Barcelona


shutterstock_35595253In orice colt de lume vei calatori cu siguranta vei indentifica amprenta istoriei tinuturilor in cauza, dar poate cel mai mult o vei regasi in orasul-port Barcelona. Barcelona a crezut in combinarea vechiului cu modernul, astfel ca istoria medievala si-a gasit locul ei pe bulevardele moderne, pline de viata, delimitate de cladiri cu o arhitectura unica in lume, obtinandu-se astfel un rezultat de vis, o colectie de orase diferite si multicolore intr-unul singur. Vechiul centru istoric al orasului,

Ciutat Vella, este medieval, dar trama stradala este romana, zidul de incinta al vechii cetati fiind inca vizibil. Nucleul acestui centru este Barri Gotic, cu stradute inguste si intortocheate, foarte apreciate de turistii care se pierd cu orele, ascultand povestea fiecarei case ori gang, cel putin 10 luni pe an. Toate cladirile sunt asezate intr-o armonie totala cu strazile largi si frumos trasate; planul urbanistic al orasului, datorat arhitectului Ildefons Cerda inca din 1856, este contemporan cu cel al Parisului. Centrul istoric al orasului este aproape plat, in timp ce orasul modern se intinde spre dealurile inconjuratoare, avand strazi ce cresc in altitudine, amintind in treacat, de San Francisco.

Capitala a Cataloniei (comunitate autonoma din nord-estul Spaniei), Barcelona, aflata intr-o pozitie privilegiata pe coasta Peninsulei Iberice si la malul Mediteranei, este al al doilea oras ca marime al Spaniei, atat ca intindere cat si ca numar de locuitori. si se afla la 160 km sud de lantul muntos Pirinei, care reprezinta granita cu Franta. Perla Catalana este unul dintre cele mai dezvoltate si dinamice orase de pe continent, detinatoarea unei impresionante colectii arhitectonice, centru spaniol al modei, al muzicii si al gastronomiei. Fabricile au fost ridicate la marginea orasului sau integrate in ansambluri moderne, sistemul de transport a evoluat o data cu cresterea metropolei, trenurile suburbane mergand astazi cu o precizie uimitoare. Populatia orasului este de aproximativ 1,6 milioane, a zonei metropolitane de aproximativ 3 milioane, iar limbile oficiale ale Cataloniei sunt catalona si spaniola.shutterstock_6349480

Documentele orasului atesta ca istoria acestuia dateaza inca din cel de-al doilea secol inainte de Hristos. Barcelona moderna s-a dezvoltat rapid inregistrand in cea de-a doua parte a secolului al-XIX-lea o evolutie spectaculoasa a industrializarii si cresterii economice.

Cultura si arta au inflorit in Barcelona, iar splendoarea modernismului catalonian este de neinlocuit. Acest oras nu este unul simplu. Este o colectie de influente culturale adunate din fiecare comunitate care sta sub protectia pamanturilor spaniole.

Cu o varietate de obiective turistice de vizitat si cu atat de multe lucruri de facut in acest magnific oras nu e de mirare ca escapadele de un weekend sunt preferate de multa lume.

Arhitectura fabuloasa, bucataria spaniola de neinlocuit si vremea care mai mereu este minunata transforma Barcelona intr-un oras de vis.

shutterstock_36606850Barcelona poate fi numit si orasul arhitectului Antoni Gaudi, care a lasat lucrari faimoase ca Palau Güell, Parc Güell, La Pedrera – Casa Mila, Casa Batllo si imensa, dar inca nefinisata biserica Sagrada Familia, care este in constructie din 1882, fiind finantata din bani publici precum catedralele din Evul Mediu. Alaturi de acestea ca obiective turistice deosebite mai amintim: Aquarium Barcelona, Montjuic, Camp Nou si Muzeul FC Barcelona, Gradina Zoologica din Barcelona, Muzeul Picasso, Fundatia Juan Miro, Muzeul National de Arta Catalana, La Rambla, Palatul de Muzica Catalana, Barri Gothic, Muzeul de ciocolata.

Orasul se mai mandreste cu 68 de parcuri municipale, impartite in 12 parcuri istorice, 5 parcuri botanice, 45 de parcuri urbane si sase paduri, asa incat numai parcurile urbane ocupa 10% din suprafata orasului, iar suprafata acestora creste in fiecare an cu aproximativ zece hectare.

Pe cei 4.5 km de litoral Barcelona are sapte plaje, dintre toate, Barceloneta si Sant Sebastia sunt cele mai mari, mai vechi si cele mai frecventate plaje din oras. Portul Olimpic le separa de celelalte plaje ale orasuluishutterstock_37121728: Nova Icaria, Bogatell, Nova Mar Bella, Llevant si Mar Bella. Aceste plaje au fost amenajate datorita restructurarii orasului pentru a putea gazdui Jocurile Olimpice din 1992, cand au fost cele mai complexe lucrari de modernizare din toata istoria sa.

Nu uita ca poti admira o vedere spectaculoasa a orasului si a liniei de coasta de pe cele doua dealuri: Tibidao, de peste 500 metri inaltime, impodobit in varf cu un frumos parc de distractii si Montjuic, aflat langa port. Acesta poarta in varf o veche fortareata care mai demult supraveghea intrarea in port, in timp ce in jurul lui se afla Stadionul Olimpic si Palatul Sportiv, realizate de arhitectul japonez Arata Isozaki, la fel ca si Gradinile Botanice.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare