4 orașe care ne fac mândri că suntem români


Din ce în ce mai des alegem să petrecem vacanțe departe de tărâmurile natale, conduși de setea de cunoaștere, de nou și de ce nu, de frumos, însă adevăratul frumos îl poți trăi din plin și în iubita noastră Românie. Ar fi păcat ca peste ani să le povestești nepoților despre aventurile tale trăite în afara granițelor fără să le poți spune prea multe despre pământul românesc, despre priveliștile ce ți-au îmbiat sufletul și te-au umplut de mândrie. De mândria că ești român și că vei avea ce să povestești despre țara ta plină de frumos.

Sighișoara – Fă un pas înapoi și lasă-te purtat pe aripile timpului în societatea medievală. Sighișoara are mirosul unui oraș pe care îl găsești greu și îl uiți și mai greu. Are miros vetust și modern, impunător și candid, primitor și de neuitat.  E un orășel desenat în culorile timpului, construit parcă de alte forțe și nu de mâna prea puțin delicată a omului. Sighișoara are grijă să îți pătrundă în suflet și să se cuibărească acolo mult timp, pentru toată viața și puțin mai mult, pentru totdeauna.

Sighișoara

Sibiu – Ținem a începe cu un aviz către amatori. Da, știm că ați auzit și că se șușotește pe la toate colțurile că Sibiul este un oraș ce nu trebuie ratat în perioada sărbătorilor de iarnă și nu, nu vrem a contrazice acest lucru. Tot ce spunem este că Sibiul este un oraș pe care îl poți vizita oricând și asta nu-i va răpi nici măcar un strop din farmecul cu care te va înconjura. Cu fiecare străduță vei ajunge mai aproape de a afirma răspicat și fără îndoială că da, iubești Sibiul.

Sibiu

Timișoara – Că o fi sau nu Banatul ,,fruncea”, Timișoara este cu siguranță în ,,fruncea” celor mai frumoase orașe din România. Odată ajuns în Timișoara scapă repede de momentul de dezorientare. Știm și noi că sunt atâtea de văzut încât nu știi încotro să o apuci mai repede, însă nu e cazul să pierzi timpul de pomană.  Poți începe cu Castelul Huniazilor, apoi dai o fugă la Palatul Neuhausz, Catedrala Mitropolitană, Casa cu axă de fier și-o ții tot așa, din casă-n casă, din palat în palat și din ușă în ușă pân’ ce te-oi găsi lipsit de vlagă pe o bancă în Parcul Rozelor. Nu prea mult însă, trage-ți puțin sufletul și dă-i bice din nou. Locuri de văzut sunt multe, iar vacanța nu prea lungă.

Timișoara

Cluj-Napoca – Auzi din ce în ce mai mulți oameni care ridică Clujul în slăvi? Cum zic ei că la Cluj se face, la Cluj se drege, Cluj, Cluj, Cluj și iarăși Cluj? Nu le-o lua în nume de rău. Pune-ți rucsacul în spate, așează-te comod în tren, mașină sau avion și pregătește-te să rămâi aproape mut. Clujul e un oraș ce te ia de mână și te invită la dans. Un dans al istoriei, al frumosului, al creativului, un dans al vostru. Al tău și al lui, al Clujului. Atât. Un fel de joc al ielelor din care nu vei putea să mai ieși vreodată. Deci, când pleci la Cluj?

Cluj

Astăzi v-am adus aminte numai de 4 dintre cele mai frumoase orașe din România, însă știm cu toții că sunt mult mai multe decât atât. Știm că sunt orașe, munți, mare, deltă, locuri care îți umplu ochii, locuri care miros a acasă, care sunt părticică din sufletul tău, al meu, al nostru, sufletul nostru de români.


SOURCE AND TAGS