Biletele de avion se ieftinesc din 2013


Vesti bune pentru cumparatorii de bilete de avion! Incepand de anul viitor, pretul biletelor de avion va scadea odata cu unificarea spatiilor aeriene ale Romaniei si Bulgariei, in baza unui proiect UE. Proiectul urmareste reducerea pretului biletelor de avion, optimizarea rutelor si o mai usoara coordonare a traficului aerian, conform informatiilor furnizate de Mediafax.

Proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) este avantajos atat pentru cumparatorii de bilete de avion, cat si pentru companiile aeriene. SES implica formarea unor "blocuri functionale de spatiu aerian" in functie de numarul biletelor de avion cumparate dintr-o anumita zona precum si de alti factori. Organizarea spatiului aerian se va face dupa necesitatile tehnice si operationale, si nu se va raporta la granitele geografice.

In 2004, Romania si Bulgaria au decis sa-si unifice spatiile aeriene, actiune care va determina reducerea preturilor la bilete de avion si o mai buna coordonare a traficului aerian. Masurile de planificare au inceput in 2011, se deruleaza in prezent si vor fi finalizate in 2013 cand va incepe oficial implementarea proiectului. Proiectul vizeaza o mai buna impartire a sectoarelor aeriene in beneficiul cumparatorilor de bilete de avion, a companiilor care comercializeaza bilete de avion, precum si a tuturor celor implicati in domeniul aviatic, conform lui Alexandru Nazare, secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

Scopul SES este de a optimiza utilizarea spatiului aerian, realizarea unui management al traficului mai flexibil si ieftinirea biletelor de avion prin armonizarea retelelor de transport aerian din statele Uniunii Europene. Odata cu reorganizarea spatiului aerian dintre Romania si Bulgaria se vor genera 80 de rute aeriene noi si se vor fluidiza cele existente. Astfel, cumparatorii de bilete de avion vor avea la dispozitie mai multe variante de zboruri precum si calatorii mai scurte cu avionul. Distantele parcuse de avioane vor fi reduse cu 1,8 milioane de kilometri pe an, fapt ce va duce implicit la scaderea consumului de combustibil si in consecinta la ieftinirea biletelor de avion, conform lui Razvan Bucuroiu, head of network operational planning in cadrul Eurocontrol. Potrivit lui Bucuroiu, companiile aeriene care comercializeaza bilete de avion in cele doua tari precum si cele care survoleaza spatiul aerian in tranzit vor reduce cheltuielile operationale cu 10 milioane euro pe an si costurile cu combustibilul cu 5 milioane euro pe an. De asemenea, Bogdan Donciu, director general adjunct ROMATSA, a declarat ca reducerile “ar trebui sa se simta din 2013 si la costurile biletelor de avion".

Se estimeaza ca in 2013 preturile la bilete de avion vor scadea cu 6 - 7 procente. Procentul exact al scaderilor de pret la bilete de avion va fi facut insa public abia dupa ce proiectul va fi implementat. Conform reprezentantilor Eurocontrol si ROMATSA, scaderi de pret considerabile la bilete de avion au fost inregistrate in toate celelalte opt blocuri aeriene formate pana acum in Uniunea Europeana, in baza proiectului SES.


SOURCE AND TAGS