10 traditii ciudate de Paste, din jurul lumii!

  • 30 aprilie 2013

Sarbatorile de Paste au fost insotite de-a lungul timpului de traditii mai mult sau mai putin ciudate. In fiecare comunitate crestina, sarbatorirea Invierii Domnului are particularitatile sale. Stiati, de pilda, ca in Cehia, fetele sunt lovite simbolic cu biciul? Sau ca in Haux se pregateste o ombleta imensa, din 4500 de oua?

Daca v-am trezit curiozitatea, cititi cum se sarbatoreste Pastele in…

Polonia

De Paste, in Polonia oamenii se stropesc cu apa unii pe altii ca un simbol al purificarii sufletesti. Alimentele sunt foarte importante in traditia poloneza de Paste. In dimineata zilei de Paste toata familia se reuneste pentru a lua micul dejun si membri familiei isi ureaza noroc si fericire. Inca o particularitate este ca in ziua de Paste nu se face fum, asa ca toate specialitatile de la masa sunt servite reci.

Florenta (Italia)

“Scoppio del Carro” sau “explozia carutei” este o traditie de Paste din Florenta. Cu acesta ocazie, o caruta veche de 500 de ani este umpluta cu focuri de artificii si purtata pe strazile orasului de 150 de soldati, muzicieni si oameni imbracati in costume din secolul al XV-lea. In prima zi de Paste, dupa ce cardinalul Florentei, oficiaza slujba de Paste, acesta aprinde artificiile din caruta.

Cehia

A doua zi de Paste se numeste "Lunea biciuirii" in Republica Ceha. Cu acesta ocazie, baieti lovesc picioarele fetelor cu un bici impletit din nuiele. Loviturile sunt simbolice, ele nu trebuie sa provoace durere. Se spune ca fetele care sunt supuse unui astfel de “tratament” vor avea parte de sanatate si frumusete. Fetele dau baietilor oua pictate si leaga o panglica in jurul biciului.

Sevilia (Spania)

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori din Sevilia. Cu aceasta ocazie, locuitorii se imbraca in "Nazarenos" si participa la o procesiune in care imagini religioase sunt purtate in jurul orasului. Costumatiile purtate de locuitori isi au originea in timpul Inchizitiei Spaniole din Evul Mediu. Pe atunci aceste costumatii erau purtate de condamnatii la moarte.

Norvegia

Stiati ca in timpul sarbatorilor Pascale, pentru norvegieni este o traditie sa citeasca romane politiste? Editurile de presa scot chiar o serie de carti “de sezon” numita Easter Thriller chiar inainte de vacanta de Paste!

Bulgaria

In Bulgaria, de Paste, exista o traditie numita "spartul ghinionului" ce consta in spargerea oualelor inainte de masa de pranz. Ouale sunt crapate de peretele bisericii dar si ciocnite in familie, ca in traditia romaneasca. Se spune ca persoana a carui ou nu se sparge usor va avea noroc tot anul.

Haux (Franta)

In a doua zi de Paste, in Haux, satenii fac o omleta gigant. Pentru acest preparat ei folosesc, in medie, peste 4.500 de oua din care sunt hraniti pana la 1.000 de oameni!

Finlanda

De Paste, copiii din Finlanda se costumeaza in vrajitoare, se dau cu funingine pe fata, poarta nuiele de salcie si merg “cu colindul” din casa in casa. Cei care le deschid usa ii rasplatesc cu dulciuri. De asemenea, in Finlanda se fac focuri in aer liber. Despre aceste focuri se crede ca vor arde vrajitoarele ce zboara pe maturi intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

Olanda

In nordul si estul Olandei, in Duminica Pastelui, exista obiceiul “Focului de Paste” cu ocazia caruia se aprind focuri mari pe dealuri. Se spune ca aceste incendii alunga intunericul iernii si atrag caldura primaverii.

Romania

Romania nu se lasa mai prejos cand vine vorba de obiceiuri deosebite de Paste. In dimineata sarbatorii, oamenii se spala pe fata cu apa in care pun un ou rosu si un ban pentru a avea noroc si sanatate tot restul anului. In Bucovina si in Transilvania, exista obiceiul udatului. Baietii merg acasa la fetele nemaritate cu o galeata de apa si le stropesc pe cele pe care le gasesc dormind. Legenda spune ca fetele care au fost stropite se vor casatori in cursul acelui an.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare