De vizitat. Cinci realizari arhitecturale incredibile!

  • 5 august 2011

Sunt cladiri fabuloase care iti taie rasuflarea... proiecte care pareau ieri doar fantezii materializate in realizari cat se poate de palpabile. Bine ai venit in lumea tututor posibilitatilor!

Hotelul de gheata – Ice Hotel, Canada

Brr! Hotelul de gheata din Quebec, Canada nu este singurul de acest fel din lume dar este cu siguranta cel mai impresionant, ocupand o suprafata de 3000 mp si fiind construit din 15 000 t de zapada si 500 t de gheata. De un deceniu acesta este ridicat in fiecare iarna iar detaliile acestei constructii neobisnuite sunt puse la punct de designeri care il concept de fiecare data diferit, dupa o anumita tema. Totul in hotel este realizat din gheata, de la paturi pana la pahare si este conservat la o temperatura putin primitoare de -5 grade.  Pe langa camere, hotelul dispune de o capela unde se oficiaza nunti, doua galerii de arta, spa si sauna, dar si un bar. Doar anul trecut, peste jumatate de milion de persoane i-au trecut pragul. Urmatoare fata a hotelului va putea fi admirata incepand cu data de 6 ianuarie 2012.

Hotelul de sub apa – Hydropolis Hotel, Dubai

Te-ai gandit vreodata ca ai putea dormi la 20 de metri sub apa? Este o fantezie care l-ar face invidios chiar si pe ingeniosul Jules Verne ce s-a transformat intr-o structura cat se poate de reala.  Hydropolis este primul hotel din lume construit in intregime sub apa. Acesta este impartit in trei parti. In prima se afla restaurantul si un ecran care proiecteaza evolutia vietii marine precum si povestea care a stat la baza fantasticei constructii. In cea de-a doua sectiune vizitatorii sunt purtati cu un tren in zona principala a hotelului unde este receptia. Ultima parte gazduieste nu mai putin de 220 de dormitoare care beneficiaza de un decor subacvatic autentic. Hydropolis, autointitulat primul hotel de 10 stele din lume, acopera o zona de cca 260 de hectare si este unul dintre cele mai mari si mai ambitioase proiecte din lume.

Casa rasturnata – Wonderworks, Florida

Ai crede ca aceasta cladire a fost  rasturnata de vreo tornada distrugatoare dar nici pe departe. Este creatia halucinanta al unui architect american. Intregul proiect al unei locuite “clasice” a fost inversat  astfel incat pana si geamurile au fost montate cu pervazul in sus iar fundatia este plasata in partea superioara a cladirii. Cladirea din Florida, care are in acelasi timp functia de muzeu si parc de distractii iese din orice tipar! Aparenta sa neobisnuita nu este decat o anticipare a exprientelor inedite pe care le poti experimenta inauntru. In Wonderworks poti sa calatoresti printr-un uragan, sa fi cutremurat de un seism cu magnitudinea de 5,2 sau sa empatizezi cu dramaticul sfarsit al Titanicului.

Zgarie-nori cu gaura la mijloc – China Central Television Headquarters, Beijing

Aceasta constructie futurista este noul sediul al televiziunii de stat chineze si a devenit unul din simbolurile Beijingului. Cu 44 de etaje si 234 metrii inaltime, are o structura formata din doua turnuri laterale montate pe nivele diferite si unite printr-o pasarela uriasa compusa din 13 etaje. Despre aceasta controversata structura cu un gol imens in interior s-a spus ca reprezinta o sfidare si ca ar avea conotatie pornografica, lucru dezmintit insa de arhitectul olandez Rem Koolhaas, cel care a proiectat neobisnuita cladire. In 2009, un incendiu a distrus o parte a cladirii care in prezent trece printr-un proces de restaurare ce se preconizeaza ca va fi finalizat in august 2012.

Cladirea miscatoare – Dynamic Tower, Dubai

Se ridica din dunele nisipului din Dubai si pare ireal, gigantic, un monstru de metal in miscare, dar este departe de a fi un miraj. Se numeste Dynamic Tower din Dubai si este prima cladire miscatoare din lume. Proiectie a arhitectului italian David Fisher, prima cladire dinamica din lume, are 80 de etaje si o inaltime de 420 de metri. Fiecare etaj are forma de cerc, este suspendat in jurul unui ax de ciment fix si se va roti, pentru a oferii rezidentilor o perspectiva incredibila 360 de grade asupra spledidului Golf Persic. Cei care simt ca ametesc numai cand isi imagineaza asa ceva pot sa stea linistiti. Conform arhitectului, miscarea de rotatie este atat de lenta incat va fi aproape insesizabila. Miscare va fi programata la intervale fixe care pot fi modificate cu exceptia apartamentelor penthouse care vor putea fi actionate la comanda vocala. Cladirea include spatii de birouri, un hotel de lux si apartamente. Turnuri asemanatoare urmeaza sa fie ridicate in New York si in Moscova .


SOURCE AND TAGS