Cea mai cunoscuta minune contemporana a crestinatatii! Priveste-o cu ochii tai, de Paste, la Ierusalim…

  • 12 aprilie 2012

Uneori ni se pare ca minunile religioase sunt povesti adevarate dintr-o perioada necunoscuta si indepartata, alteori ne punem propriile bucurii neasteptate pe seama interventiei divine. Ce sunt de fapt minunile si cum putem beneficia de ele nimeni nu poate spune precis. Cert este ca la Ierusalim are loc in mod repetat un fenomen la care doar credinta a reusit sa gaseasca o explicatie. An de an, in Sambata Mare dinaintea Pastelui, in timpul slujbei de vecernie, o flacara numita “Lumina Sfanta” se aprinde de nicaieri la Biserica Sfantului Mormant. Mai mult, in primele minute credinciosii pot atinge flacara fara sa ii arda.

Am aflat de aceasta minune acum cativa ani si de atunci am citit si am auzit prea putine despre ea. Dintr-un motiv care imi este strain, pentru acest miracol incredibil nu a curs destula cerneala.

Primele marturii cu privire la aceasta minune dateaza din secolul doi. Patriarhul Narcis vorbeste inca de  la 135 despre o lumina sfanta care a aprins din senin untdelemnul in candele. De asemenea, istorici ca Nichifor Theotochie si altii au vorbit despre marea minune a Ortodoxiei.

De-a lungul timpului, sceptici si oameni de stiinta au incercat sa gasesca o explicatie practica acestui fenomen exceptional. Porfirie, un arhimandrit ortodox rus si om de stiinta, trimis in misiune oficiala de cercetare bisericeasca la Ierusalim sustinea ca focul sfant nu este o minune si ca provine de la o simpla lampa de icoana care nu se stinge niciodata. Nu se spune, insa, cum este posibil ca aceasta flacara sa fie perpetuu aprinsa.

In 1300 si ceva, armenii si-au exprimat si ei dorinta de a primi lumina sfanta. Atunci patriarhul ortodox s-a dat la o parte si s-a asezat langa un stalp iar armenii au fost cei care s-au rugat Divinitatii pentru minune la Mormantul Sfant. Dar lumina nu s-a aprins in locul obisnuit. Focul divin a cazut ca un traznet in locul unde era patriarhul ortodox iar coloana din spatele lui a fost despicata de traznet. Coloana despicata exista si in ziua de azi ca o marturie a marii minuni. De atunci si pana astazi multe alte culte s-au rugat in zadar la Mormantul Sfant pentru minune. Inca un lucru este précis in legatura cu flacara sacra: apare doar de Pastele Ortodox si doar la ortodocsi.

Anul acesta, ca in fiecare an, mii de credinciosi din toate colturile globului pamantesc sunt asteptati in noaptea de Paste la mormantul sfant, majoritatea purtand in mana 33 de lumanari neaprinse, numarul anilor petrecuti de Mantuitor pe pamant.

Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim va aprinde in sambata Pastelui si lumanarile credinciosilor romani. Lumina va fi adusa la Bucuresti cu un avion special de o delegatie a Patriarhiei Romane. Lumina Sfanta va fi oferita la slujba de Inviere de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala.

Indiferent daca esti credincios sau necredincios, un asemenea miracol nu te poate lasa rece. Si macar o data in viata trebuie sa ajungi la Biserica Sfantului Mormant pentru a vedea cu ochii tai Lumina Sfanta.

Paste fericit si sa ai parte de minuni!


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare