Orașe pe apă


Despre Veneția, am mai scris aici și spuneam că este unul dintre cele mai romantice și mai splendide orașe din Italia, atrăgând peste 60.000 de turiști zilnic, datorită arhitecturii, atmosferei și acel „je ne sais quoi” tipic italian. Ceea ce nu am spus, însă, este faptul că Europa ascunde alte câteva orașe fascinante, străbătute de canale asemănătoare și care se infiltrează subtil, dar sigur, în sufletul fiecărui trecător.

Este vorba de Bruges, în primul rând, considerat cel mai frumos oraș belgian și supranumit Veneția Nordului, datorită canalelor și parcurilor verzi ce-i conferă un aer aparte și „statutul” de bijuterie a Flandrei de Nord. Să mai menționăm și faptul că este și Orașul ciocolatei? Sau ne întrecem cu gluma? :)

Un alt oraș important este Stockholm, capitala Suediei și nu ne miră faptul că e considerat una dintre Venețiile europene, având în vedere că se întinde pe 14 insule care sunt interconectate printr-o multitudine de canale și 57 de poduri, nu-i așa?

În continuare amintim Amsterdamul, desigur! E important de menționat faptul că, deși nu este atât de recunoscut pentru canalele sale, metropola olandeză este totuși străbătută de mai multe canale decât Veneția. Pornind din centru, Amsterdam se răsfrânge în 4 canale: Singel, Herengracht, Keizergracht și Prinsengracht, construite încă din Evul Mediu cu scopul de a apăra orașul și de a facilita transportul. Herengracht și Keizergracht au fost construite pentru a crea cartiere de lux pentru olandezii cu stare, iar Prinsengracht era pentru clasa de mijloc. Oricum ar fi... Amsterdam este cu siguranță o destinație de neratat!

Mai pe apă, mai pe uscat, ne îndreptăm ușor spre St. Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia. Acesta este amplasat la confluența dintre râul Neva și Marea Baltică, iar construcția lui are ca model Amsterdamul, prin urmare, în jurul orașului au fost săpate mai multe canale, la cerința țarului Petru cel Mare.

La rândul ei, Copenhaga are ieșire la Marea Baltică și se aseamănă cu St. Petersburg, datorită canalelor ce creează un adevărat spectacol vizual. Cu ce vine în plus capitala Danemarcei, este zona Nyhavn, ce impresionează prin casele colorate și navele istorice, dar mai ales prin faptul că centrul vechi se întrepătrunde cu valurile mării... Ce poți să-ți dorești mai mult?

Nu în ultimul rând și nu mai puțin frumos, Annecy, Veneția Franței, este situat în regiunea Haute-Savoie, de-a lungul Lacului d'Annecy, al treilea ca mărime din Franța și cel mai curat din Europa. De asemenea, apele lacului alimentează canalele orașului și-i conferă o liniște și o atmosferă cum nicăieri altundeva nu mai găsești, că de n-ar fi așa... nu s-ar mai povesti. :)


SOURCE AND TAGS