De ce e bine să-ţi iei lumea-n cap cât eşti tânăr


"Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată", spunea Octavian Paler.

Şi mare dreptate avea. Căci atunci când eşti tânăr ai toată energia şi motivele din lume să călătoreşti şi să te bucuri de viaţă, să uiţi tot ce-ai învăţat şi să-ţi urmezi calea inimii, să laşi în urmă tot ce e vechi şi să te arunci în valurile vieţii, în necunoscutul şi în frumosul pe care le ascunde lumea asta mare.

Cele mai importante lucruri pe care le înveţi atunci când călătoreşti, sunt de natură morală. Când dai nas în nas cu o altă cultură, cu o altă culoare de piele şi o altă mentalitate, se produce o schimbare în tine. Devii mai bun, mai înţelegător, mai răbdător, înveţi să te descurci singur, să fii atent la detalii şi să-ţi activezi toate simţurile. Înveţi să fii independent. Lucruri pe care nu le înveţi la şcoală, ci doar trăindu-le.

De asemenea, ce modalitate mai bună să-ţi limpezeşti gândurile şi să găseşti răspuns la întrebările existenţiale, decât să călătoreşti? Încercând lucruri noi, sărind în necunoscut cu capul înainte, forţându-ţi limitele, ajungi să te cunoşti din ce în ce mai bine, să descoperi ce îţi place şi ce nu, capeţi încredere în tine şi te modelezi ca pe cea mai fină sculptură. Te cizelezi şi te transformi în cea mai bună variantă a ta. În plus, în modul ăsta vei avea prieteni peste tot în lume, şi ce altă realizare poate să fie mai mare? Cel mai inspirat, pentru început, ar fi să îţi plănuieşti un city-break în Europa, în care să vizitezi minunatele capitale, precum PragaVienaAmsterdam sau să descoperi aurorele boreale din Norvegia şi pădurile de taiga din Finlanda sau habitatele extraordinare din Rusia.

Dacă încă eşti student, o altă soluţie ar fi să studiezi în străinătate, chit că e doar un semestru, un curs sau o facultate, e cel mai bun mod de a cunoaşte o altă cultură şi de a locui în altă ţară. Să nu uităm de voluntariate, cum e cel organizat de Aiesec, Global Citizen, program ce presupune 6 săptămâni de voluntariat în străinătate pe teme educaţionale, sau voluntariat în Africa, pentru a ajuta oamenii şi zonele slab dezvoltate sau chiar distruse. Dacă eşti genul care vrea să se distreze, dar să şi înveţe câte ceva, atunci îţi propunem să îţi iei câţiva prieteni deschişi la experienţe noi şi să participi la cele mai interesante festivaluri din lume, cum sunt Full Moon Party în Thailanda, Holi Festival în India sau chiar Oktoberfest în Germania.
Pentru familiile cu copii, indicat ar fi să alegeţi vacanţele cu un timp de şedere mai lung pentru a vă putea bucura mai mult de timpul petrecut alături de cei dragi. Recomandăm sejururile în Coasta Amalfi, cea mai frumoasă peninsulă a Italiei sau în Madeira, un loc ideal pentru relaxare şi evadare din cotidian. De asemenea, nu trebuie să rataţi parcurile de distracţii din Spania (PortAventura) sau Paris (Disneyland).

SOURCE AND TAGS