Istanbul... legendarul oras


istanbul by nightCe mai poti spune despre un oras care odata a condus patru imperii (Roman, 330-395; Bizantin, 395-1204 si 1261-1453; Latin, 1204-1261;   Otoman, 1453-1922), care vreme de peste 1.600 de ani a cunoscut 120 de imparati si sultani ce au condus lumea, avandu-l ca resedinta, care si-a gasit ca loc de popas chiar punctul de intalnire dintre Occident si Orient, care face parte din pleiada celor trei capitale antice ce au dainuit pana astazi si care, si-a faurit peste veacuri o personalitate impresionanta, originala?! Este de ajuns sa rostesti: Istanbul.

Secolele adunate in varsta Istanbulului l-au clasat printre cele mai venerabile capitale ale Europei, alaturi de Atena si Roma, l-au imbogatit cu o istorie lunga, cu  minunate monumente istorice, cu ziduri si ruine, cu peisaje superbe si minuni naturale, cu legende si povesti, l-au harazit sa fie descoperit de cei pasionati si nu numai si este destinat sa fie iubit si admirat. Legendele si povestile au inceput odata cu „nasterea” sa, continuand in timp si imbogatite fiind de fiecare data cand primea un nou nume, Bizant, Noua Roma, Orasul lui Constantin, Orasul Fericit, Orasul Tarului, Constantinopol, Istanbul.

ortakoy mosqueAsezarea Istanbulului pe tarmurile Stramtorii Bosfor, se datoreaza intemeietorului, legendarul Byzas, un necunoscut din orasul Megara, iar Constantin I cel Mare a fost cel care trasand limitele viitoarei sale capitale, a cuprins si o arie cu sapte coline, ca si in cazul Romei. Apoi, pe fiecare colina, turcii au construit cate o moschee istorica. De altfel, Istanbulul are multe caracteristici similare cu ale Romei, suportand doar cu aceasta comparatie in ceea ce priveste atentia deosebita pentru monumentele sale istorice si pentru bogaţia culturala.

Considerat ca fost stindardul civilizatiei si culturii europene medievale este pastratorul unui tezaur de cultura, arta si civilizatie antica, atribuindu-si un rol primordial la afirmarea crestinismului si in special al celui ortodox. Astazi, orasul metropola, considerat european, deoarece centrul sau istoric si ponderea locuitorilor se afla in Europa, reprezinta principalul pol economic al Turciei, cu toate ca nu mai este capitala a statului.

bosphorus bridge at nightIn jur de 2 milioane de turisti se adauga in fiecare an Istanbulului, pe langa populatia locala care creste anual cu 5%, asa incat, orasul se dezvolta an de an cu cate 1000 de strazi noi, ceea ce nu e deloc putin.

Istanbulul, care te fascineaza de la bun inceput, este singurul oras din lume care uneste de fapt, doua continente, Europa si Asia, doua mari, Marmara si Marea Neagra, doua lumi. Fiind sinteza dintre Est si Vest, este un oras pe harta lumii, in care diferite culturi si religii au creat locul cel mai armonios. Este format din trei parti, doua intinzandu-se pe continentul european, despartite de apele unui golf adanc, Cornul de Aur, si una in Asia.

Partea europeana adaposteste orasul vechi, nucleul Istanbulului si Orasul Nou, oglindite de apele adanci ale Marii Marmara, ale Bosforului si de cele ale Cornului de Aur.

haydarpasa stationPeste ape, pe malul asiatic, zona este destul de plictisitoare si suburbana, dar este valoroasa pentru o excursie, mai ales pentru vechiul Scutari, dar si pentru o seama de alte cartiere mai noi, intinse pe tarmul Marii Marmara si pe cel al Bosforului.

Nimic nu este mai aproape de adevar decat faptul ca  cei care cumpara un bilet de avion catre Istanbul sunt atrasi ca un magnet de vestita viata de noapte a orasului si mai putin de site-urile sale istorice si renumitele sale covoare. Viata de noapte din Istanbul este in continua miscare, cu o gama foarte larga de divertisment (de la birahanes tradiţionale dominate de barbati la techno), cu noi cluburi ce se deschid saptamanal, reusind sa situeze orasul printre cele mai pline de viata din Europa.

Istanbulul este mai mult decat un oras, este un contrast. Eternele contradictii intre est si vest   ii da un plus de energie si vitalitate de neegalat oriunde in alta parte.

hagia sophiaDaca oarecum ti-am trezit curiozitatea si vrei sa ajungi repede la Istanbul acceseaza pagina de rezervari online bilete de avion si oricand poti gasi oferte de nerefuzat. Rezerva-ti online si camera la hotel sau poti opta pentru un pachet complet ce include biletul de avion si cazarea si economisesti pana la 20%.

Odata ajuns iti vei pune problema deplasarii prin Istanbul, iar cel mai simplu este sa iei un taxi de la aeroport pana in centrul orasului, care ar trebui sa coste mai putin de 15$. Sa nu iti treaca prin cap sa conduci tu pentru ca ai pierde timp si ai putea avea parte si de aventuri nedorite. In oras exista bineinteles si autobuze, dar au tendinta de a ramane blocate, de multe ori, in marea aglomeratie. O cale mai rapida ar fi deplasarea cu metroul, cu tramvaie sau chiar trenuri, inconvenientul fiind ca acestea au trasee foarte limitate. Cel mai bun mod de a vedea cat mai multe este deplasarea romantica, cu barca sau cea sportiva, pe propriile picioare.

kebabSi pentru ca in escapada ta cu siguranta ti se va face foame, nu-ti fa griji, niciodata nu vei fi prea departe de o gustare, fie ca este un sandwich cu peste, fie kebab sau o selectie de mancaruri usoare, cunoscuta sub numele de "meze". Sa nu ramai insa cu ideea ca trebuie sa cauti mult pentru o masa completa. Orasul este plin cu restaurante, extrem de bine cotate, iar preturile te vor incanta, fiind cu mult mai mici in comparatie cu cele din vest. Cele mai multe restaurante au ca specific bucataria turceasca, dar cum este potrivit unui oras cosmopolit intalnesti restaurante a caror bucatarie are puternice influente culinare din Rusia, Franta, Italia.

Pentru un „gust din trecut”, incearca Daruzziyafe care este deschis in complexul Moscheea Suleymaniye, cu scopul de a pastra bucataria pur-otomana. In unele seri ai parte de muzica traditionala live, care merge perfect cu supe si fripturi gatite dupa retete vechi de secole.

bench by the seaPoti incerca si o cina „ca la carte”, pentru o noapte speciala, in Levent, gazduit intr-o vila frumoasa, unde bucataria combina influente turcesti, rusesti si frantuzesti, de la fructe de mare pana la friptura. Tot ceva special, dar mai ieftin gasesti si la Develi, unul dintre cele mai vechi restaurante din oras, cu specificul kebab si care iti ofera privelisti uimitoare la Marea Marmara. Iti recomandam sa incerci kebab Fistikli cu fistic.

Este un oras fermecator,  presarat cu surprize care te vor incanta la tot pasul pentru ca astazi Istanbulul are capcanele unui oras modern, infloritor. Dar, vei gasi si aici dughene injghebate in graba, inghesuite, prafuite, care dezamagesc si nu au nimic in comun cu fastuosul trecut. grand bazaarDaca te vei caza intr-un hotel elegant, cosmopolit, te vei odihni intr-o camera luxos decorata, iar cand vei pune piciorul afara te vei simti aruncat inapoi, intr-o lume pestrita, plina cu comerciantii care-si imping carucioarele pe strazi inguste, cu fumul de narghilea umpluta cu tutun negru, cu paharele specifice pline cu ceai dulce si cald, cu femeile imbracate traditional alunecand cu sfiala, in fundal. In schimb, vei fi incantat in alte colturi ale Istanbulului de intregi „colectii” de baruri, restaurante si cluburi, cu nimic mai prejos ca cele din vest si cu noi cladiri, chiar zgarie-nori, care au inglobate in ele arhitectura zilelor noastre, de   tarmurile Bosforului care si-au adunat un plus de faima si pentru elegantele case de lemn, numite yali, construite de-a lungul apei. Oricum orasul are un aspect diversificat, care nu-ti da voie sa tegalata tower plictisesti.

Nu poti sa nu admiri Fortificatiile romane, Muzeul Chora, unde te intampina fresce si mozaicuri din timpul perioadei bizantine, complet renovate azi, Turnul Galata ce-ti dezvaluie o panorama splendida asupra orasului, Podul Galata, Palatul Dolmabahçe de pe Bosfor, poate cel mai bogat palat-muzeu din lume, muzeul de arheologie, muzeul de arta islamica, muzeul jucariilor, Biserica Cisterna, fondata de Imparatul Iustinian I, si numita de oameni „Palatul care se scufunda” si nenumarate alte atractii.

Atunci cand iti rezervi biletul de avion spre Istanbul trebuie sa stii ca primavara si toamna sunt cele mai bune perioade pentru ca atunci temperaturile sunt placute si nu este nici prea multa umezeala. Evita lunile iulie si august, cand este foarte cald si aglomerat. Din noiembrie pana în februarie cade cea mai mare cantitate de precipitaţii, dar multe dintre site-uri sunt in interior, asa ca tu hotarasti. Un strain care doreste sa cunoasca cat de cat Istanbulul ar trebui sa petreaca cel puţin o saptamana, in acest frumos oras.

 Insa, nu parasi Istanbulul pana: - Nu ai vizitat Orasul Vechi, Sultanahmet, unde sunt concentrate cele mai multe si mai cunoscute site-uri; - Nu ai zarit siluetele Sfintei Sofia si Moscheii Albastre, parand amandoua obosite de veacuri si de epitetele atribuite. Sfanta Sofia, considerata de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice tarzii, este oricum o glorie a geniului constructiv uman. Plina cu mozaicuri uimitoare si cu o cupola care straluceste de la lumina a 30 de miliodolmabahce palaceane dale de aur, a fost si este templul intelepciunii si al gloriei bizantine. Moscheea Albastra isi trage numele de la orbitoarea gresie albastra cu care este placat si impresioneaza prin cele sase minarete largi si inalte. - Nu iti imaginezi viata unui sultan in Palatul Topkapi. De peste 500 de ani, de prin anul 1453, aceasta a fost practic, inima Imperiului Otoman. Cladire mare, cu camere pentru orice, somptuos mobilate, cu gradini spectaculoase. - Nu vizitezi Marele Bazar, ce inchide intre peretii sai 60 de artere, 5000 de magazine, considerat un paradis arhitectural si comercial. Gasesti bijuterii, piele, covoare traditionale, diverse chilipiruri, iar distractia va fi sa negociezi pretul. - Nu faci cunostinta cu baia turceasca adevarata. Una dintre cele mai bune este Cemberlitas Hamami, construita in anul 1584, pentru sotia unui sultan. Pentru aproximativ 15 $ te vei simti la sfarsit relaxat si suplu ca un copil.

blue mosqueDe milenii Istanbul a fost si un loc pentru magazine. Si astazi comerciantii se targuiesc pentru preturi in acelasi mod in care, probabil, o faceau atunci cand „drumul matasii” a marcat inceputul comertului pentru Istanbul. Covoare, kilims, brassware şi alte obiecte, de multe ori, de o frumusete   rafinata, te asteapta in bazarurile vechi de secole. Din Istanbul nu lipseste nimic... minarete care strapung cerul, apelul pentru rugaciuni care tulbura linistea diminetii, mii de stradute inguste, cu mii de magazine de tot felul, cu tineri imbracati foarte modern, alaturi de musulmani foarte traditionalisti, femei cu valuri pe cap, din care nu li se vad decat ochii, Seraiul Topkapa, Marele Bazar, bazarul egiptean, celebrele moschei, monumente, muzee, palate de vara, castele, imense vile si multe altele incarcate cu greutatea vechimii, hipodromul, obeliscul lui Teodosiu, coloana lui Constantin, coloana serpuita, apeductul lui Valens, Sfanta Sofia, ziduri si ruine, Peninsula Istoriei, stralucirea grea a Orientului, istoria sultanilor. Si pentru toate astea El, Istanbulul, a fost inscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, incepand cu anul 1985.

Crezi ca acest oras te poate dezamagi?! Noi iti garantam ca nu si te provocam sa faci cunostinta cu acesta parte a lumii. E una din acele experiente pe care nu le vei regreta. Pana la urma orice oras, orice coltisor din lume merita macar odata explorat.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare