Carnavalul de la Venetia, demascat

  • 4 ianuarie 2013

Într-o seară de iarnă m-am aşezat pe unul dintre podurile Veneţiei şi am încercat să-mi dau seama ce face atât de atrăgător acest oraş de pe ape. Pentru că Veneţia este asemenea unei femei care cucereşte fără efort şi totuşi nimeni nu reuşeşte să-i numească calitatea care o face irezistibilă. Despre Veneţia se spune că este misterioasă şi romantică, frumoasă şi totuşi plină de lipsuri, distinsă prin iubirea de artă şi în acelaşi timp, păcătoasă prin alunecarea uşoară spre kitch. Este atrăgătoare în orice perioadă din an, dar străluceşte cel mai tare în timpul Carnavalului.

Carnavalul de la Veneţia sau Carnevale cum este alintat de italieni, marchează în tradiţia populară trecerea de la iarnă la vară. Este unul dintre cele mai frumoase evenimente stradale şi reprezintă cel mai amplu spectacol de măşti din lume.

Se spune că primul Carnaval veneţian a fost organizat în secolul al XI-lea dar a fost atestat documentar abia în anul 1296. Atunci, Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul eveniment oficial. De-a lungul timpului, Carnavalul şi-a păstrat farmecul istoric. În programul festivalului se păstrează şi astăzi clasicele spectacole de măşti, paradele cu care alegorice pe apă, concerte de muzică clasică, defilări cu tematici diverse sau spectacolele de teatru. Printre personajele pe care le veţi întâlni pe străzile veneţiene în perioada festivalului se numără prinţi şi prinţese, soldaţi medievali, bufoni, trubaduri şi artişti de circ.

Tradiţia măştilor a început din dorinţa personalităţilor locale de a nu fii recunoascute. Măştile ascundeau clasa socială, vârsta ba chiar şi sexul purtătorului. Acestea sunt confecţionate în mod tradiţional din porţelan, piele sau dintr-o sticlă specială şi sunt de cinci tipuri. Cea mai populară este Bauta, o mască albă, cu forma coroiată la nas, care acoperă toată faţa şi nu are gura. Este purtată adesea cu o pelerină şi o pălărie, ambele negre. Masca Columbina acoperă doar jumătate de faţă şi este decorată foarte migălos, cu pietre preţioase, aur sau argint. Masca Moretta este cea mai elegantă pentru că evidenţiază frumoasele trăsături feminine. Masca Volto sau Larva este albă şi se poartă împreună cu o pelerină şi o pălărie tricorn. Masca Medico Della Peste a fost folosită de doctori pentru a se proteja de ciumă. Este recunoscută printr-un nas lung şi ochi rotunzi, acoperiţi cu discuri de cristal. Toate măştile îşi dau inalnire la Gran Ballo della Cavalchina, de la Teatro La Fenice.

Alege masca care ţi se potriveşte şi profită de Carnavalul de la Venetia pentru a ajunge la Carnaval Veneţia. Ai şansa să participi la cel mai mare şi mai spectaculos bal mascat din lume!

 

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare