Peru, The Ultimate Dream Destination - Interviu cu Oana (lumeadinbuzunar.ro)

  • 5 august 2013

Peru nu este o destinatie foarte acesibila si nici nu cunosc foarte multi oameni care sa raspunda cu “Peru” la intrebarea “Unde mergi in concediu vara asta?”. Insa saptamana aceasta am avut ocazia sa descopar aceasta tara fascinanta prin ochii Oanei, blogger la lumeadinbuzunar.ro si calator pasionat. Si asa am aflat ca este o tara frumoasa si plina de istorie, cu oameni simpli, primitori si generosi, gata sa ofere experiente de neuitat calatorilor care ii trec granita cu sufletul deschis.  

Va invit sa cititi si voi experientele Oanei si sa retineti doua lectii importante: lumea este mai accesibila decat ne imaginam iar calatoriile ne ajuta sa ne descoperim pe noi insine!

Cine este Oana?

Oana are 26 de ani si este pasionata de calatorii, de tari si de culturi noi.

Am terminat facultatea de jurnalism, am facut un master in multimedia si acum lucrez la o companie britanica pe postul de social media manager.

Cum ti-a venit ideea lansarii blogului Lumea din buzunar?

Ideea blogului mi-a venit inainte sa pornesc in prima mea calatorie in afara Europei, un drum de la Bucuresti la Saigon in Vietnam, cu trenul. Mai nou am lansat si o pagina de facebook adiacenta blogului.

Sa fie lumea atat de accesibila cum o descrie titlul blogului tau?

Din punctul meu de vedere, da, lumea este foarte accesibila. Trebuie doar sa iti doresti sa calatoresti. In Europa este atat de usor sa ajungi dintr-un loc in altul incat este pacat sa stai acasa si sa irosesti weekend-urile cand poti sa te pierzi pe strazile din Paris, poti sa mananci o inghetata la Roma sau sa vezi o piesa de teatru in Londra. Celelalte continente au devenit si ele foarte accesibile, in fiecare zi gasesc oferte la zboruri intercontinentale la preturi foarte mici. Ultima oferta am vazut-o chiar astazi, Paris – Shanghai, dus-intors, 250 de euro. Si atunci, cum sa nu calatoresti?

Care sunt tarile pe care le-ai “strans in buzunar”?

Sunt destul de multe. Am vazut mai mult de jumatate din tarile din Europa (preferatele mele raman tarile nordice), iar din afara continentului am vizitat Peru, Rusia, Mongolia, China, Hong Kong, Vietnam si Malaezia.

Ultima ta aventura, cea din Peru, a fost cea care ne-a trezit interesul in mod deosebit. Din cauza distantei, nu multi calatori ajung acolo. De ce ai ales Peru?

Sincer, a fost o alegere spontana. Imi doream de mult sa vizitez Peru dar vedeam intotdeauna aceasta destinatie ca fiind putin accesibila din cauza preturilor foarte mari la biletele de avion. Era un fel de “ultimate dream destination” pentru mine, mai ales din cauza interesului pe care il am in cultura lor. Asa ca atunci cand compania braziliana Tam a introdus oferta de 470 de euro dus-intors nu am mai stat pe ganduri si am rezervat biletul.

Ce traseu ai urmat?

Am aterizat in Lima dupa care, a doua zi, am zburat spre Cusco, cel mai frumos oras pe care l-am vazut in Peru. De acolo am vizitat Pisac, un satuc minunat din Valea Sacra a Incasilor, unde am participat la o ceremonie shamanica. Mai departe am urcat la Machu Picchu si de acolo m-am indreptat spre Puno, orasul de pe malul lacului Titicaca, la granita cu Bolivia. De acolo am vizitat canionul Colca, unde am vazut condori si vulcani fumegand si m-am oprit in Arequipa, al doilea mare oras peruan dupa Lima. Dupa aceea m-am indreptat spre parcul national Paracas si insulele Ballestras, unde am vazut pinguini, lei de mare si delfini, iar inainte de intoarcerea acasa am trecut si prin Huacachina, o oaza in desert, unde am facut sandboarding si unde am trait senzatii extreme mergand cu buggy-ul pe dunele inalte de cativa zeci de metri.

Cum a fost experienta sandboarding-ului? Este mai greu sau mai usor decat ski-ul pe zapada? Nu as putea face o comparatie cu zapada pentru ca nu am incercat pana acum sporturi de iarna. Ce pot sa va spun insa este ca dunele sunt foarte inalte si abrupte iar sandboard-ul prinde viteza foarte repede, mai ales ca ghidul il da cu ceara inainte. Senzatia pe care am avut-o cand am coborat dunele a fost una de libertate, parca zburam. Partea cea mai interesanta este ca aceste tururi sunt programate in asa fel incat ultima coborare se face exact la apusul soarelui iar privelistea este minunata!

Care au fost cele mai impresionante locuri pe care le-ai vizitat?

Imi este foarte greu sa aleg dar pe primul loc, cu singurata, se afla Machu Picchu. Desi initial nu am avut curaj, cu vreo doua saptamani inainte sa plec m-am decis sa urc la Machu Picchu pe jos. Am ales un traseu destul de dificil pentru mine si anume Salkantay Trek, o ruta trece pe la 4600 de metri si care dureaza cinci zile. Am luat-o ca pe o provocare si desi am simtit de multe ori ca nu mai pot si am terminat traseul cu o rana destul de serioasa la unul dintre genunchi, nu am renuntat. Mi-am spus tot timpul ca trebuie sa merg mai departe si trebuie sa reusesc, pentru ca daca pot eu sa cuceresc Salkantay-ul, o sa pot sa trec peste orice obstacol in viata. Iar cand intr-un final am ajuns la Macu Picchu, cand am vazut in fata ochilor celebra imagine pe care o vedem cu totii in fotografii, am ramas fara cuvinte. Acolo sus am simtit o energie pozitiva incredibila. Zambeam si ma abtineam sa nu plang, atat de frumos si impresionant este acest loc.

Un alt loc impresionant pe care l-am vizitat a fost rezervatia naturala Paracas, unde se afla si insulele Ballestras. Paracas este un mic orasel la marginea Oceanului Pacific, in desert, unde recent s-au descoperit fosile vechi de mii de ani dupa cutremurul din 2007, care a distrus o parte din arcurile naturale formate in timp intre stanci si ocean. Insulele Ballestras m-au impresionat in mod deosebit pentru ca imi doream de foarte mult timp sa vad pinguini si iata ca in sfarsit am avut ocazia.

Nu pot uita sa mentionez si Huacachina, oaza din desert, unde am facut sandboarding, unde am urcat noaptea pe dune sa vad stelele, unde am vazut cum se face pisco, bautura locala a peruanilor, unde m-am relaxat gratis la piscina unui hotel de lux si unde am mancat clatite uriase umplute cu fructe exotice (si cand spun uriase, ma refer la o clatita de jumatate de kg! )

Povesteste-ne putin de atmosfera din Peru. Cum sunt oamenii de acolo?

Oamenii sunt foarte primitori si saritori. Pe langa hosteluri si hoteluri, am practicat si Couchsurfing-ul in Peru, intalnind astfel oameni minunati cu care inca tin legatura. Imi aduc aminte cu drag de Percy, gazda mea din Arequipa, care avea un apartament cu vedere la vulcanul Misti si care, pe langa faptul ca mi-a pregatit cina, m-a plimbat prin oras si mi-a aratat locuri pe care un turist obisnuit nu avea cum sa le descopere singur. De asemenea, imi aduc aminte cu mare drag de pranzurile luate in piata centrala din Cusco si de sucurile naturale facute pe loc din orice combinatie de fructe/legume imi trecea prin cap. La fel, nu o sa-l uit pe shamanul din Pisac, care, fara sa-mi ia nici un ban, mi-a spus cat de important este sa ne gasim pe noi insine in inima noastra si cat de important este sa ne urmam visele si sa nu renuntam niciodata la ele.

Peru mi s-a parut o tara foarte sigura, avand in vedere ca am calatorit singura. Peruanii mi s-au parut niste oameni simpli dar veseli, zambitori si frumosi in suflete. Oameni care inca mai cred in lucrurile in care credeau incasii, oameni care desi se duc la biserica si sunt catolici, cred inca in zei. Iar zeii lor sunt muntii, apele, pietrele.

La final, spune-ne macar trei motive pentru care ar trebui sa ajungem in Peru macar o data in viata…

O calatorie in Peru este o in primul rand un drum spre regasirea sinelui. Acesta cred ca ar fi primul motiv pentru care ar trebui mers macar o data in viata in Peru.

Apoi, un alt motiv ar fi oamenii, de la care noi europenii avem atat de mult de invatat. Peruanii sunt simpli, nu au mare lucru dar cu toate astea sunt veseli si zambitori.

Al treilea, dar nu ultimul, ar fi cultura peruana si toate amprentele lasate de incasi in aceasta tara frumoasa.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare