Portugalia... acolo unde se termina pamantul si incepe oceanul!


Portugalia este o tara atlantica, fascinanta, plina de viata, moderna, eleganta, si care, in acelasi timp, respira un puternic aer medieval. Plina de exotism si impregnata cu aroma vinului de Porto, este una dintre cele mai vechi natiuni europene (avea granitele aproape stabilite in secolul al XIII-lea).

Asezarea in vestul Peninsulei Iberice si vasta deschidere la Oceanul Atlantic i-a oferit Portugaliei ocazia explorarilor maritime, devenind tara pescarilor, navigatorilor si exploratorilor renumiti.


Impartirea naturala a Peninsulei Iberice nu este de la vest spre est, ci de la sud spre nord, separand cultura si climatul atlantic de cel mediteranean. Fasia de 500 de mile de la tarmul Atlanticului le-a harazit portughezilor posibilitatea de a se alatura marilor puteri maritime si a permis acestei tari micute sa dea nastere unui imperiu enorm, rivalizand ca marime si resurse cu cele ale Frantei, Spaniei si Angliei.

Sa nu uitam ca Portugalia include doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore, insule de origine vulcanica si Insulele Madeira, faimoase nu doar pentru vinul de Madeira, ci si datorita padurii de lauri "Laurisilva", a vegetatiei si a fructelor subtropicale.

Natura a investit in acest tarm insorit al Peninsulei Iberice, inzestrandu-l cu un relief extrem de diversificat, devenind, pe buna dreptate, locul in care se termina pamantul si incepe marea (Camoens), iar locuitorii lui si-au pastrat in timp ospitalitatea, astfel ca acest minunat taram a devenit destinatia preferata pentru petrecerea unei vacante ca-n basme. Alege ce sezon vrei pentru a vizita Portugalia, dar tine seama ca: iarna (noiembrie-martie) este uda si rece, vara (iunie-august) este extrem de calduroasa si aglomerata, iar primavara si toamna sunt mai reci, la fel de insorite si mai putin aglomerate.

Capitala Portugaliei, Lisabona, se numara printre cele mai frumoase orase ale batranului continent. Construita pe sapte coline, cu strazi medievale, abrupte si serpuitoare, cladiri elegante, decorate cu ceramica, cafenele, cu piete largi si targuri zgomotoase, metropola te asteapta sa-ti arate o lume fascinanta, aparte, care cuprinde intr-un tot unitar arta si civilizatia europeana cu cea araba.


Strabatuta de raul Tejo, care ii da un plus de stralucire si o maretie aparte, Lisabona este paradisul in care te vei lasa cucerit de aromele plantelor exotice, de privelistea teraselor (miradouros) si de melancolica muzicii traditionale, Fado. Nicaieri, in nici o tara, n-am ascultat o chemare mai melancolica, mai sfasietoare ca a tocilarului (mesterul ce canta din nai) din Lisabona scria Mircea Eliade. Mesterul acesta obisnuieste sa-si vesteasca trecerea pe strazi sufland într-un nai scurt cateva sunete de o tulburatoare tristete, lungi, sovaitoare si sugrumate brusc intr-o chemare ascutita, ca un cantec ranit. Tocilarul isi fluiera deznadejdea mai ales in dupa-amiezile calde, cand soarele adoarme marii arbori, si o boare sticloasa se prelinge pe caldaramuri. Parca ar fi ultimul om viu petrecandu-si jalea intr-un oras parasit.

Istoria orasului a mai pastrat sub diferite forme fie legaturile mitice cu Ulise si nimfa Calipso, antice cu renumitul Iulius Cezar, fie cele romantice cu maurii cuceritori si cu Dom Afonso Henriques, primul monarh portughez, 1147.

In vremea navigatorilor, Lisaboa, cum este numita de portughezi, era cea mai bogata capitala a lumii. Bogatia este prezenta si astazi in impunatorul oras, tocmai prin cladirile, ce au inca multe de spus, bisericile si palatele impunatoare.

Centrul capitalei il reprezinta cartierul Baixa, cu piata Dom Pedro sau Rossio, o piata cu fantani, tarabe cu flori, in care domneste Teatrul National Dona Maria, piata ce constituie punctul de intalnire al tuturor, fie localnici, fie turisti, inca din secolul al XIV-lea. Tot in aceasta tara faci cunostinta cu o cafenea pitoreasca, in stil art deco, Cafe Nicola, care iti ofera si cea mai incantatoarea priveliste a frumoasei capitale, care pare ca se intinde in toata splendoarea sa, la picioarele tale. Pentru a o descoperi, insa, esti nevoit fie sa faci putin sport, prin urcusuri si coborari repetate, fie sa urci in liftul Santa Justa, care te va purta in partea veche a orasului, Bairo Alto. Aici, in zona idilica, ai parte de magazine si ateliere de ceramica si totodata de centrul distractiilor din metropola. Poti lua apoi un funicular care iti va purta pasii pe terasa Sao Pedro de Alcantara. Destul de aproape se afla Solar de Vinho de Porto (Casa Vinului de Porto), unde poti degusta cele 250 de soiuri diferite.


Odata ajuns in Lisabona viziteaza muzeul Calouste Gulbekian, cu o impresionanta colectie de arta si circula cu tramvaiul nostalgic, Electrico, care te va duce spre zona culturala a orasului. Intra si in Castelul Sao Jorge care iti ofera ca bonus o superba panorama asupra impozantei Catedrale Se Patriarhal, cea mai veche biserica din Lisabona, datand din secolul al XIII-lea. De aici incepe autentica Capitala Lisabona, prin pitorescul ei cartier, Alfama, un labirint de stradute inguste, cu casute albe, cel mai vechi cartier al orasului. De aici i se trage si denumirea de Lisabona - orasul alb de pe Tejo. Te poti plimba, insa, si pe bulevarde largi, impresionante, ca Avenida da Liberdade, cu un mozaic unic in lume. La capatul bulevardului te asteapta Parcul Eduardo VII cu o gradina botanica cu plante tropicale interesante. Acvarium Oceanario il vei descoperi in Parcul Nacoes, locul unde a fost gazduita Expozitia Mondiala din 1998, aflat in partea vestica a orasului, acolo unde te va cuceri Lisabona moderna.

Lisabona te cucereste si cu magazine cu delicatese, bacanii si localuri pentru gurmanzi (renumitele carciumioare Tascas), cartiere cu anticariate (Chiado), magazine cu bijuterii din aur si argint (strazile Ouro, Prato), obiecte ceramice (azulejos) in magazinele de pe Alecrim si Escola, modernul Shopping Center Armoreiras.

Portugalia este o tara minunata pentru condus. Nu vei parcurge distante mari fara sa gasesti puncte de interes, si poti strabate toata tara, de la nord la sud, intr-o zi.


Asa vei intalni pe malul drept al raului Douro, al doilea oras ca marime al Portugaliei, Porto, ce se inalta impunator. Inca de pe vremea romanilor existau aici doua orase, Cale si Oporto, din a caror combinatie de nume s-a format numele national al poporului portughez. Orasul se poate mandri cu existenta a patru poduri, doua pentru transport feroviar si doua pentru autovehicule, acestea facand legatura dintre Porto si Vila Nova Gaia, una dintre cele mai mari suburbii ale orasului. Podul Arribida sau D. Louis a fost construit de renumitul inginer francez Eiffel, de pe el putandu-se admira, in toata splendoarea sa, una dintre cele mai vechi parti ale orasului, Ribeira, care este principala atractie turistica din Porto, poate si datorita vietii de noapte tumultoase.  De-a lungul raului se gasesc pivnitele ce adapostesc cel mai renumit vin din lume, vinul de Porto, acestea putand fi vizitate numai in cursul saptamanii.

Porto sau Oporto a fost dintotdeauna capitala comerciala a acestei tari, de sorginte romana, un oras mercantil, ridicat aproape in intregime din piatra dura de granit, iar in centrul vechi al orasului gasesti si astazi strazi pavate cu pietre de rau si cladiri ornate cu picturi. Pentru cumparaturi trebuie sa mergi in Boavista, locul cu cele mai multe magazine din Porto.


Nu putem sa nu mentionam si alte orase deosebite ale Portugaliei, cum ar fi: 
COIMBRA, sufletul universitar al Portugaliei, inca din 1308, inconjurata de lagune stralucitoare, sate de pescari, paduri exotice si mine antice din timpul romanilor;  
BRAGA sau Roma portugheza cu biserici si catedrale in care stau inscrise momente si intamplari ale locului sau ale tarii;   
EVORA, ce mai pastreaza urmele cucerii romane, este un oras ce traieste un prezent modern intre zidurile cetatii medievale, pastrand intacte simbolurile care l-au facut celebru, ca Templul Dianei, loc de veneratie imperiala, ce pastreaza coloane corintice din granit antic; 
SINTRA, cu frumuseti naturale, paduri luxuriante si campii, declarata parte a Patrimoniului Universal de UNESCO in 1995, cu Palatul Regal, Palacio da Pena, Castelul Maurilor, Palacio de Seteais; 
ESTORIL si CASCAIS, doua statiuni invecinate, parte din Triunghiul de Aur, raiul surferilor si al jucatorilor de golf, prospere si faimoase.

Era si normal ca apropierea si importanta oceanului in viata Portugaliei sa se reflecte si in bucataria locala, astfel ca la loc de cinste stau supele si mancarurile din peste. Preparatul national, un batog de cod sarat si uscat, este Bacalhau. Portugalia poate fi o tara grea pentru vegetarieni, pentru ca aici chiar si supa vegetala este gatita cu carne. Fiecare orasel din Portugalia are vinul sau propriu, prajituri si branzeturi traditionale. Cele mai gustoase specialitati se gasesc in orasele Porto si Pinhel.

Engleza se vorbeste mai mult decat spaniola, deoarece Portugalia si Spania au o rivalitate istorica. Retine ca turistii care incearca sa vorbeasca cateva cuvinte in portugheza isi vor face multi prieteni.

Intre Porto do Mos si Praia de Dona Ana, stancile au fost modelate de vant, iar apa patrunde in grote, formand adevarate plaje pe dedesubt. Daca vrei o plaja izolata, salbatica, mergi in Guincho. Aici poti face si surf. Cele mai dramatice peisaje de coasta se pot vedea pe drumul catre orasul fortareata medievala Lagos.

La aproximativ jumatate de ora de Lisabona se gaseste plaja Caparica, foarte frumoasa, insa, daca nu va fi pe gustul tau, poti oricand sa incerci Estoril, destul de aproape de Lisabona, unde de asemenea exista plaje si circuit de formula 1 sau Cascais, un alt loc recomandat.

In caz ca te hotarasti sa mergi in croaziera din Albufeira Marina ia cu tine aparatul foto pentru a imortaliza minunatele stanci.

In Algarve, riviera sudica a Portugaliei, te intampina cerul albastru 300 zile pe an. Se spune ca aici toata lumea poate vedea oceanul de pe plaja, dar nu oricine poate vedea plaja de pe ocean.

Zona Algave, una dintre atractiile turistice portugheze in toate anotimpurile si preferata candva de fenicieni, cartaginezi si celti, slavita de poetii mauri, se mandreste cu orase si zone demne de imortalizat cu aparatul foto... Albufeira, statiune importanta la malul Mediteranei portugheze; Aljezur, un oras mic dominat de ruinele castelului Maur, construit in sec al 10 lea; Armacao de Pera, oras de coasta cu numeroase apartamente de vacanta si o plaja nisipoasa larga; Faro, centrul administrativ al zonei, oras infiintat de romani, cu o frumoasa plaja ce face parte dintr-o rezervatie naturala de 17 mii ha, loc pentru pasarile migratoare; Lagoa, vechi oras maur fortificat; statiunea Carvoeiro cu vile si hoteluri luxoase, terenuri de golf, plaja de nisip presarata cu forme bizare de stanca; Lagos, oras foarte vechi, cartaginez,  mai apoi roman, maur, iar din 1332 portughez, pastreaza aerul cosmopolit al zestrei culturale de monumente si arhitectura; Luz, sat de pescari cu o plaja superba bordata de palmieri si un loc ideal pentru surf, scuba si pescuit; Portimao, oras situat la gura de varsare a raului Arade, cu istoria legata de fenicieni, greci si cartaginezi, astazi una din importantele statiuni portugheze.

Poti sa uiti pentru o clipa de viata tumultoasa oferindu-ti cateva zile de vacanta intr-una din insulele celor doua arhipelaguri, care inseamna o intoarcere la bucuriile elementare, relaxare totala, nesofisticata intr-un decor cu vegetatie luxurianta...

  • Madeira, Vasul floral plutitor sau Gradinile Domnului, este principala insula din micul arhipelag cu acelasi nume, situat la sud-vest de Lisabona, in oceanul Atlantic. In anul 1420 marinarii portughezi dau numele insulei lemn, datorita padurilor tropicale, dense, care acopereau insula, ce uimeste si astazi prin verdele padurilor si a gradinilor in terasa.  Drumurile din nordul insulei strabat tuneluri taiate in stanci abrupte, urmaresc serpentine inguste si trec pe sub cascade neasteptate. Este un colt din raiul indragostitilor, un taram de vis asezat in apele albastre ale oceanului. Gama de oportunitati este larga: ski nautic, surfing, diving, golf. Poți vedea toate ofertele de vacanta catre paradisul Madeira, daca dai un click aici.
  • Arhipelagul Insulelor Azore, descoperit in prima jumatate a secolului al XV-lea, de catre navigatori portughezi, cuprinde noua insule in oceanul Atlantic, unde timpul parca se opreste in loc. Frumusetea lor vine din legende, istorisiri romantice, cratere stranii, plaje largi, nisipoase, verdele lacurilor, bisericile vechi de cand timpul, azaleele colorate.


Portugalia este o tara minunata pentru copii. In Lisabona se afla un acvariu imens, iar delfinariul de la Algarve este printre cele mai tari din Europa. Daca te tenteaza un sejur pentru a descoperi frumusetile Portugaliei, vezi cele mai bune oferte disponibile, aici.

Cum fiecare tara isi are istoria ei, nu se putea ca tocmai Portugalia sa faca exceptie. Aceasta minunata tara mai este cunoscuta si datorita drumului lung pe care l-a parcurs in timp, si ca Tara navigatorilor si a cuceritorilor, Tara lui Vasco da Gama, Tara miracolelor, Tara combinatiilor fascinante de stiluri de arhitectura, Tara vinului de Porto. Se fac circuite de vis in aceste zone, pe care le poti gasi aici. (click pentru link)

Portugalia cu siguranta trebuie vazuta! Iti doresti o oferta personalizata? Trimite-ne un email la vacante@gotravel.ro si un consultant te va ajuta sa faci cele mai bune alegeri.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare