Excursie în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița


Contextul actual nu ne-a mai permis să evadam într-un city break la fel de ușor precum o făceam în anii trecuți. Acesta este doar un mod de a privi lucrurile. Pentru mulți însă, ultimul an a reprezentat un prilej de a descoperi Romania, iar tara noastră încă “ascunde” multe capodopere ale naturii. 
Astăzi ne-am decis să vă purtam prin ținuturile de poveste ale Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, parte din Banatul Montan. Iată mai jos câteva dintre principalele atracții ale zonei.

Cheile Nerei reprezintă nu doar cel mai lung traseu de chei din Romania (aproximativ 23 km), dar după spusele multora și cel mai spectaculos traseu de acest gen. Acestea nu impresionează neapărat prin abruptul pereților precum alte trasee de chei, cât prin frumusețea sălbatică a locului. Cei cu spirit de aventură și condiție fizică, au posibilitatea de a parcurge la pas cheile prin care râul Nera și-a croit drum spre Dunăre, săpând în calcarele Munților Aninei și ale Munților Locvei. Timpul mediu estimat pentru parcurgerea traseului este de 8-9 ore. Este necesar să țineți cont că pe traseu exista o singura sursa de apă potabilă, dar și că atunci când debitul râului este mare, traseul este impracticabil. Contactați administrația parcului pentru detalii referitoare la condițiile de parcurgere ale traseului. 
De asemenea, există posibilitatea să faceți rafting pe Nera. Proprietarii pensiunilor din Sasca Română vor fi bucuroși să vă îndrume spre astfel de experiențe.   

Lacul Dracului

Fiind inițial un un lac subteran, este cel mai mare lac carstic din România, format prin prăbușirea unei bucăți din tavanul peșterii de la Lacul Dracului. Diametrul lacului este de 20 m, în timp ce adâncimea maximă variază între 9 și 12 m. O legendă locală spune că în lac s-ar fi aruncat chiar dracul, după ce a pierdut un pariu cu un bătrân păstor. 



Lacul Ochiul Beiului

De un albastru ireal, Ochiul Beiului este un lac carstic situat în apropierea Cascadelor Beușniței de pe pârâul Beu. Fiind alimentat constant de un izvor carstic subteran, este cunoascut faptul ca acest lac nu îngheață niciodată. 
Există desigur legende și despre Ochiul Beiului. Una dintre ele ne spune că în vremea Imperiului Otoman, fiul unui bei din zonă s-a îndrăgostit până peste cap de fiica unui cioban. Aflând despre acesta poveste de dragoste, tatăl acestuia a poruncit că fata să fie ucisă, iar beiul suferind din dragoste s-ar fi sinucis. “Din lacrima-i căzută, s-a împlinit oglinda acestui lac ciudat”, după cum ne spune o baladă locală.   
O altă legendă spune că în noaptea magică de Sânziene, când porțile cerului se deschid și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământească,  în jurul lacului se aduna ielele, care fac baie, cântă și dansează până în zori. Ielele sunt printre cele mai fascinante creaturi feminine din mitologia românească. Adesea, ele sunt reprezentate ca niște fete foarte frumoase îmbrăcate în rochii albe. 



Cascada Beușnița

Formată pe râul Beu în amonte de Lacul Ochiul Beiului, Cascada Beușnița, înglobează mai multe cascade, cea mai mare dintre ele având o înălțime de 15 m. Permeabilitatea tufului calcaros a dus la modelarea unor mini baraje și ochiuri de apă. 
Legenda locului ne spune că apele spumoase ale cascadei reprezintă voalul de mireasă al păstoritei îndrăgostite de tânărul bei, iar apa ce curge din cascada se întâlnește cu apa din izvorul ce alimentează lacul Ochiul Beiului.    



Cascada Bigăr

Fiind considerată una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume, Cascada Bigăr fascinează prin căderea ei unica. Mai multe publicații străine au scris de-a lungul vremii despre Cascada Bigăr, jurnaliștii de la Huffington Post spunând despre aceasta că pare desprinsă dintr-o lume de basm. Peisajul ieşit din comun este creat de un izvor subteran al cărei ape bogate în calcar curge peste o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros.   



Ți-a plăcut articolul? Susține comunitatea Go Travel, distribuie-l și altor pasionați de călătorii! 

SOURCE AND TAGS