Bulgaria sau Romania?

  • 13 iulie 2011

Vara vine mereu cu planuri de vacanta. De la primele raze de soare visezi deja plaja cu nisip fin pe care sa lenevesti, briza marii jucandu-se prin parul tau si o mare albastra, limpede in care sa-ti arunci toate grijile de peste an. Iar daca bugetul “de criza” nu iti permite o vacanta la Saint-Tropez sau pe o insula exotica atunci te macina si pe tine intrebarea… plaja romaneasca sau cea bulgara?

Cu siguranta ai auzit pareri pro si contra. Nu urmaresc sa le combat, ci sa le asez in acelasi context. Pentru ca sa-ti fie mai usor sa faci o alegere…

Unde ajungi mai usor?

O asemenea intrebare aparent retorica ar starni rasul unui strain. “In tara ta ajungi cel mai usor, normal!”, ar spune ei… Romanilor insa le piere zambetul de pe buze cand este vorba de infrastructura tarii lor. Pentru ca este greu de spus cat iti va lua sa ajungi pe litoralul romanesc, mai ales la sfarsit de saptamana cand trebuie sa iei in calcul aglomeratia, cozile de masini si nervii intinsi la maxim. Trenul ar fi o alternativa, doar ca o calatorie cu Rapidul dureaza mai bine de trei ore fara sa luam in calcul eventuale intarzieri. Dar pentru cei care considera ca merita sa plateasca oricat pentru timpul lor, exista o varianta: zborul cu avionul. Din pacate insa, nu este accesibila oricarui roman grabit sa-si inceapa vacanta…

La polul opus, Bulgaria se lauda cu o infrastrutura bine pusa la punct asa ca autoturismul personal este alegerea cea mai inspirata pentru transport. Poti sa uiti de aglomeratie si sa incepi sa te bucuri de vacanta imediat cum ai trecut de Vama. Si daca luam in calcul faptul ca drumul Bucuresti - Nisipurile de Aur are 300 de kilometri, egal cu distanta pe care o parcurgi pana la Neptun, dar conditiile traficului din Bulgaria sunt net mai bune, atunci putem afirma cu regret: “Cateodata este mai usor sa pleci din tara decat sa ajungi intr-un anumit loc din ea.”

Cazare si servicii

In privinta posibilitatilor de cazare, bulgarii promoveaza cu mandrie hotelurile lor noi, cu arhitectura eleganta, camerele spatioase si foarte bine ingrijite si o mare varietate de servicii. In plus, cazarea intr-un hotel bulgar de trei sau patru stele include in pret accesul la piscina acoperita, loc de parcare, loc de joaca pentru copii, animatie, internet si aer conditionat. Iar cireasa de pe tortul ofertelor bulgare este regimul all inclusive care atrage turistii ca un magnet.

La capitolul cazare si Romania se poate lauda cu progrese. Hoteluri din Mamaia ca Vega, Iaki, Tomis sau Golden Tulip ridica stafeta calitatii si ofera servicii comparabile cu cele din statiunile Occidentale. Totusi mai avem inca hoteluri mostenite din vremurile comuniste care abia pun gresie si sevesc masa in regim de cartela. De multe ori, ajungem sa scoatem bani in plus din buzunar pentru aer conditionat, minibar sau televizor, piscinele sunt foarte rare, asa ca ne entuziasmeaza idea unei cazari aproape de plaja. Cat despre piscine acoperite, acestea sunt asemenea unui zvon. Multa lume a auzit de ele, dar foarte putini le-au vazut aievea…

Si am vorbit doar de hoteluri de 3 stele, maxim 4. Ar fi inutil sa comparam hotelurile de lux, evaluate la cinci stele, pentru ca in Romania acestea pot fi numarate pe degetele de la o mana in timp ce vecinii nostri au cel putin unul in aproape toate statiunile de pe litoral.

Se pare ca vecinii nostri au inteles ca serviciile de calitate sunt cele care castiga acea clientela care asigura profitul in timp. Romanii se entuziasmeaza inca de castigurile de pe urma turismului de weekend si umfla nejustificat preturile. Asa se explica disparitia in timp a multor locuri de cazare si localuri.

Mancare

La capitolul mancare, lucrurile sunt clare. Regimul All Inclusive din hotelurile bulgare i-a cucerit pe turisti. Pana la urma vacanta inseamna sa te bucuri din plin de toate lucrurile pe care ti le refuzi peste an. Bulgarii au inteles aceasta idee si tenteaza turistii cu bucate gustoase si bauturi la discretie. Daca in Romania acest rasfat este o raritate, pentru bulgari hotelurile care nu ofera acest serviciu sunt exceptii de la regula!

Cat despre hotelurile romanesti, acestea practica inca regimul acordarii mesei pe baza de cartel, iar alternativele sunt restaurante si terase cu preturi destul de piperate. Un punct in plus poate fi oferit totusi romanilor pentru bucataria traditionala gustoasa si foarte apreciata de straini, dar asta este prea putin meritul celor care investesc in turismul romanesc.

Plaja

Aceeasi mare… doua situatii complet diferite. Atat Romania, cat si Bulgaria mostenesc plaje senzationale cu nisip fin si faleza joasa ale Marii Negre. Dar cand vine vorba despre felul in care aceste doua tari administreaza darul pe care l-au primit de la natura, bulgarii ne dau lectii. Curatenia sau mai bine spus lipsa ei este unul din motivele pentru care romanii pierd multi turisti. Pe langa lipsa de actiuni din partea Directiei Apelor Romane care ar trebui sa se ocupe de intretinerea plajelor, turismul romanesc sufera din cauza nepasarii si a lipsei de civilizatie a turistilor. Plajele din Romania sunt coplesite de mucuri de tigara, cioburi de sticla, bidoane de plastic, alge putrezite si tot felul de resturi alimentare.

In Bulgaria, turistii arata mult mai multa civilizatie si plajele lor nu sunt acoperite de gunoaie. Cat despre alge, se pare ca bulgarii au niste plase speciale undeva in larg care le retin si dispun si de personal permanent care strang rapid deseurile pentru ca nimic sa nu stanjeneasca relaxarea turistilor. Din acest motiv si multe altele, bulgarii se lauda cu faptul ca 10 dintre plajele lor au obtinut certificarea blue flag, care atesta calitatea nisipului, a apei si a amenajarii. Romania are momentan o singura plaja, plaja Vega din Mamaia, care a obtinut aceasta recunoastere a calitatii conditiilor.

Preturi

Vecinii nostri au servicii de calitate, conditii bune de cazare si o plaja ingrijita. Si pe deasupra practica preturi mai avantajoase. Au si mai putine taxe, ceea ce face piata turistica bulgara mai atractiva pentru investitorii straini. Noi ne bazam pe investitii interne iar diferentele sunt vizibile. Asta nu inseamna ca o persoana cu simtul masurii nu ar putea avea parte de o vacanta foarte ieftina in Romania, atat timp cat se multumeste cu putin. Daca alegi trenul ca mijloc de transport, optezi pentru un hotel de o stea, doua sau pentru o pensiune ceva mai departe de plaja si iti cumperi mancarea de la alimentara, poti sa te bucuri de soare, mare si un bronz frumos cu cheltuieli minime.

Pentru comparatie intre pret si servicii, o sa oferim doua exemple. Un hotel de trei stele din Nisipurile de Aur dispune de restaurant, bar, piscina, piscina interioara, piscina pentru copii, jacuzzi, fitness, loc de joaca pentru copii, birou de schimb valutar, magazin, coafor,parcare. Camerele duble sunt dotate cu aer conditionat, balcon, baie cu dus, telefon, televizor, mini bar. Pentru aceste conditii, in luna august pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus pretul porneste de la 60 de lei.

In acelasi timp, un hotel din Mamaia are ca dotari generale: restaurant, parcare proprie, terasa, camera de bagaje. Cat priveste dotarile din camera, hotelul pune la dispozitie aer conditionat, TV, minibar, baie cu cada -in apartamente si camerele triple, baie cu dus, balcon. Pentru o noapte de cazare cu facilitatile de mai sus si mic dejun inclus, turistul va scoate din buzunar cel putin 80 lei pe noapte.

In ceea ce priveste accesoriile de plaja si inchirierea de ambarcatiuni, preturile praticate pe litoralul bulgar sunt mult mai mici decat la noi. Totusi atat in Romania, cat si in Bulgaria hotelurile care se respecta asigura gratuit sezlonguri si umbrelute. Hotelul Tomis din Mamaia, de pilda, le asigura gratuit pentru un sejur de 7 nopti.

Atractii si distractii

Bulgarii par sa fie cu un pas in fata noastra in ceea ce priveste conditiile de cazare oferite, servicii, plaja si preturi. Dar cel putin la capitolul distractie, romanii nu au concurenta. Stim cel mai bine care sunt ingredientele petrecerilor grozave. Pe plaja, pe terase sau in cluburi, spiritul latin se dezlantuie in distractii care se prelungesc pana la rasaritul soarelui. Suntem apreciati de straini ca fiind firi prietenoase si joviale, asa ca pentru statutul de gazde primim o bulina alba.

In ceea ce priveste atractiile, fiecare tara are punctele sale forte asa ca e dificil sa inclinam balanta intr-o parte sau alta. Romanii au muzee, moschei, Casinoul din Constanta, Delifinariu, Planetariu si Rezervatia Biosferei, croaziere pe lac si mare, aquamagic, inchirieri ambarcatiuni nautice, inchirieri de veliere, plimbari cu trasura, turul litoralului cu autocare descoperite, inchirieri biciclete, inchirieri masini, telegondola, teatre de vara, centre spa, saloane de masaj normale si erotice, terenuri pentru diverse sporturi, scoala de echitatie si parcuri de distractie care amintesc vag de balciurile copilariei.

Bulgarii au rezervatii naturale, muzee, delfinariu, doua cetati locuite(Nessebar si Sozopol), waterpark-uri in Sunny Beach sau Nessebar, terenuri de tenis sau de minigolf, un castel, ruine romane si vestigii din perioada bizantina.

Turism extern

Bulgaria se afla pe locul 9 in topul prestigiosului post american de televiziune CNN pentru destinatii turistice, in timp ce Romania nu se vede la orizont. In plus, conform Novinite, specialistul CNN in calatorii, Robert Reid a declarat ca apreciaza in mod deosebit Bulgaria mai ales pentru plajele ei. Si se pare ca turistii straini ii impartasesc punctul de vedere din moment ce la noi in week-end ajung in medie de trei ori mai putini decat la vecinii nostri.

Lucrurile sunt clare. In 2011, turistii straini au decis sa incline balanta turismului de calitate in favoarea Bulgariei.

Tu pariezi pe Romania? Sau crezi ca ai “totul inclus” pentru o vacanta minunata dincolo de granite?


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare