, după ce Letonia a devenit stat independent, Riga a primit binemeritatul titlu de capitală a Republicii Sovietice Letonia, iar din 1997, centrul istoric a devenit parte UNESCO, fiind inclus pe lista patrimoniului cultural mondial.

Riga este, astfel, un oraș istoric, cu o economie și o politică bine înrădăcinate și cu arhitectură în stil medieval ce exprimă vitalitate culturală, dar și cu zone Art Nouveau și clădiri moderne din sticlă. Situat pe gura de vărsare a râului Daugava în Golful Riga, orașul a devenit un port important, dar și un centru cultural și industrial semnificativ.

Geografia letonă se caracterizează în principal prin păduri, mlaștini și șes, cel mai înalt punct al reliefului fiind de doar 311 metri. Cel mai avantajos aspect al Letoniei, ce-i conferă unicitate și frumusețe, e reprezentat de multitudinea de lacuri și râuri ce se varsă în Marea Baltică și în Golful Rigăi, având plaje cu nisip alb și fin, dune și păduri de pin pe o suprafață de 494 km, protejate în parcuri naționale.

Simbolul statului, de altfel, întruchipează istoria, cultura și valorile celor care au trăit aici timp de mii de ani, iar stejarul, chihlimbarul, apa și pământul sunt câteva dintre simbolurile naturale care apar în peisagistica și în decorațiunile letoniene.

În Riga sunt foarte multe muzee care merită vizitate (ex: Muzeul Ocupației, Muzeul Etnografic în aer liber, Muzeul de Istorie, Muzeul Memorial Krisjanis Barons, Muzeul Naturii, Muzeul de Artă, etc) și foarte multe parcuri ce vor face deliciul iubitorilor de natură și de spații rezervate și frumos protejate (ex: Parcul Vermanes, Parcul Mezaparks, Parcul Esplanada, Parcul Bastejkalns, etc). De asemenea, trebuie să ajungeți la castelele medievale construite de ordinele cavalerești în secolul al XIII-lea, dar și la Baron Munchausen, o legendă a timpului și a aventurilor.

Și ce modalitate mai bună de a experimenta Riga, decât apelând la ofertele www.gotravel.ro pentru bilete de avion, dar și pentru cazări la hoteluri și nu numai. Și alegerea unui weekend de vis o vei putea face răsfoind același site.


SOURCE AND TAGS