Cele mai ieftine vacante la ski in Bulgaria

  • 28 octombrie 2011

Daca anul trecut o statiune romaneasca era in varful topului celor mai ieftine destinatii de ski, in 2011 clasamentul este condus de o statiune din Bulgaria. Bansko, considerata cea mai moderna si mai mare statiune a bulgarilor, detine anul acesta titlul de cea mai ieftina destinatie de ski. Statiunea bulgara a devansat astfel Poiana Brasov, cea care a detinut aceasta pozitie in 2010. Aceasta schimbare de clasament este justificata de faptul ca preturile din Bansko au scazut cu 5% in acest an fata de 2010. Studiul a fost realizat in Marea Britanie in colaborare cu Crystal Ski, o agentie specializata pe vacante la ski.

Asa ca dupa ce a atras mai multi turisti straini in perioada estivala, Bulgaria se dovedeste a fi o concurenta puternica pentru Romania si in sezonul de iarna. Iar planul bulgar de cucerire a turistilor straini a inceput cu adevarat inca din 2004, cand Bansko, statiunea de iarna numarul unu in Bulgaria, a beneficiat de investitii mai mari de 30 de milioane euro. Statiunea are conditii excelente pentru ski, o zapada buna, care se mentine din decembrie pana in mai si 44 de tunuri de zapada care functioneaza continuu pentru prelungirea sezonului. Deosebit de potrivita pentru schiorii incepatori si intermediari, in statiune exista si o scoala de schi renumita.

Toate hotelurile din statiune au fost recent construite si ofera cazare de inalta calitate, cu multe piscine si centre spa pentru relaxare dupa o zi de ski. Pentru turistii iubitori de shopping si dornici de suveniruri s-au deschis numeroase magazine in partea veche a orasului. Seara te poti plimba prin orasul vechi, cu magazinele sale traditionale si restaurante ce servesc specialitati locale. Cat priveste oferta de localuri, in Bansko sunt aproape 100 de restaurante si taverne traditionale "mehanas", ce ofera o gama variata de preparate din bucataria bulgara si internationala la preturi rezonabile. Ca sa iti faci o idee, un meniu cu 3 feluri de mancare ajunge la  € 11, pizza de la € 4.50 iar pretul unei o sticle de bere porneste de la  € 1.30. Pentru amatorii de distractii exista o multime de baruri si cluburi de noapte unde se petrece pana in zori. Cat priveste activitatile de divertisment, pe langa ski, turistii pot face patinaj, pot inota in piscinele interioare sau isi pot arata maiestria la cross country skiing.

Bansko este una din statiunile traditionale de iarna, cu o retea impresionanta de peste 65 km de partii si cel mai lung sezon de ski dintre toate statiunile(15 decembrie – 15 mai). In Bansko, turistii trebuie sa scoata din buzunar 55 de leve skipass pe o zi, pe toate aparatele existente si 40 de leve de la ora 12:30. In ceea ce priveste inchirierile, un echipament complet, modern costa 30 de leve. O leva e echivalentul aproximativ a 2 RON.

Pamporovo este o alta statiune de ski din Bulgaria, perfecta pentru cei care abia se familiarizeaza cu claparii si betele in statiune fiind peste 100 de instructori care vorbesc fluent diferite limbi straine. Pamporovo, numita perla statiunilor montane din Bulgaria este situata in inima Muntilor Rhodopi, leaganul cantaretului mitic Orpheus. Statiunea se afla la o distanta de 260 km de Sofia, 85 km de Plovdiv si 15 km de Smolyan. Altitudinea statiunii este de 1650 m, cel mai inalt varf intalnindu-se la Snezhanka – 1926 m. Partiile de ski ale statiunii au o lungime totala de aproximativ 40 km si majoritatea incep din varful muntelui unde este situat si turnul televiziunii. Deasemenea exista numeroase piste potrivite pentru iubitorii freestyle si snowboard.

Daca iti doresti sa petreci o vacanta la ski intr-o statiune linistita, fara schimbari bruste de vreme, Pamporovo este o alegere perfecta. Sezonul de schi incepe la mijlocul lunii decembrie si dureaza pana in luna aprilie, temperatura medie fiind de -3°C.  Pamporovo este si cea mai sudica statiune din Europa, iar clima este blanda, cu influente mediteraneene venite mai ales dinspre Marea Egee.

Partiile din Pamporovo sunt potrivite pentru toti iubitorii de ski, avand diferite nivele si fiind foarte bine intretinute. Particularitatile si profilul muntilor din aceasta zona fac din Pamporovo o destinatie perfecta pentru incepatori, chiar daca exista bineinteles si partii pentru avansati. Pentru schiorii experti exista si partii de slalom urias. Daca nu te numeri printre ei ocoleste “Peretele”, o partie extrem de dificila. Iar daca nu vrei sa iti incarci bagajele cu echipamente de ski ai la dispozitie centre de inchiriere echipamente sportive in imediata apropiere a partiilor. Si cum numarul de turisti este mare iti recomand sa rezervi din timp inchirierea echipamentului de ski.

Daca esti pasionat de shopping sau cauti pur si simplu cadouri pentru cei dragi de acasa afla ca in statiune gasesti numeroase magazine iar in zona Perelik si Murgavets te poti plimba prin mari centre comerciale. Iar in ceea ce priveste restaurantele, vinul si berile se gasesc intotdeauna la preturi avantajoase, si nu rata nici oferte speciale de la “Happy Hour”.

Cei care au timp la dispozitie si vor sa viziteze si imprejurimile, pot face o excursie la Plovdiv si la Manastirea Bachkovo din zona sau pot ajunge usor chiar in capitala Sofia.

Borovets este cea mai veche statiune montana a Bulgariei, cu o istorie care dateaza inca din 1896. Situat pe pantele nordice ale crestei Mousala, in partea estica a orasului Rila, pe pasul Borovets, statiunea are peisaje superbe conditii excelente de ski. Borovets se afla la o altitudine de 1350 m si numara 45 km de partii moderne de diferite dificultati pe care se schiaza pana la altitudini de 2.700 m, telegondola moderna, teleschiuri duble, telescaune de 4 locuri si 14 tunuri de zapada ce asigura zapada perfecta pentru ski intreg sezonul. Statiunea mai ofera pasionatilor de sporturi de iarna si facilitati pentru snowboarding, sarituri, biathlon si ski fond atat ziua, cat si noaptea, pe partii iluminate. Borvets este cunoscut strainilor mai ales pentru ca aici sunt organizate numeroase competitii sportive de iarna inclusiv Campionate Mondiale si este o alegere inspirata pentru skiorii experimentati.

Iarna asta ia in considerare oferta bulgara de vacante la ski. Indiferent care sunt abilitatile tale de skior sau pretentiile tale vei gasi o statiune care sa te multumeasca. Si daca mai adaugam faptul ca preturile din Bulgaria sunt mai scazute si conditiile de ski superioare celor de pe meleagurile autohtone nu ai nici un motiv sa nu mergi macar un weekend in Bulgaria pentru a aluneca pe partiile lor grozave.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare